- Postoje ljudi koji ne jedu „preostalu“ ili „staru“ hranu
- A postoje oni koji spremaju hranu namjerno tako da se jede nekoliko puta (dana)
- Svejedno je li riječ o ribi, mesu ili tjestenini, otkrit ćemo ti kako pravilno podgrijati različite namirnice
Neki ljudi smatraju da je preostala hrana kao i bivši partneri: ponovno zagrijana jednostavno više nije ukusna. Međutim, ovakav stav ima i drugu stranu: prema nekim statistikama, u zapadnim zemljama EU svako domaćinstvo baci oko 75 kilograma hrane godišnje. Otkrit ćemo ti kako pravilno podgrijati ostatke jela i kako će podgrijano jelo sačuvati dobar okus.
Ovo je osnovno pravilo podgrijavanja
Općenito vrijedi sljedeće pravilo: onako kako je namirnica prvobitno spravljana, tako je treba podgrijati. Dakle, pečenu piletinu u pećnici, meso o tavi, a juhu u loncu. Međutim uglavnom nam ne preostaje drugo, nego koristiti mikrovalnu pećnicu (npr. ako si doneseš jelo u ured). A tada postoje neki trikovi…
Podgrijavanje mesa
Pazi na to da staviš meso u posudu prikladnu za mikrovalku. Dodaj malo tekućine kako se meso ne bi presušilo kod zagrijavanja te prekrij prozračnim poklopcem. Tako će nastati vruća para koja će držati jelo vlažnim te će se sigurno uništiti sve bakterije.
Naš savjet: prije podgrijavanja nareži meso na trake kako bi se jednakomjerno ugrijalo.
Podgrijavanje ribe
Mikrovalna pećnica i ribe se ne podnose baš dobro. Riba će postati ili gnjecava ili suha. Nećemo ni spominjati neugodan miris koji će se proširiti stanom. Dakle, za podgrijavanje ribe najbolja je tava i niska temperatura. Traje nešto duže, ali će riba biti ukusnija. Paniranu ribu možeš ugrijati u tosteru pa će biti fino hrskava.
Pogrijavanje jela „na žlicu“
Juhe ili umake možeš vrlo jednostavno podgrijati u loncu uz povremeno miješanje (da ne zagori). Možeš podgrijati i u mikrovalnoj pećnici. Tekuće stvari podgrijavaj u više etapa, a između promiješaj.
Naš savjet: kako za vrijeme podgrijavanja juha ili umak ne bi zaprljali mikrovalnu pećnicu, obavezno koristi poklopac za mirkovalku. Stavi ga malo ukoso kako bi izišla para.
Podgrijavanje tjestenine
Tjestenina koju je jučer bila savršeno „al dente“ sada je gnjecava ili totalno suha? Tjestenina je zapravo pravi izazov za podgrijavanje. Rješenje: za početak dodaj malo tekućine. Treba odgovarati umaku (voda za umak od rajčice, mlijeko za umake s vrhnjem, ulje za orašaste varijante). Zatim stavi prozračni poklopac te u mikrovalnu pećnicu. Svako malo promiješaj. Alternativno možeš podgrijati tjesteninu (npr. lazanje) u pećnici. Stavi na to još malo umaka, prekrij aluminijskom folijom te peci.
Podgrijavanje povrća
Ostaci jela od povrća također se prilično jednostavno mogu podgrijati. Hrskavo i pečeno povrće (npr. pečeni krumpir) podgrij u pećnici, a kuhano ili pirjano povrće vrlo jednostavno u mikrovalnoj pećnici.
Podgrijavanje riže
Glavni problem kod riže i drugih zrna je u tome da nakon podgrijavanja uglavnom postanu tvrdi poput kamena. To ćeš spriječiti tako da riži dodaš malo tekućine te posudu ili tanjur prekriješ vlažnim papirnatim ručnikom. Tako će se zadržati tekućina te se riža neće posušiti.
Podgrijavanje jela iz dubokog ulja
Proljetna rolica, panirani kolutići luka, pomfrit ili čak piletina: sve što je hrskavo podgrijavanjem će postati gnjecavo i kašasto. A to nije baš gušt. Želiš li sljedeći dan jesti nešto od toga, tada se preporučuje aparat s grijanjem na suhi zrak ili toster.
Podgrijavanje jela s tijestom
Jednako vrijedi i za jela na bazi tijesta, poput pizze ili sendviča. Kako se ne bi posušila, trebaš ih prekriti aluminijskom folijom te grijati na niskoj temperaturi.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.