- Već jako dobro znaš da je jabuka nevjerojatno zdravo voće
- No, što je s voskom kojim se premazuju jabuke koje kupujemo u trgovinama, je li on nezdrav?
- Raspitali smo se i doznali kako ćeš ga ukloniti s voća
Mnoge jabuke na koje ćete naići na tržištu koje su presvučene tankim slojem voska zbog toga što jabuke prije transporta pranjem gube svoj prirodno sjajni zaštitni sloj i ne izgledaju više tako zamamno. Da bi im vratili sjaj, proizvođači i distributeri premazuju ih voskom. To se zove 'jestivi premaz'. Takav izgled navodno privlači kupce, a jabuke štiti da duže ostanu i izgledaju svježe. Upravo zbog voska mogu duže stajati u skladištima i neće privući plijesan.
Kako prepoznati vosak na jabuci?
Čim je jabuka izrazito sjajna, mora ti biti jasno o očemu se radi. No, možeš to i egzaktno provjeriti:
- nožićem malo zagrebi površinu i pogledaj je li ti na nožu ostao sloj voska.
- trljaj jabuku između ruku i ako ti ostane bjeličasti sloj na rukama, znat ćeš da je to vosak.
Vrste voska na voću
To su specijalne vrste voska primjerene za upotrebu na onome što jedemo. To su prirodni voskovi koji zapravo nisu štetni za čovjeka poput pčelinjeg voska, voska od petroleja ili carnabua voska koji se u Brazilu skuplja s jedne vrste palme.
Nuspojave povezane s voskom na jabukama
Da ponovimo, vosak na voću nije štetan. No, naše ga tijelo ne probavlja lako i brzo i može se zadržavati u tankom crijevu, što može uzrokovati čir na ovojnici želuca i tankog crijeva, pogodovati različitim infekcijama našeg gastro-intestinalnog trakta, utjecati na probavu, ali i uzrokovati probleme s dišnim putovima
Kako se riješiti voska s jabuka?
Stoga, uvijek je dobro jabuke prije jela očistiti od voska, škodio on tebi ili ne. Evo nekoliko metoda s kojima se vosak skida bolje nego s vodom
1. Jabučni ocat
S krpom ili kuhinjskim papirom umočenim u otopinu vode i octa obriši jabuke, a potom ih operi vodom.
2. Soda bikarbona i limunov sok
Pomiješaj jednu žlicu sode bikarbone s limunovim sokom u vodi. Umoči jabuku u tu mješavinu i ostruži vosak s mekom četkom za povrće. Nakon svega jabuke operi vodom.
3. Topla voda
Jabuke na minutu umoči u toplu vodu da se vosak otopi. Kad ih izvadiš iz vruće vode, operi ih običnom vodom iz pipe, hladnom.
4. Ocat
Oribaj jabuku s octom i potom je operi prije nego što je počneš jesti.
- Neki ljudi jabuke uvijek prije jela ogule, ali to nije najpametnije jer kora sadrži mnogo hranjivih sastojaka. Bolje ih je ipak temeljito očistiti od voska s nekom od predloženih metoda.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.