Life&style

Ovih 5 stvari nikada ne bi trebala čistiti octom, jedna će te posebno iznenaditi

  • Ocat je izvrstan za čišćenje mnogih stvari
  • Njegova kisela priroda čini ga snažnom silom za probijanje i uklanjanje svih vrsta prljavštine
  • Međutim, neke stvari ne smiju se čistiti octom – otkrit ćemo ti koje  

Ocat ubija čak i neke površinske bakterije – premda, ako tražiš dezinficijens, radije koristi neko posebno sredstvo isključivo za to. Za određene materijale, površine i predmete također radije koristi nježnije, manje kiselo sredstvo za čišćenje. 

Evo pet stvari koje nikako ne bi trebala čistiti octom.

1. Kamene radne površine

Kad razmišljaš o kamenu, vjerojatno misliš na čvrste, tvrde površine, ali istina je da su materijali poput vapnenca, granita i mramora (koje ćeš naći u kuhinjama i kupaonicama) nježniji nego što izgledaju. Visoka kiselost octa može nagristi kamen, ostavljajući tragove kojih se nikada nećeš moći riješiti. Radije upotrijebi deterdžent za posuđe i toplu vodu.

2. Perilica posuđa

Ovo bi te moglo iznenaditi jer se ocat često predlaže kao sredstvo za čišćenje perilice posuđa. Ali, s vremenom će ocat razgraditi sve što je napravljeno od gume - brtve, crijeva i ostale gumene dijelove. Potraži proizvode posebno namijenjene za čišćenje perilice posuđa.

Možda vas zanima Stavljaš li pribor za jelo u suđericu na ispravan način ili zapravo naopačke? Evo kako složiti Rubrika Život Život

3. Pametni telefon

Ako pametni telefon upotrebljavaš za čitanje recepata u kuhinji ili za promjenu gume u garaži ili bilo koji drugi prljavi posao, nemoj poslije čistiti mobitel tako da ga poprskaš octom. Zaslon ima premaz otporan na otiske prstiju koji se može oštetiti octom. Najbolje je da zaslon očistiš krpom od mikrovlakana (lagano namočena vodom).

4. Podovi od tvrdog drveta

Dakle, postoje ljudi koji tvrde kako nema boljeg sredstva za čišćenje podova od razrijeđenog octa, ali većina proizvođača podova moli te da to ne činiš. S vremenom može jaka kiselina nagristi sjaj pa će tvoj pod izgledati dosadno, umjesto sjajno. 

Možda vas zanima Profesionalci otkrivaju sve što trebaš znati o čišćenju kožnog kauča ili garniture Rubrika Life&style Life&style

5. Noževi

Ocat će otkloniti hrđu s noževa. Također će nagrizati metal i otupiti oštricu. Deterdžent i voda učinkoviti su, a hrđe se možeš riješiti ako noževe dobro posušiš nakon pranja!

Photo: shutterstock

Komentari 0