Life&style

Oba su super-zdrava i trebala bi ih češće jesti, no znaš li koji je bolji, crveni ili zeleni kupus?

  • Kupus je jedna od najzdravijih namirnica koju često koristimo u kuhinji, no jesi li znala da razlikujemo čak četiri njegove podvrste?
  • Najpoznatiji su crveni i zeleni kupus, a premda su vrlo slični među njima, osim boje, postoje sitne razlike koje ti otkrivamo u nastavku
  • Tu su još i kineski kupus kojeg karakterizira slatkasti okus te tzv. Savojski kupus koji je idealan za dinstanje i pripremanje u pećnici


Redovita konzumacija kupusa sa sobom povlači niz dobrobiti za zdravlje, a njih osam otkrili smo ti nedavno u članku kojeg možeš pogledati ovdje. No, kažu da je ponavljanje majka znanja pa ćemo se ipak prisjetiti da se njegov zdravstveni potencijal krije u tome što između ostaloga ima izuzetnu nutritivnu vrijednost, smanjuje upalne procese, poboljšava probavu i snižava razinu kolesterola.

Možda vas zanima Isprobaj ukusnu juhu od kiselog kupusa - imamo brzi recept za ovo zdravlje u tanjuru Rubrika Life&style Life&style

Znaš li da postoje četiri vrste kupusa?

Osim što je super zdrav, kupus je i ukusan. Može se jesti sirov ili kuhan te dodavati širokom rasponu jela poput salata, juha i gulaša. Također, može se fermentirati i pretvoriti u mnogima omiljenu zimsku deliciju - kiseli kupus, a kao cijeđeni sok izvrstan je za želučane tegobe. Inače, kupus pripada botaničkoj skupini krstašica ili kupušnjača, a uz nama zasigurno najpoznatije vrste, zeleni i crveni kupus, postoje i vrste Savoy (Savojski kupus) te kineski kupus. No, postoji li razlika između ovih vrsta kupusa i jesu li sve one uistinu tako sjajne za naše zdravlje?

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram Zeleni, savojski i crveni kupus

Zeleni vs. crveni kupus

Kada zamislimo kupus većini će se pred očima pojaviti povrće zelene boje, no zanimljivo je kako u našim krajevima neki zeleni kupus nazivaju i bijeli. Premda razlike između ove dvije podskupine kultiviranog kupusa nisu velike, one ipak postoje. Tak deset dekagrama crvenog kupusa daje 157 kalorija, a dok ista količina zelenog kupusa sadrži 103,8 kalorija. Stoga se zeleni kupus preporučuje koristiti u prehrani osoba koje nastoje regulirati tjelesnu težinu ili onih koje žele izgubiti nakupljene kilograme. Crveni kupus je također nešto teže probavljiv pa se savjetuje da ga pripremiš uz dodatak raznih začina poput timijana, lovora i kima, kako bi oni svojim djelovanjem ubrzali njegovu probavu.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima I jako dobro i prilično loše: evo kako sve kava utječe na tvoju probavu Rubrika Life&style Life&style

Crveni kupus ima više C vitamina

S druge strane i crveni i zeleni kupus su podjednako bogati mineralima i vitaminima pa tako u njima ima  kalija, kalcija, fosfora, magnezija, natrija i željeza. Što se vitamina tiče, u kupusu ima karotena (provitamina A), vitamina E, niza vitamina iz B kompleksa te daleko najviše vitamina C. Zanimljivo, istraživanja pokazuju kako veći postotak ovog vitamina ipak nalazimo u crvenom kupusu. Premda se oba mogu konzumirati i sirovi i kuhani, preporučuje se ipak da ih jedemo bez prethodne termičke obrade jer tako iz njih možemo izvući maksimalnu vrijednost.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram Kineski kupus

Možda vas zanima Ovo su namirnice s najduljim rokom trajanja - neke od njih mogu trajati vječno Rubrika Life&style Life&style

A koja je vrsta kupusa idealna za dinstanje?

Što se preostale dvije vrste kupusa tiče, kineski kupus više je ovalnog oblika nego crveni i zeleni kupus te ima nježne, svježe žuto-zelene listove i slađi okus. On je idealan odabir ako tražiš blaži okus te je izvrstan za pripremu u salatama. Posljednji na ovom popisu je tzv. Savojski kupus koji je oblikom sličan zelenom kupusu, no nešto je tamnije boje. Također je blaga okusa, no lišće mu je puno manje hrskavo od ostalih vrsta kupusa te je zbog toga najbolje ga pripremiti dinstanog ili pečenog.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Doznaj što će se dogoditi tvom tijelu ako svaki dan uz obrok pojedeš salatu Rubrika Life&style Life&style

Recept za ukusnu salatu od kupusa, jabuka i sjemenki

A za kraj smo ostavile pravu poslasticu - recept za hrskavu proljetnu salatu čija je zvijezda crveni kupus. Riječ je o zdravoj salati koja spaja kupus, jabuke, pinjole i sjemenke bundeve s preljevom od limuna, đumbira i meda. Zvuči tako ukusno, zar ne?

Potrebni sastojci:

350 grama crvenog kupusa

3 mrkve, tanko nasjeckane

2 jabuke, oguljene i izrezane na kockice

20 grama peršina, sitno nasjeckanog

šaka rotkvica ili dva štapića celera, sitno nasjeckani

3 žličice tostiranih pinjola

1 žličica bučinih sjemenki

2 žličice sjemenki suncokreta

 

Za preljev:

2 žličice naribanog korijena đumbira

1 žličica meda

2 žličice limunovog soka

4 žličice maslinovog ulja

 

Sve pripremljene sastojke izmiješaj u velikoj posudi, a u odvojenoj posudici pripremi preljev (dressing) za salatu. Potom izlij njegov sastav u pripremljenu salatu te promiješaj kako bi se proželi svi sastojci. I to je to, u slast!

 

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0