Life&style

Najšarmantniji uskršnji zečići: Slatkim švicarskim pecivima s grožđicama nitko ne može odoljeti

  • Zečići su u vrijeme Uskrsa jedan od omiljenih motiva, kako u dekoracijama, tako i na slasticama koje se tradicionalno pripremaju
  • Zopfhaseni su tradicionalna švicarska uskršnja peciva s grožđicama oblikovana u neodoljive zečiće koja i sami možemo jednostavno pripremiti
  • Štoviše, u pitanju je toliko jednostavan recept da će u njihovoj pripremi uživati i djeca, a ova će preslatka peciva biti najšarmantniji dodatak uskršnom stolu

Bez zečića, kao ni bez veselih pisanica, Uskrs ne može proći. Bilo da je riječ o dekoracijama ili neodoljivim slasticama, uoči Usrksa zečići su posvuda, a odličan recept pronašli smo u švicarskoj kuhinji. Simpatični i ukusni Zopfhaseni tradicionalna su švicarska uskršnja slastica koju obožavaju svi, a osim što su iznimno ukusni, ovi su zečići punjeni grožđicama i posuti šećerom u prahu i vrlo jednostavni za izradu. Štoviše, u pitanju je toliko jednostavan recept da će u njihovoj pripremi uživati i djeca. 

 | Autor: Instagram @eatlittlebird Instagram @eatlittlebird

Preslatka peciva u obliku neodoljivih zečića uoči Uskrsa u Švicarskoj prodaju mnoge pekare, a izrađuju se od istog tijesta kakvo se koristi za još jednu švicarsku poslasticu, božićni Grittibänz. Oba su peciva napravljena po istom receptu, ali su drugačijeg oblika, a što znači da tijesto zapravo možemo oblikovati po želji, iako se tradicionalno oblikuje u zečiće. Sastojci navedeni u ovom receptu dovoljni su za 12 peciva, a evo i kako ih pripremiti!

Možda vas zanima Neodoljivi uskršnji muffini s eier likerom - likerom od jaja koji su obožavale naše bake Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Instagram @abenteuerkekserl Instagram @abenteuerkekserl

Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna 
  • 110 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 14 g instant sušenog kvasca 
  • 375 ml toplog mlijeka
  • 60 g omekšalog maslaca
  • 40 g grožđica 

Šaka sušenih ribizla, borovnica ili grožđica te šećer u prahu za ukrašavanje

Za premazati zečiće potrebno je 1 jaje, lagano tučeno te 1 žlica mlijeka

Možda vas zanima Uskršnji desert koji je zapalio internet: Superlagani cheescake s mini čokoladnim jajima Rubrika Life&style Life&style

Priprema:

1. Brašno, šećer, kvasac i sol potrebno je lagano pomiješati u zdjeli te im polagano dodavati toplo mlijeko i zamijesiti u veliku kuglu tijesta. Dodaje se samo onoliko mlijeka koliko je potrebno da se sastojci sjedine u tijesto.

2. Polagano se dodaje maslac, žlicu po žlicu, dok se ne potroši cijeli, a zatim se tijesto mijesi 15-ak minuta dok ne postane glatko i elastično. Pripremljeno tijesto potrebno je ostaviti sati i pol u nauljenoj zdjeli, na toplom, pokriveno kuhinjskom krpom.

3. Kada se tijesti digne, potrebno ga je izbušiti i nježno umijesiti u glatku kuglu te dodati grožđice i mijesiti oko 5 minuta da se grožđice uklope.

 | Autor: Instagram @dianaousdal Instagram @dianaousdal

4. Tijesto je potrebno podijeliti na 12 dijelova, te zatim svaki dio na 3 dijela, za tijelo (50 g), glavu (30 g) i uši (20 g). Vaganje dijelova će nam pomoći da napravimo zečiće istih proporcija, ali može ih se raditi i odokativno i improvizirati u hodu. Budući se zečiće radi od dizanog tijesta, ono će se ponovno početi lagano dizati nakon što smo ga oblikovali pa je najbolje oblikovati zečiće jednog po jednog, kako bi se svaki dio zečića dizao u isto vrijeme.

5. Da bismo oblikovali zečiće, glave se doda na tijela čvrstim pritiskanjem jednog dijela tijesta na drugi. Za uši se tijesto razvalja u ovalni oblik, a zatim oštrim nožem prereže tijesto na pola i oblikuje dva uha te pričvrsti uši na glavu.

6. Oblikovane zečiće se prekrije prozirnom folijom i ostavi na toplom 30-ak minuta, a zatim ih se premaže miješavinom lagano tučenog jaja i žlice mlijeka, doda oči te obilno pospe šećerom.

7. Zečiće se peče 15-20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C, a gotovi su kada porumene. Kada su gotovi, potrebno je ostaviti ih da se ohlade na rešetki.

Photo: Instagram @ste.fanie80
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Izgledaju dobro