Life&style

Profesionalci otkrivaju sve što trebaš znati o čišćenju kožnog kauča ili garniture

  • Premda ćemo potrošiti puno vremena trudeći se da plahte i ručnici izgledaju novo, koža je jedna od onih tkanina koja s godinama jednostavno izgleda bolje
  • Međutim, čak i ako ti je cilj istrošeni kauč ili stolica, kožni namještaj povremeno zahtijeva čišćenje
  • U krajnjoj liniji, želiš da komad namještaja izgleda dobro i voljeno, a ne zapostavljeno

Kako bi koža izgledala dobro, morat ćeš obaviti dvije vrste čišćenja, objašnjava Patryk Gawlak, vlasnik tvrtke „Peak Cleaning Services LLC“. Prvo moraš biti sigurna da redovito čistiš kožu kao dio svoje rutine. Tada ćeš za mrlje zasukati rukave i postati malo ozbiljnija. Ali, nisu sve mrlje jednake, pa trebaš biti sigurna da koristiš prave materijale.

Upoznaj stručnjaka

Patryk Gawlak je vlasnik tvrtke „Peak Cleaning Service LLC“ iz Scottsdalea u Arizoni. Njegova obitelj bavi se čišćenjem više od 20 godina.

Bez brige, savjeti nisu nimalo komplicirani… 

Ključno je redovito održavanje

Gawlak preporučuje redovito čišćenje kako bi tvoj kožni kauč izgledao dobro. Svaki tjedan prebriši kauč krpom od mikrovlakana kako bi uklonila nakupljenu prašinu i mrvice. Za to možeš upotrijebiti i nastavak na usisavaču s mekim čekinjama, a možeš to jednostavno dodati u svoju rutinu usisavanja.

Jednom mjesečno Gawlak preporučuje i dublje čišćenje: prebriši kožu mokrom maramicom, a zatim kremom (regeneratorom) za njegu kože. „Vlažno brisanje pruža dublje redovito čišćenje, a regenerator pomaže u sprečavanju pukotina i promjeni boje“, objašnjava.

Možda vas zanima Na ovih 10 komda namještaja dizajneri zakolutaju očima, pametno je izbjeći njihovu kupnju Rubrika Life&style Life&style

Za mokro brisanje trebaš samo toplu vodu i deterdžent (savršen je običan deterdžent za posuđe, ništa fensi) i čista krpa. Nakon brisanja svih površina temeljito sve posuši suhom krpom prije nanošenja sredstva za čišćenje kože. Za sredstvo za čišćenje kože slijedi preporuke proizvođača jer se one mogu razlikovati i pobrini se da se sredstvo podudara s vrstom kože koju imaš. Koža je, naravno, koža, a Gawlak ovaj korak uspoređuje s nanošenjem losiona na vlastitu kožu kako bi nam koža bila fino nježna i vlažna.

Za prolijevanje i mrlje

Budući da koža jako upija, a ne može je se tek tako „baciti u pranje“, moraš biti oprezna kako bi tretman za mrlje stvari doista poboljšao, a ne pogoršao. Srećom, većina mrlja može se ukloniti uobičajenim kućanskim sredstvima. Bez obzira na mrlju, Gawlak ima isti savjet: „Ne trljaj naprijed-nazad u liniji jer na taj način uzrokuješ veće trošenje kože“, kaže.

Kako ukloniti uobičajene mrlje

Većina mrlja, poput prolivene kave ili sladoleda, jednostavnim korištenjem deterdženta na vlažnoj (ne toliko vlažnoj da curi) krpi izvući će mrlje. Radeći u krugovima i pazeći da ne koristiš previše vode, prebriši kožu te zatim posuši čistom krpom.

Kako ukloniti mrlje od masti

Postoji nekoliko načina da utvrdiš imaš li posla s mrljom od masti. Za početak, ako si ti je na sofu pao komad pizze s feferonima, ne moraš pogađati: znat ćeš. Ali ako se tajanstvena mrlja zadrži nakon što je obrišeš deterdžentom, vlažnom krpom ili se osjeća sluzavo na dodir, možda imaš posla s mašću. Kako bi to uklonila, „pospi prstohvat sode bikarbone na mrlju i pusti da odstoji nekoliko sati dok se ulje ne upije“, kaže Gawlack. Nakon toga obriši suhom, mekom krpom, a zatim obriši vlažnom krpom.

Možda vas zanima U uređenju doma stručnjaci daju blagoslov za kupnju tri - rabljene stvari Rubrika Life&style Life&style

Kako ukloniti mrlje od tinte

„Nanesi alkohol na vatu pa lagano tapkaj dok se mrlja ne počne dizati“, kaže Gawlak. Svakako tapkaj, a ne trljaj, jer to može samo raširiti tintu. Nakon što se mrlja „izbaci“, posuši područje nježnim tapkanjem suhom krpom.

Pokušaj s hladnim čišćenjem

Nemoj paničariti ako ti se vosak, žvakaća guma ili nešto ljepljivo nađe na kauču. Trik je stvrdnjavanje kako bi se uklonile naslage, umjesto da se upija ili trlja. Stavi kockice leda u vrećicu i prisloni ih na problematično područje. Nakon što se „problematično mjesto“ stvrdne, možeš to pokupiti noktima ili žlicom. (Gawlak upozorava da ne upotrebljavaš nož ili bilo što s oštrim rubom , što može ogrebati ili čak poderati kožu.)

Photo: pinterest / article.com

Komentari 0