Life&style
Pogreške kod čišćenja i pranja

Ovih 5 stvari u kućanstvu uglavnom ne čistimo kako treba, a šteta može biti velika

  • Čišćenje je dječja igra, zar ne? 
  • Ne baš! Naime, puno toga može poći po zlu sa sredstvima za čišćenje, kao i s priborom za čišćenje
  • Otkrivamo pet najčešćih pogrešaka koje radimo pri čišćenju doma

Nakon što si pronašla svoju rutinu, čišćenje je manje-više mehaničko. Ljudi usisavaju, peru i ribaju, bez previše razmišljanja o procesu. Mnogi nisu svjesni da se nekoliko pogrešaka brzo prikrade, a posljedice na naše domove mogu biti razorne. Ubuduće bismo trebali izbjegavati ovih pet pogrešaka.

1. Mramor prati vodom ili sredstvima za čišćenje

Mramor je trend koji je već dugi niz godina čvrsto na tržištu interijera. Bez obzira radi li se o stolu, noćnom ormariću ili samo kao ukras, popularni kamen dobar je u mnogim područjima i može se fino integrirati u vlastiti dom. Međutim, savjetuje se oprez pri čišćenju mramora, jer kamen ne podnosi vodu, a niti agresivna sredstva za čišćenje. I jedno i drugo dovodi do napada na površinu mramora. Rezultat: ružne mrlje koje nagrizaju površinu.

Kako bi to spriječila, mramor se smije čistiti na suho samo s odgovarajućom krpom od mikrovlakana, metlom ili usisavačem. Međutim, ako je potrebno ukloniti tvrdokornu prljavštinu s mramora, u iznimnim slučajevima može se koristiti malo vode i blaga sredstva za čišćenje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pia (@whiteinteriorlove)

2. Krpe i spužve samo ispereš, umjesto da ih dobro opereš

Greška koja se zbog lijenosti često uvlači u rutinu čišćenja je to što spužve i krpe nakon kratkog ispiranja padaju na rub sudopera. Ali, upravo taj pristup pruža bakterijama i klicama savršeno mjesto za razmnožavanje. Na taj se način pribor za čišćenje vrlo brzo mijenja iz čistača u bacač bakterija.

Bilo bi bolje da spužve i krpe za višekratnu upotrebu nakratko ubaciš u perilicu. Na taj način možeš biti potpuno sigurna da je pribor za čišćenje doista spreman za upotrebu te doista čisti sljedeći put.

Možda vas zanima Najprljavija kuhinja koju si ikada vidjela - ova djevojka ju je očistila besplatno Rubrika Life&style Life&style

3. Čistiš staklo, ogledalo i sjajne fronte mikrovlaknima

Krpe od mikrovlakana naši su prijatelji i pomoćnici kada se stvari moraju brzo obaviti po kući. Ali, nije svaka krpa od mikrovlakana prikladna za svaku površinu! Konvencionalne krpe od mikrovlakana posebno se loše slažu s ogledalima, staklom i pročeljima visokog sjaja. Površina tkanine uzrokuje male mikroogrebotine pa nakon dugo vremena ogledala i staklene površine postaju mutne, a kuhinjske fronte izgube sjaj.

Ali, bez panike, ni ubuduće nećemo morati bez naših malih pomagača. Umjesto uobičajene krpice od mikrovlakana, samo je moramo zamijeniti nekom vrlo specifičnom – krpom od staklenih mikrovlakana, također poznatom kao krpa od mikrovlakana za ogledalo. Zahvaljujući svojoj strukturi, prilikom čišćenja ne ostavlja tragove ili mikroogrebotine, tako da fronte, stakla i ogledala ostaju sjajna i lijepa čak i nakon nekoliko godina.

Neki materijali se ne smiju prati s vodom Možda vas zanima Ovih 7 stvari u kućanstvu nikada ne smiješ čistiti s vodom, greške bi te mogle skupo koštati Rubrika Life&style Life&style

4. Prevruća voda

Ako voliš koristiti vruću vodu za čišćenje drvenog poda, sada bi trebala pažljivo čitati. Naime, visoka temperatura vode može dugoročno oštetiti pod te uzrokovati bubrenje poda. Ako zatim koristiš sredstvo za čišćenje na bazi alkohola, kaos je potpun. Naime, to sredstvo ne može u potpunosti razviti svoju moć čišćenja u kombinaciji s toplom vodom. Obrisat će pod, ali neće u potpunosti ukloniti prljavštinu. Stoga je vrijedno pobliže pogledati kakve sve proizvode za čišćenje imaš u svom domaćinstvu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kay's Klean (@kays_klean)

5. Zanemariti vrijeme djelovanja

Pošpricaš sredstvima za čišćenje, pričekaš malo, prebrišeš i to je to – tako to obično izgleda kada čistimo svoj dom. Ali, i ovdje se nesvjesno uvuče pogreška. Naime, neka sredstva za čišćenje zahtijevaju određeno vrijeme da razviju svoju punu snagu. Stoga je vrijedno pogledati opis prije nanošenja proizvoda i pridržavati se preporučenog vremena.

Photo: Unsplash/Pille R. Priske

Komentari 0