Life&style

Neke od ovih pogrešaka rade gotovo sve žene u 40-ima i 50-ima, a nisu toga svjesne

  • Postoji puno razloga za prihvaćanje godina u kojima se trenutačno nalaziš
  • Svjesnija si sebe i imaš bolji osjećaj, bolju svijest o svijetu i godine životnog iskustva - što pomaže da ne napraviš veće pogreške
  • Međutim, nitko nije savršen – pa se pogreške događaju - i to osobito ove… 

Unatoč dodatnim godinama mudrosti, još uvijek postoji šansa da napraviš neku uobičajenu pogrešku kada je u pitanju tvoje zdravlje i dobrobit. Pogledaj koje pogreške često rade žene u 40-ima, 50-ima i starije - plus kako ih ispraviti!

Preskačeš vježbanje 

U iskušenju si da prestaneš trenirati kako odrastaš? (Ili godine koristiš kao još jedan izgovor da ne započneš?) Savjetujemo ti baš suprotno! Unatoč bolovima u srednjoj životnoj dobi, vježbanje je od vitalnog značaja za tvoje zdravlje i kvalitetu života. U stvari, to zapravo može ublažiti bol i spriječiti zdravstvene probleme u nadolazećim godinama - poput debljanja, dijabetesa, srčanih bolesti ili demencije.

Ako si već fit i redovito vježbaš – čestitamo, to je fenomenalno. A ako ne, sada je pravo vrijeme da provjeriš bazen u blizini, počneš se baviti jogom ili se zaljubiš u power-walking.

via GIPHY

Zapela si u rutini

"Mnoge žene nastavljaju raditi iste stvari koje rade desetljećima", kaže Barbara Grufferman, autorica knjige „The Best of Everything After 50: The Experts' Guide to Style, Sex, Health, Money and More“. Bez obzira jesi li sentimentalno vezana za odjeću koju godinama nosiš ili se pridržavaš iste rutine šminkanja, postoje brojni estetski gafovi koji te mogu spriječiti da izgledaš najbolje.

Stoga, umjesto da pokušavaš vratiti sat unatrag, otkrij u čemu se osjećaš i izgledaš najpouzdanije te prigrli koliko si trenutno nevjerojatna!

Možda vas zanima Ovu pogrešku s frizurom rade mnoge žene u 40-ima, a rješenje su dvije frizure koje pristaju svima Rubrika Beauty Beauty

Ne brineš o sebi 

Između odgoja svoje djece u zdrave odrasle osobe, bavljenja vlastitim roditeljima te bezbroj prepreka koje ti život svakodnevno baca, može biti priličan izazov da se u raspored ubaciš vrijeme za sebe. Ali, doista, sada nemaš vremena NE baviti se sobom. Ako se stalno fokusiraš na druge i ne posvećuješ vrijeme za ponovno punjenje, nećeš imati ni trunke energije za bilo što ili bilo koga. (Razmisli o sigurnosnim porukama u avionima: "U slučaju nužde, molimo vas da stavite masku s kisikom prije nego što pomognete drugima."). 

via GIPHY

Ne spavaš dovoljno

Prošli su dani kad si mogla ostati budna cijelu noć i sljedeći dan biti poletna i čila (premda nedostatak sna ni tada nije bio zdrav!). Premda može biti primamljivo skratiti san, osobito ako žongliraš obavezama prama roditeljima i skrbi o djeci, to bi mogla biti još jedna stvar koju trebaš promijeniti. Manje sati spavanja povezano je s većim rizikom od dijabetesa i drugih zdravstvenih problema - što postaje još važnije kako stariš. 

