Life&style

Nakon intervalnog posta stiže govorni post: Šutjeti jedan dan u tjednu je odlično za zdravlje

  • Je li moguće da ćemo biti zdraviji ako češće šutimo? 
  • Izbjegavanje riječi trebalo bi smanjiti stres i ojačati srce, tvrde znanstvenici 
  • Otkrit ćemo ti što doista stoji za trenda 'govornog posta'

Tišina. Riječ o kojoj se u brzoj svakodnevici često ne razmišlja i lako se izgubi u užurbanosti današnjeg svijeta. Govorni post odnosi se na svjesno smanjenje verbalne komunikacije tijekom određenog vremenskog razdoblja. A to bi trebalo donijeti i neke zdravstvene prednosti: na primjer, smanjenje stresa i promicanje unutarnjeg mira. Također se kaže da poboljšava koncentraciju i potiče zdravlje srca. Međutim, može li šutnja doista biti odgovor na zdravstvene probleme našeg vremena?

Zdravija zbog šutnje? Evo što kaže znanost

Istraživanja pokazuju da šutnja zapravo ima pozitivne učinke na zdravlje. Istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje pokazalo je da ljudi koji redovito šute mogu značajno sniziti svoj krvni tlak, što je važan čimbenik srčanih bolesti. Aktivna tišina također smanjuje upale u tijelu. Daljnje studije također potvrđuju učinak da redoviti „govorni post“ može poboljšati zdravlje srca. Sukladno tome, ovaj post također smanjuje razinu hormona stresa u tijelu i tako pozitivno utječe na zdravlje srca.

 | Autor: Unsplash / Candice Picard Unsplash / Candice Picard

Prema specijaliziranom časopisu „Psychology Today“, tišina nema pozitivan učinak samo na tjelesno zdravlje. Također pomaže boljem slušanju, ali posebno suosjećanju s onima koji ne mogu govoriti, poput dojenčadi.

Možda vas zanima Svi hvale tijelo Jennifer Aniston, a zahvaljujući videu koji je objavila, znamo i koje su vježbe za to zaslužne! Rubrika Life&style Life&style

Tišina u svakodnevnom životu

Čak i ako u svakodnevnom životu nije uvijek moguće dugo šutjeti, ipak može biti korisno to činiti povremeno: na primjer ujutro ili navečer. Ako planiraš razdoblja tišine, dan možeš započeti ili završiti šutnjom. Korisno je otići na mirna mjesta poput parkova ili negdje u  prirodu kako bi pobjegla od buke svakodnevnog života. Vježbe meditacije i svjesnosti također ti mogu pomoći u učenju tišine.

 | Autor: Unsplash/Motoki Tonn Unsplash/Motoki Tonn Foto: Unsplash/Motoki Tonn

Kad postaneš malo iskusnija, možeš pokušati „govorni post“ jedan dan u tjednu. To može biti moćan način njegovanja unutarnje tišine. 

Možda vas zanima Milenijalci i generacija Z obožavaju zobeno mlijeko, no dermatolozi nisu oduševljeni... Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash / Wesley Tingey

Komentari 0