Life&style

Nije tako zlosutan! U ovih 6 mitova o punom Mjesecu bi trebala prestati vjerovati

  • Uz pun Mjesec često se vežu legende, a nerijetko ga optužujemo za nedaće koje nam se dogode
  • Do kraja ove godine u punom Mjesecu imat ćemo priliku uživati još tri puta: 31. listopada, 30. studenoga  i 30. prosinca
  • A u nastavku ti otkrivamo u koje bi to mitove trebala prestati vjerovati kada je ova pojava u pitanju

Pun Mjesec nerijetko krivimo za različite kako obične, tako i neobična pojave. Idući puta u njemu ćeš moći uživati upravo na Noć vještica 31. listopada. A evo na koje bi mitove vezane uz njega do tada trebala zaboraviti. Možda i nije toliko zloslutan koliko se priča...

Možda vas zanima Osobe rođene u ova tri horoskopska znaka zaljubit će se još do kraja godine Rubrika Love&Sex Love&Sex

Mit: Operacija nije sigurna tijekom punog Mjeseca

Prevladava mit da se operativni zahvati trebaju zakazati prema astrološkoj prognozi. Prema jednoj hipotezi, to je zato što bi plima i oseka mogle utjecati na protok krvi. Iako pun Mjesec povlači oceanske plime i oseke, to ne utječe na protok krvi. Studija u časopisu 'Anesthesiology' pokazuje da je mjesečeva faza imala nulti učinak na ishod 18.000 operacija povezanih sa srcem izvedenih na klinici Cleveland između 1993. i 2006.

Mjesec općenito ima vrlo malo utjecaja na tekućine u našem tijelu. Zapravo, neka istraživanja sugeriraju da je sigurnije operirati srce tijekom punog Mjeseca. Studije pokazuju da te operacije imaju bolje ishode i kraći boravak u bolnici, ali stručnjaci nisu sigurni zašto.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Gotovo svi volimo životinje, ali evo koji horoskopski znakovi vole više svoje ljubimce od ljudi Rubrika Life&style Life&style

Mit: Mjesec ima tamnu stranu

Iako je naslov  proslavljenog albuma grupe Pink Floyd iz 1973. godine upravo "Tamna strana mjeseca", ona zapravo ne postoji. Prema NASA-i, ono što nazivamo "tamnom stranom" zapravo je "daleka strana". To je zato što se Mjesec okreće pa uvijek postoji 41 posto mjesečeve površine koja se nikada ne može vidjeti sa Zemlje.  Nekoliko tamnih mrlja koje možemo vidjeti su rezultat  "vulkanskih ravnica".

Mit: Mačke i psi polude tijekom punog Mjeseca

Pojedinci vjeruju da mačke i psi "polude" za vrijeme punog Mjeseca, kao da postoji neka vrsta lunarne sila koja ulazi u psihu njihovog kućnog ljubimca. Studije doista pokazuju porast broja ozljeda ljubimaca u danima oko i nakon punog Mjeseca, no razlog nije on sam po sebi. Veterinari tvrde kako je u tim trenutcima znatno veće osvjetljenje navečer pa kućni ljubimci obično ostanu vani, brčkajući se na mjesečini - potencijalno ulazeći u nevolje.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Retrogradni Merkur se danas vratio i donio nove probleme. Evo što nam sprema narednih tjedana Rubrika Life&style Life&style

Mit: Pun mjesec nema nula utjecaja na vaš san

Zapravo, skupina znanstvenika u Švicarskoj bila je šokirana kad su otkrili da odrasli manje odmaraju tijekom punog Mjeseca. U svojoj su studiji otkrili da je ljudima trebalo otprilike pet minuta dulje da bi zaspali, a probudili su se 20 minuta ranije od uobičajenog. Također se pokazalo da su ispitanici proveli 30 posto manje vremena u stanju dubokog sna. Istraživači još nisu proniknuli u ovaj fenomen, ali on možda ima neke veze s "cirkulaunarnim" ritmovima - našim prirodnim dnevnim ciklusima.

Mit: Djeca postaju hiperaktivna tijekom punog mjeseca i neće ići spavati

U mnogim kulturama postoji uvjerenje da puni Mjesec djecu čini aktivnijom. No, kad su znanstvenici napokon započeli s testiranjem ove teorije, otkrili su da su djeca jednako aktivna za vrijeme mladog Mjeseca, punog Mjeseca, polumjeseca ili bilo kojeg Mjeseca koji se dogodi na nebu. Prema istraživačima, spavanje je bilo "jedan posto manje tijekom punog Mjeseca", što nije "klinički značajno".

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Ako si rođena u jednom od ova četiri horoskopska znaka, očekuju te naporni blagdani Rubrika Life&style Life&style

Mit: Puni mjeseci sve izluđuju

Stoljećima je puni Mjesec povezivali s ludim vremenima i ludim ponašanjem. Čak je i Hipokrat, "otac medicine", za ludilo krivio vožnju božice Mjeseca po nebu. Pun je Mjesec u povijesti bio kriv za ludosti i čudovišta poput vukodlake. Puni Mjeseci također bi trebali biti omiljeni događaj za vampire. Istina je da je nešto više kriminala i više posjeta hitnim službama zabilježeno tijekom punog Mjeseca, ali nema dovoljno dokaza da se to pripiše mjesečevim fazama.

Photo: Shutterstock/instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    puni mjesec utjece na plime i oseke i teško je spavati