Možda vas zanima Promjene u menstruaciji koje se događaju u 40-ima Rubrika Life&style Life&style

Ne uzimaš dovoljno vitamina B12 i kalija

Znaš da bi trebala unositi puno željeza, kalcija i vitamina D u svoju prehranu. Ali što je s B12? Ovaj vitamin često se zaboravi – a nužan je, pa je važno obratiti pažnju na ovu hranjivu tvar u srednjoj dobi. Kako s godinama opada razina želučane kiseline, može biti izazov dobiti sav vitamin B12 isključivo iz zdrave prehrane. Pa kad jednom dođeš do 50., osim što povećavaš količinu hrane bogate vitaminom B12 u svojoj prehrani (misli na jaja, meso, školjke i mliječne proizvode), možda bi trebala istražiti i neku drugu hranu obogaćenu ovim hranjivim sastojkom.

Govoreći o zanemarenim hranjivim tvarima, jesi li znala da je kalij osobito važan nakon što uđeš u srednju dob? To je zato što krvni tlak raste s godinama, a kalij može pomoći u borbi protiv tog problema, kao i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Ali to ne znači da moraš početi jesti jednu bananu na dan kako bi liječnika držala podalje od sebe - puno je druge hrane bogate kalijem, uključujući batat, grah i jogurt.

via GIPHY

Misliši da postoje „pravila“ za kosu

Trebaš li skratiti svoju kosu iznad ramena nakon što navršiš 50 godina? Ne, jer zapravo ne postoje pravila "frizura" za žene srednjih godina, kaže Grufferman. "To ovisi o visini žene, obliku, načinu života i stanju kose." Činjenica je da će tvoja kosa vjerojatno postajati sve više sijeda i tanja kako stariš, a i tekstura može postati grublja.

Odaberi frizuru i boju koja ti odgovara, te imaj na umu da vjerojatno neće biti ona koja je funkcionirala u 20-ima i 30-ima.

Koristiš pogrešnu šminku

Premda već godinama nosiš određene boje šminke i marke, one možda više ne odražavaju ono što je najbolje za tvoju kožu. I odupri se nagonu da žlicom nanosiš pudere i pilinge kako bi prikrila bore i krugove ispod očiju, budući da šminka ili tamna šminka mogu učiniti da izgledaš još starije. Za prirodniji izgled Grufferman predlaže nanošenje s "lakšim dodirom". 

via GIPHY

Zanemarivanje zuba

Možda se fokusiraš na bore ili kosu, ali nemoj se zaboraviti nasmijati ispred ogledala. Jedna stvar zbog koje možeš izgledati starije su žuti zubi, ali radi se o ozbiljnijoj stvari od samoga izgleda. Zdravlje zuba usko je povezano s općenitim zdravljem, a bolesti desni - koje se češće događaju s godinama - povezane su s većim rizikom od srčanih problema. Zato nemoj preskočiti  posjete stomatologu. 

Možda vas zanima Postoji idealna razlika u godinama za dugotrajnu vezu, a sve ovisi o - seksu Rubrika Love&Sex Love&Sex

Nošenje pogrešnog grudnjaka

To je neizbježno - gravitacija ima utjecaj na naša tijela. Ali, premda si sada možda tanka tamo gdje si nekad bili obla, to ne znači da moraš ostati takva.

"Mnoge žene i dalje nose iste veličine i marke koje su oduvijek nosile, ne obazirući se na to da se naša tijela mijenjaju kako starimo", kaže Grufferman.

Pravo donje rublje može ti pomoći u podizanju i „mršavljenju“ tijela, pa provjeri donje rublje i uloži u neke nove komade. 

Pomirila si se s dosadnim seksualnim životom

Naša kultura ima tendenciju prodavati poruku da je „mlado = seksi“, ali ti to ne moraš kupovati. Trebaš biti puna samopouzdanje i slobode da se odijevaš i osjećaš seksi koliko želiš, te istraži svoje seksualne potrebe.

via GIPHY

"Žene starije od 50 godina mogu imati najbolji seks u životu", kaže Grufferman. "Za mnoge žene to je prvi puta da se seksaju radi zabave i uživanja, a ne zbog rezultata (djeca)." 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0