Life&style

Na ovih 14 kućanskih poslova ne trebaš gubiti vrijeme! Neki od njih su jednostavno besmisleni

  • Zbog mnogih kućanskih poslova nerijetko poželimo da dan ima još tih dodatnih par sati
  • Neke poslove zaista ne treba obavljati često, a drugi su potpuno besmisleni i možda ih možeš i prekrižiti s popisa
  • Tako ćeš uštedjeti na vremenu i moći se posvetiti nečemu u čemu uživaš

Na čišćenje doma, pranje suđa i pripremu jela otpada u prosjeku odlazi i nekoliko sati dnevno…Sigurno će mnoge od vas pomisliti kako bismo to dragocjeno vrijeme mogli i puno bolje iskoristiti. Istina! Stručnjaci su upozorili na listu kućanskih poslova na koje zaista ne treba gubiti vrijeme i koje možeš sljedeći put slobodno preskočiti ili ih smanjiti.

Možda vas zanima Koliko su zapravo prljave kuhače, unatoč pranju? Nakon ovog videa sigurno ćeš razmisliti prije nego što je poližeš Rubrika Life&style Life&style

1. Čišćenje fuga

I ti ponekad uzmeš četkicu za zube i redovno prolaziš fuge između svake pločice? Ovaj mukotrpni posao može dati neželjene rezultate. Na nekim mjestima fuge će biti tamnije, a nekima svjetlije pa će prljavština tako još više dolaziti do izražaja. Umjesto da klečiš i ribaš fuge, stručnjaci savjetuju da ih jednom godišnje premažeš voskom za automobile koji će na njima stvoriti zaštitni sloj i spriječiti zadržavanje vode. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

2. Pranje posuđa od lijevanog željeza

Pranje posuđa od lijevanog željeza, najčešće tava, uz pomoć vode i deterdženta može biti sasvim kontraproduktivno, jer voda može dovesti do pojave hrđe. Ovo posuđe najbolje je koristiti uz određenu količinu ulja, a poslije upotrebe ostatke hrane najbolje je pokupiti papirom, a zatim na dno tave dodati malo ulja i odložiti ju. Na ovaj način tave su održavali naši preci i trajale su im desetljećima.

Ako je tava jako prljava, možeš je oprati ali je potom odmah temeljito osuši. 

Internet je oduševljen trikom uz koji se i grozno zagorene tave i pekači mogu očistiti kao od šale

3. Pažljivo slaganje donjeg rublja

Za donje rublje sigurno koristiš posebnu ladicu. Umjesto da gubiš vrijeme na pažljivo slaganje jednostavno ga samo ubaci u ladicu. Pamučno donje rublje neće se oštetiti, a ti ćeš uštedjeti na vremenu. 

4. Čišćenje štednjaka nakon svake upotrebe

Temeljito čišćenje štednjaka dovoljno je obaviti jednom tjedno, jer agresivna sredstva za čišćenje zapravo i uništavaju površine. Mrlje nastale u međuvremenu možeš ukloniti krpom prethodno namočenom u toplu vodu. Također, temeljito čišćenje pećnice dovoljno je napraviti 3-4 puta godišnje kako hrana ne dolazi direktno u kontakt s površinama, a visoka temperatura ubije gotovo sve bakterije. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

5. Poliranje drvenog namještaja

Stručnjaci kažu kako je poliranje obično predviđeno za antikni i skupi dizajnerski drveni namještaj kakvi su obično zaštićeni uljem i voskom. No, na ostalim vrstama drvenog namještaja već postoji određeni završni sloj koji se uklanja čestim čišćenjem pa se površina brže zaprlja. Ako baš imaš drveni namještaj koji treba ispolirati napravi to dva puta godišnje, a u međuvremenu površinu obriši vlažnom krpom. 

6. Pranje zavjesa uoči blagdana

U prosjeku bismo zavjese trebali prati svakih šest mjeseci, a ako nemaš kućne ljubimce ili ne otvaraš često prozore tvoje zavjese mogu zadržati svježinu čak i dulje vrijeme. Učestalo pranje zavjese može ih izblijediti  pa umjesto da ih staviš u mašinu ponekad ih možeš usisati ili, još bolje, upotrijebiti parni čistač. 

