Život

Stavljaš li pribor za jelo u suđericu na ispravan način ili zapravo naopačke? Evo kako složiti

  • Sigurno si se bezbroj puta zapitala kako je pravilno okrenuti pribor za jelo u perilici posuđa?
  • Noževe oštricom prema gore? Ili dolje? Vilice jednako ili obrnuto?
  • No, ne brini mi ti donosimo ispravan način

Ovo je dilema stara jednako koliko i perilice posuđa. Treba li stavljati pribor za jelo u za to namijenjenu košaricu tako da stoji okrenut drškom prema gore ili prema dolje? Evo točnog odgovora! 

Nema sumnje u to, definitivno postoje dva različita načina kako staviti noževe, vilice i žlice, a sporan je gotovo kao i na koju stranu trebaš okrenuti rolu toaletnog papira. Leslie Reichert, ekspert za čistoću kaže: "Moja je majka inzistirala da pribor postavim tako da je drška okrenuta prema dolje kako bi se, kad se suđe ispre i suši, kapljice spuštale na drške ne ostavljajući tragove hrane na površinama koje stavljamo u usta", kaže ona. 

Argument da se napravi suprodno, pribora se okrene da su drške prema gore je taj da kad slažeš pribor, me moraš dirati masne dijelove, a kad ga oprabog vadiš, rukama (na kojima eventualno ima bakterija, ne dotičeš jedaće površine pribora. Što je onda pametnije?

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Većina glavnih proizvođača perilica posuđa slaže se u jednom: Noževe stavi spuštenih oštrica prema dolje i drške prema gore zbog sigurnosti - da zaštitimo ruke od porezotina kad noževe vadimo. Drugi je razlog što će tako i oštrica dulje zadržati oštrinu. Za perilicu posuđa poznato je da oštećuje noževe, pa bi možda bilo najbolje ručno oprati jako dobre noževe. Najbolji noževi neke su od stvari koje, za početak, nikako ne bismo ni smjeli stavljati u perilicu posuđa.

Možda vas zanima Isprobaj super trik s octom uz koji će tvoja perilica posuđa zamirisati i zablistati Rubrika Life&style Life&style

Sada se Reichert slaže s glavnim proizvođačima perilica posuđa oko postavljanja drški - gore. "Ovo također preporučujem ako želite da vaša djeca nauče isprazniti perilicu posuđa ili stvarno želite izbjeći prenošenje mikroba iz ruku na jedeće površine srebrnog posuđa", kaže ona. Dakle, evo tvog odgovora: Stručnjaci se slažu, drške prema gore!

Također se slažu oko još jednog savjeta: Nemoj grupirati pribor za jelo iste vrste. Odvajanje srebrnog posuđa tako da se vilice, noževi i žlice miješaju i ravnomjerno raspoređuju, omogućuje vodi da lakše prolazi kroz što rezultira čišćim priborom

Photo: Shutterstock

Komentari 0