Life&style

Mogu li te koštice od jabuke doista ubiti ako ih pojedeš?

  • Jesi li već negdje čula da su sjemenke jabuke otrovne? 
  • Ili čak da bi mogla pasti mrtva ako si pojela slučajno koju? 
  • Pa, ove su glasine u odrđenom smislu istinite…

Međutim, odmah da kažemo kako će biti potrebno mnogo više od jedne jedine koštice (ili sjemenke) jabuke da te dovrši, osobito ako je prije toga ne usitniš u kašu.

Nevina mala koštica jabuke, slična ostalim košticama koje se nalaze u plodovima poput trešanja, breskvi i šljiva, sadrži tvar koja se zove amigdalin. Jednom kada se metabolizira u probavnom sustavu, pretvara se u nešto daleko groznije - nazvano vodikov cijanid. Ovdje obrati pažnju na drugu riječ – cijanid! On je za tebe superloš i ako ga pojedeš puno, bit ćeš mrtva za samo nekoliko minuta.

Možda vas zanima Fenomenalno: čokoladna pita s jabukama koju mogu jesti i oni koji su na dijeti! Rubrika Life&style Life&style

Međutim, samo zato što se amigdalin nalazi u koštici jabuke, to ne znači da i ako pojedeš sjemenku jabuke da ćeš odmah umrijeti. Kao prvo, košticu moraš usitniti ili žvakati kako bi došla do otrovne tvari. Ako slučajno progutaš košticu jabuke, vjerojatno je nećeš žvakati u tom postupku.

Također, a što je još važnije, čak ni jedna ili dvije prožvakane koštice jabuke neće te ubiti. Zašto? Budući da je potrebno brdo zdrobljenih koštica jabuke da se čak i približe količini amigdalina (i cijanida) koji će te ubiti. Morala bi pojesti negdje od 150 do nekoliko tisuća prožvakanih koštica jabuke da bi podlegla trovanju cijanidom.

Dakle, pokušaj izbjegavati žvakanje koštica jabuke jer one nisu baš najukusnije za jesti, ali ne brini ako je slučajno progutaš. Koštica će neškodljivo proći kroz tvoje tijelo i u nekom trenutku u budućnosti izaći u toalet. Osim toga, imaj na umu da se tvoje tijelo može nositi s malim količinama cijanida (premda ovo zvuči kao stvarno čudna izjava), pa ako iz nekog razloga prožvačeš košticu ili dvije i one završe u želucu - nećeš umrijeti. 

Možda vas zanima Kažu - jabuka na dan tjera doktora van, ali većina ju jede na krivi način. A ti? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Andra Ion/Unsplash

Komentari 0