Life&style
Redoslijed konzumacije hrane

Kojim redoslijedom jedemo ono što je na tanjuru može nam pomoći da ne skupljamo kilograme

  • Novi trend prehrane, 'nutrient sequencing' (u slobodnom prijevodu: 'sekvenciranje nutrijenata') obećava bolju probavu i manje žudnje za hranom 
  • Dakle, taj nam novi trend prehrane treba pomoći da se ne debljamo
  • Koliko doista znanost stoji iza toga?

Kada je riječ o prehrani, postoji puno savjeta i mitova, a osobito na internetu. Nekih se bolje kloniti, dok bi drugi mogli biti korisni za naše zdravlje. Na primjer, redoslijed kojim se hrana jede. To bi trebalo stabilizirati šećer u krvi i tako spriječiti želju za hranom.

Takozvani „nutrient sequencing“, odnosno slaganje različitih vrsta namirnica određenim redoslijedom. To je nutricionistički pristup optimiziranju unosa hranjivih tvari radi poboljšanja probave i apsorpcije hranjivih tvari. Ciljanim slijedom namirnica određene hranjive tvari trebale bi se učinkovitije apsorbirati, što bi trebalo dovesti do boljeg zdravlja. Ali, što je zapravo sekvenciranje hranjivih tvari?

Treba pravilno jesti kako bi se smanjio šećer u krvi

Nije nimalo nevjerojatno da kombinacija i redoslijed obroka imaju značajan utjecaj na metaboličke procese u tijelu: prethodna istraživanja na ovu temu već su zaključila da zapravo mogu imati pozitivan učinak na razinu šećera u krvi. Stručnjaci u preporučuju da prvo pojedemo povrće i proteine, dakle hranu niskog glikemijskog indeksa kako bi izbjegli skokove šećera u krvi. 

 | Autor: Unsplash/Mark DeYoung Unsplash/Mark DeYoung Foto: Unsplash/Mark DeYoung

Istraživanja pokazuju pozitivne učinke

Rezultati nekoliko postojećih istraživanja su dosljedni: pregled jedanaest istraživanja iz 2023. godine pokazao je da ljudi koji jedu hranu bogatu ugljikohidratima isključivo na kraju obroka imaju nižu razinu šećera u krvi. U istraživanju iz 2019. godine, otkriveno je da jedenje piletine na žaru i salate prije konzumacije kruha smanjuje razinu šećera u krvi nakon obroka za 46 posto, u usporedbi s jedenjem kruha prije obroka. Jedno od mogućih objašnjenja je da masti, vlakna i proteini usporavaju pražnjenje želuca, čime se usporava apsorpcija šećera iz ugljikohidrata. Međutim, točan uzrok ovog učinka još nije u potpunosti razjašnjen.

Možda vas zanima Svi hvale tijelo Jennifer Aniston, a zahvaljujući videu koji je objavila, znamo i koje su vježbe za to zaslužne! Rubrika Life&style Life&style

Ti si ono što jedeš, kada to jedeš?

Posebno za osobe s nekim tipom dijabetesa, ali i za zdrave ljude redoslijed obroka također može biti koristan jer ugljikohidrati na kraju obroka mogu pomoći da se dulje osjećaš sita. Daljnji rezultati istraživanja također pokazuju da „nutrient sequencing“ stimulira proizvodnju hormona sitosti GLP-1, što zauzvrat dovodi do bitno smanjenog osjećaja gladi. Međutim, je li sama ta veza čini razliku zbog redoslijeda, ni ovdje nije dovoljno dokazano.

 | Autor: Unsplash/Chris Lawton Unsplash/Chris Lawton Foto: Unsplash/Chris Lawton

Stručnjaci stoga još uvijek ipak savjetuju da se prije svega usredotočiš na kvalitetnu hranu, a redoslijed kojim ćeš konzumirati obrok jednostavno iskušaš na određeno vrijeme i provjeriš kako funkcionira za tebe. 

Možda vas zanima Za sve koji su krenuli na dijetu i vježbanje: Što jesti nakon treninga, a što izbjegavati u širokom luku? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Brooke Lark
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    sta manje