- Tehnikom kiseljenja povrća ovladale su mnoge od nas, zadovoljne što ljetnim povrćem možemo oplemeniti mnoga zimska jela
- No, jesi li znala da ova metoda nije rezervirana samo za klasike poput krastavaca, paprika ili cikle, već da zimi možeš uživati i u okusima borovnice ili lubenice
- Kiseliti možeš cijelu plejadu povrća, ali i voće te morske plodove...evo što će ti ziher genijalno ispasti u tvojoj kolekciji zimnice
Kiseljenje povrća odlična je tehnika uz pomoć koje u sezonskim namirnicama možemo uživati tijekom cijele godine. Zamisli samo zadovoljstvo pri otvaranju staklenke krastavaca koju si vrijedno pripremila? No, jesi li znala da pored krastavca jednako radost za stol svojim ukućanima možeš donijeti i uz pomoć mnogih drugih vrsta povrća pa i voća. Dobro si pročitala, ukiseljeno voće može biti prava poslastica, a ako se do sada nisi usudila isprobati ove kulinarske poslastice možeš probavati sa sljedećim namirnicama uz koje je uspjeh garantiran. Prouči listu i kreni u nabavku sezonskih namirnica pa i onih malo egzotičnijih.
1. Avokado
Kupila si nekoliko komada avokada, ali ipak ih nećeš stići pojesti? Možeš ih slobodno ukiseliti, a za pripremu će ti trebati zreli avokado (za jednu teglicu bit će i dovoljan samo jedan komad ovog egzotičnog voća). Oguli ga, izreži na ploškice, a zatim ga uroni u staklenku s kiselom kupelji, obično mješavinu octa, šećera, soli i začina. Odlično će ti poslužiti u sendvičima ili nadopunu meksičkih jela poput tortilja ili tacosa.
2. Škampi
Ukiseljeni škampi jelo je karakteristično za južnu Ameriku, ali nema razloga da ovaj specijalitete i ne doneseš u vlastitu kuhinju. Prije nego što se stave u tekućinu za kiseljenje, škampe je potrebno kratko blanširati. Idealan zalogaj za piknike.
3. Kora od lubenice
Kora od lubenice je jestiva i krije niz benefita. Bogata je vlaknima, snižava krvni tlak, a može poboljšati fizičke performanse ili čak one u krevetu. Kako nema razloga da se njezina kora baca, odlično rješenje je njezino kiseljenje. Najtvrđi zeleni dio ukloni u sasvim tankom sloju a bijelo meso sačuvaj u mješavini octa, šećera, soli i začina te se pogosti kada osjetiš potrebu.
4. Cherry rajčice
Svaku rajčicu potrebno je probušiti čačkalicom kako bi smjesa za kiseljenje moga prodrijeti mimo opne rajčice. Ukiseljena rajčica idealna je za osvježavanje salata pa čak i kao odličan dodatak koktelima.
5. Patlidžan
Mnoge će iznenaditi ova opcija, no patlidžan kiseljenjem gubi gorčinu, a meso dobiva nježnu teksturu. U staklenku možete ubaciti i crveni luk, a zatim ostatak staklenke napuniti mješavinom octa, šećera, soli i začina.
6. Žuta tikva
Jedno od najplodnijeg ljetnog povrća sigurno može pronaći i put do staklenke kako bi u njemu mogla uživati i u hladnim zimskim danima. Za brzo i jednostavno rješenje, tikvu nareži na ploškice i potopi je mješavinom za kiseljenjem, a možeš je koristiti u sendvičima umjesto tradicionalnih kiselih krastavaca.
7. Kukuruz
Ovaj kasno ljetno omiljeno povrće, ukiseljeno sasvim može zamijeniti kisele krastavce. Odličan je dodatak gotovo svakom jelu. Za najukusnije zalogaje iz tegle najbolje je izdvojiti zrna svježeg kukuruza a zatim ih preliti toplom mješavinom tekućine za kiseljenje kako bi kukuruz ostao hrskav.
8. Grožđe
Možda si ostala iznenađena ovom mogućnošću, a dojam će vjerojatno još više narasti kad ti kažemo da ovu metodu možeš primijeniti i na trešnje. Ukiseljeno grožđe idealan je dodatak za sirne pladnjeve ili salate od piletine, a ukiseljene bobice ovog voća, kao i trešanja, mogu sasvim transformirati omiljene nam limunade.
9. Borovnice
Ove ljetne ljepotice prilično su delikatne, ali ukiseljene mogu činiti savršen dodatak nekim jelima poput grilanog sira. Bobice dobro očisti, a zatim ih prelij nježnom mješavinom vinskog octa, šećera i soli. Tko voli, u staklenku može ubaciti i malo ljute crvene papričice.
10. Breskve
Breskve, pout šljiva i krušaka, ljetni su plodovi koji zore do rane jeseni. Zato su idealni za kiseljenje, a i sam postupak prilično je jednostavan. Voće oguli, nareži na ploškice ili na polovice, a zatim prekrij s toplom mješavinom jabučnog octa, šećera i soli.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.