Life&style

Kažu - jabuka na dan tjera doktora van, ali većina ju jede na krivi način. A ti?

  • Nova studija Tehnološkog sveučilišta u Grazu je pokazala kako se dobar dio korisnih bakterija nalazi u jezgri jabuke koju većina ljudi baca u smeće
  • U njoj su istraživači testirali stabljiku, jezgru, sjemenke i koru organskih jabuka i jabuka kupljenih u supermarketima
  • Jezgra, između ostalog, sadrži i laktobacile - bakterije koje se nalaze u probioticima

Jabuka na dan tjera doktora van - ali što ako ju cijeli život jedeš pogrešno? Nova studija na Tehnološkom sveučilištu u Grazu je pokazala kako jezgra i sjemenke jabuke sadrže korisne bakterije, što znači da bi trebala razmisliti dvaput prije nego što ih baciš u smeće.

Možda vas zanima Wow! Možeš osvojiti zlatne ili srebrne naušnice ako riješiš kviz! Rubrika Life&style Life&style

U svom su istraživanju istraživači analizirali bakterije organskih jabuka, ali i onih koje se prodaju po supermarketima. Analizirali su stabljiku, jezgru, sjemenke i koru jabuke. Studija je pokazala kako sadrže sličnu količinu bakterija, a da se većina bakterija nalazi u sjemenkama i središnjem dijelu, odnosno jezgri. 

Budući da su sjemenke jabuke smještene u jezgri, njezino preskakanje znači da si vjerojatno uskraćuješ konzumiranje korisnih bakterija - uključujući laktobacile, vrstu bakterije koja se nalazi u probioticima.

Možda vas zanima Jabuka na dan tjera doktora van. Sad kažu da je zaslužna i za bolji seks Rubrika Love&Sex Love&Sex

No, iako organske jabuke i jabuke iz supermarketa imaju otprilike jednaku količinu dobrih bakterija, organske ipak imaju značajno raznovrsniju, ravnomjerniju i različitiju količinu zajednice bakterija te učinkovitije zdravstvene efekte za potrošača. 

"U pogledu zdravlja naših crijeva, još uvijek ne znamo je li veća količina bakterija povoljnija, ali ovo je nadasve zanimljivija studija koja će nas, nadam se, navesti na detaljniju istragu dijelova hrane koje inače imamo naviku bacati.", rekla je glavna medicinska dopisnica ABC News-a, dr. Jennifer Ashton.

Možda vas zanima Znaš li zbog čega nastaju crne točkice na jabukama i jesu li one štetne? Rubrika Life&style Life&style

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

Photo: shutterstock

Komentari 0