Možda vas zanima Evo kako ćeš od kore od samo jedne naranče napraviti super učinkovito sredstvo za čišćenje Rubrika Life&style Life&style

7. Pereš svu hranu prije pripreme

Ne moraš baš oprati svaki komadić hrane, posebno one koje kupuješ u pakiranjima koje je već spremno za konzumiranje. Ispiranje običnom vodom povrće neće učiniti puno čišćim, a možeš riskirati da se kontaminira patogenima iz sudopera ili drugih površina.

Meso nikako ne bi smjela ispirati u sudoperu, a posebno griješe i oni koji ispiru gljive koje bi samo trebalo lagano prijeći vlažnim kuhinjskim učinkom. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

8. Peglanje posteljine i druge robe

Zamisli koliko bi ti život bio lakši da kupuješ tkanine koje ne treba glačati poput chiffona, svile, vune, kašmira…Ipak, naši su ormari puni odjeće koja zahtijeva peglanje, a ovaj mnogima mrzak kućanski posao možeš izbjeći da robu staviš na vješanje mokru (iz pranja bez centrifuge) a zatim je umjesto slaganje jednostavno zarolaš. 

9. Pranje posuđa

Koliko god izgledale čiste kuhinjske krpe mogu biti stanište bakterijama…stoga umjesto da posuđe brišeš svali put nakon pranja, jednostavni ga odloži i pričekaj da se sam osuši. Još jedna besmislena navika koja krade vrijeme je ispiranje posuđa prije stavljanja u perilicu za suđe. Stručnjaci upozoravaju kako je samo potrebno ukloniti komadiće hrane s tanjura. 

Ovih 5 stvari nikada ne bi trebala čistiti octom, jedna će te posebno iznenaditi

10. Ručno pranje zaprljanih površina

Kada slučajno uprljamo tepih, sofu ili drugu tekstilnu površinu vjerojatno odmah potrčimo po vodu i deterdžent i počnemo ribati zaprljano mjesto. Međutim, profesionalni spremači uštedjet će na vremenu i trudu i mrlju samo prekriti deterdžentom i pustiti da sredstvo obavi sav rad. Jednako vrijedi i za tvrdokorne mrlje na odjeći – tkanina se ostavi namakati u deterdžentu a zatim jednostavno ubaci u mašinu. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

11. Preventivno upotrebljavanje sredstva za čišćenjem cijevi

Ovo iznimno agresivno sredstvo za čišćenje rastapa sve na svom putu, bilo da se radilo o zaostatku hrane, dlaka ili stijenki cijevi…stoga ako tvoje cijevi nisu začepljeno, a koristiš ovo sredstvo, možeš ih ozbiljno oštetiti. 

12. Temeljito pranje posuda za kavu ili čaj

Stručnjaci smatraju da zaostaci kave na posudama u kojima pripremaš ovaj napitak mogu zapravo pridonijeti njegovoj kvaliteti. Mnogi obožavatelji kave ovo i potvrđuju. Jednako vrijedi i za posude u kojima pripremaš čaj. 

Možda vas zanima Povoljno i učinkovito: 7 genijalnih trikova za čišćenje pjenom za brijanje Rubrika Life&style Life&style

13. Prečesto usisavanje i brisanje podova

Kao bi održavala svoj dom čistim dovoljno je usisati a zatim obrisati podove jednom tjedno. Ako se u međuvremenu pojavi mrlja na podu jednostavno je obriši mokrom krpom, a razasuti materijal na podu jednostavno pometi. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

14. Guljenje povrća prije kuhanja

Kora povrća sadrži mnogo vlakana, antioksidanata i drugih korisnih nutrijenata koje je šteta baciti u koš za smeće. Uostalom, na njezinom guljenju možemo uštedjeti i dosta vremena. 

Guliti tako ne trebaš krumpire, mrkvu, tikvice i druge povrće s mekom kožom. 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock

Komentari 0