Life&style
Neki materijali se ne smiju prati s vodom

Ovih 7 stvari u kućanstvu nikada ne smiješ čistiti s vodom, greške bi te mogle skupo koštati

  • Mnogo toga se može očistiti mokrom krpom 
  • Međutim, to nije dobar način čišćenja za sve! 
  • Ovih sedam stvari trebala bi držati podalje od vode

Voda je daleko najjeftinije (i ekološki najprihvatljivije) sredstvo za čišćenje u svakom kućanstvu. Ali, to ne znači da je prikladna baš za sve površine. Otkrivamo ti kojih sedam stvari nikako ne smiješ čistiti s vodom.

1. Pliš 

Pliš je odavno izgubio svoj starinski imidž i apsolutni je trendovski materijal kod uređenja interijera. Ali, čišćenje jastučnica ili kauča s vodom? Molimo te, nemoj! Ako se osjetljiva vlakna namoče pa se posuše, mogu „ostati“ u tom novom položaju pa na namještaju ostaje svojevrsni uzorak brisanja. Posebno sredstvo za čišćenje tekstila ili četka je stoga puno prikladnije za čišćenje. Jednako vrijedi i za osjetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrovlakna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JYSK Österreich (@jysk.at)

2. Laminatni podovi

Premda su mnogi podovi od tvrdog drva i laminata vodootporni, s vremenom se troše, pa ih čišćenje vodom u konačnici može oštetiti. Kako bi spriječila „napuhivanje“ poda, bolje je brisati samo vlažnom krpom ili koristiti poseban podni brisač za drvene i laminatne podove.

Možda vas zanima Super je, ali ne za sve: 4 stvari koje nikada ne smiješ čistiti s octom Rubrika Life&style Life&style

3. Elektronički uređaji

Prljavštine na ekranima, tipkovnicama i sličnim aparatima uvijek prvo treba ukloniti suhom krpom i nikada ih ne prskati izravno vodom. Za tvrdokornu prljavštinu također možeš poprskati blago sredstvo za čišćenje na krpu i njime očistiti uređaj. Alternativno možeš koristiti posebne krpe za čišćenje ekrana.

Praktično: sada postoje posebne kutije za dezinfekciju mobitela koje uklanjaju bakterije pomoću UV zraka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mamesgoodies

4. Kontaktne leće

Toga bi trebao biti svjestan svaki nositelj kontaktnih leća, ali vodi nema mjesta u kućištu za kontaktne leće. Voda iz slavine nije sterilna i može sadržavati bakterije ili čak parazite koji mogu ući u oko kada se stavi leća. Stoga uvijek trebaš koristiti posebne visokokvalitetne tekućine za kontaktne leće koje temeljito čiste i dezinficiraju leću te uklanjaju proteinske naslage.

Kako oprati kupaonicu s tabletom za pranje posuđa Možda vas zanima Običnom tabletom za perilicu posuđa možeš fantastično očistiti tuš! Rubrika Life&style Life&style

5. Svila

Bez obzira na to je li to posteljina ili šik bluza: ako fini materijal dođe u dodir s vodom, to može dovesti do mrlja i/ili promjene boje. Svilu uvijek daj u profesionalne ruke radi kemijskog čišćenja.

6. Koža

Slično svili, odjevni predmeti i namještaj od kože iznimno su osjetljivi. U kombinaciji s vodom mogu ostati pruge ili, u najgorem slučaju, materijal može postati porozan i napuknut. Za čišćenje kožnih sofa i sličnog koristi isključivo posebne proizvode za njegu kože.

Umjetnost brzog čišćenja: Ovo je najefikasnija strategija spremanja kuće kad ti stižu gosti

7. Mramor

Mramor izgleda vrlo plemenito. Da tako i ostane, nemoj koristiti vodu za njegu kamena i uvijek čisti mramor na suho (grubu prljavštinu na mramornim podovima možeš pomesti mekom metlom ili usisati). 

Ako se zbog jake prljavštine mora koristiti voda, najbolje je koristiti što je moguće manje, inače naslage kamenca mogu nakon nekog vremena učiniti da površina izgubi sjaj.

Photo: Shutterstock

Komentari 0