Life&style

Milenijalci i generacija Z obožavaju zobeno mlijeko, no dermatolozi nisu oduševljeni...

  • Zahvaljujući veoma učinkovitim kampanjama ekologa i aktivista u borbi za zaštitu okoliša, brojne su namirnice životinjskog podrijetla tijekom posljednjeg desetljeća redovito kritizirane
  • Biljne alternative poput mlijeka od zobi, soje, kokosa, badema, pa čak i graška gurnute su na police supermarketa te su postale sve češći odabir generacije Z i milenijalaca
  • Iako je ova propaganda tijekom nešto više od desetljeća uspjela prikupiti veliki broj pristaša, sve više dermatologa upozorava na probleme uzrokovane biljnim mliječnim alternativama, a posebice zobenim mlijekom

Pokušavamo se sjetiti trenutka u kojem je mlijeko životinjskog porijekla, a prvenstveno kravlje, uspjelo postati jedna od najkritiziranijih namirnica mlađih generacija, a iako nam to ne polazi za rukom, svima nam je dobro poznato da su biljne alternative već odavno preuzele važnu ulogu u našim prehrambenim navikama

 | Autor: Instagram @avatarkavyathapar20 Instagram @avatarkavyathapar20 Foto: Instagram @avatarkavyathapar20

Sve je krenulo s veoma učinkovitim kampanjama ekologa i aktivista u borbi za zaštitu okoliša koje su tvrdile kako prehrambene navike prijašnjih generacija ne samo da povećavaju količine stakleničkih plinova i nisu ekološke, već nisu ni približno onoliko zdrave koliko su to naši preci vjerovali, a posljedica su brojne biljne alternative koje su postale neizbježne ne samo u našim domaćinstvima, već i u ponudi brojnih kafića i restorana. 

Možda vas zanima Zdrav životni stil koji volimo ovih dana: s 'dirty wellnessom' nema grižnje savjesti kad 'zgriješimo' Rubrika Life&style Life&style

Mlijeko od zobi, soje, kokosa, badema, pa čak i graška gurnuto je na police supermarketa te je postalo sve češći odabir generacije Z i milenijalaca koji na dnevnoj bazi tragaju za zdravijim, ekološkijim i održivijim namirnicama i životnim navikama. Istraživanja pokazuju kako je 42% onih u dobi između 15 i 34 godine starosti koketiralo s veganstvom, a sve je manje onih koje iznenađuje što je sve više onih koji će odbiti konzumirati bilo što što sadrži mlijeko životinjskog podrijetla. 

Iako je ova propaganda tijekom nešto više od desetljeća uspjela prikupiti veliki broj pristaša, čini se da bi još jučer nezaustavljivi vlak uskoro mogao iskočiti iz tračnica jer odjednom sve više dermatologa i liječnika upozorava na zdravstvene probleme i tegobe uzrokovane biljnim mliječnim alternativama, a posebice zobenim mlijekom. Upravo je ono, smatraju, glavni krivac za sve češće probleme s aknama i nadutošću. 

@drnomzzy Dairy can be a trigger for some but not all. Out of fear many patients opt for plant based alternatives but they can have their own issues for acne sufferers. #drnomzzy #acne #oatmilk ♬ Dirty Harry (Instrumental) - Gorillaz

“Problemi sa zobenim mlijekom mogu nastati iz tri glavna razloga - zbog vlakana, količine šećera i ugljikohidrata te aditiva koje mnogi brendovi dodaju u njega. Ako se popije u velikim količinama ili vrlo brzo, vlakna i slatki ugljikohidrati u zobenom mlijeku mogu potaknuti vrstu fermentacije koja proizvodi plinove i uzrokuje nadutost”, kaže nutricionistica i članica 'Royal Society of Medicine' Sarah Carolides.

Najzdraviji način prehrane Možda vas zanima Ovo je najbolja vrsta prehrane, ali će većina ljudi kod nas reći da 'to ne voli jesti' Rubrika Life&style Life&style

Povezanost između zobenog mlijeka i akni nešto je nejasnija jer još uvijek nije provedeno dovoljno studija na temelju kojih bismo sa sigurnošću mogli iznositi određene tvrdnje, no stručnjaci vjeruju da bi glavni uzrok problema mogao biti glikemijski indeks koji je kod zobenog mlijeka viši nego kod kod mliječnih proizvoda. Kako kaže dermatologinja dr. Justine Hextall, sve je više dokaza da namirnice  koje uzrokuju skok šećera u krvi paralelno vode i do porasta inzulina, a što za našu kožu znači da upravo takve namirnice mogu pogoršati probleme s aknama. Najjednostavnije rečeno, razine šećera u krvi i inzulina rastu, utječu na hormone u našem tijelu i izazivaju upale.

Je li vraćanje kravljem mlijeku rješenje spomenutih problema? Nažalost, ne postoji univerzalan odgovor jer, unatoč tome što kravlje mlijeko ima puno više proteina i puno manje ugljikohidrata od zobenog mlijeka, mnogi ljudi ne podnose kazein i proteine sirutke ili pak laktozu koju kravlje mlijeko sadrži.

 | Autor: Instagram @dietitian.withadifference Instagram @dietitian.withadifference Foto: Instagram @dietitian.withadifference

Najbolji mogući savjet koji nam stručnjaci daju je osluškivati vlastito tijelo - unosimo li previše šećera, poželjno je konzumirati manje slatka mlijeka; imamo li probleme s nadutošću, svakako bismo ga trebali konzumirati manje, a vjerujemo li da bi ono doista moglo biti krivac za akne i ostale tegobe, apsolutno vrijedi provjeriti sastojke, isprobati proizvode nekog drugog brenda, ali i dati šansu kravljem mlijeku i vidjeti hoće li se situacija popraviti ili ostati na istome. Još vrjednija lekcija na koju su nas ove posljednje spoznaje podsjetile? Uvijek bismo prednost trebali dati osluškivanju reakcija vlastitog tijela, a trendove uzimati s velikom dozom rezerve.

Photo: Instagram @oatiscafe
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    nije mi bas nesto nema do obicnog