Life&style

Mnoge žene su zabrinute zbog svijetlih mrlja koje su uočile na gaćicama. No, trebale bi se veseliti

  • Crna postaje crvenkasto-bijela, tamna postaje svijetla: ove promjene boje i izbjeljivanje usred gaćica vjerojatno su poznate gotovo svim ženama
  • I da: tvoje su pretpostavke točne
  • Naš iscjedak razlog je mrljama na gaćama. Ali, zbog toga nema razloga za veliku brigu

Znaš da bi se zapravo trebala veseliti zbog izbijeljenih mrlja u gaćama te da su one prirodna pojava? Naime, budući da naš iscjedak ima kiselu pH vrijednost, savršeno je jasno da napada čestice boje i vlakna tkanine. 

Možda vas zanima Vaginalni iscjedak: Što ti točno govori njegova boja i gustoća Rubrika Life&style Life&style

Naš iscjedak ili cervikalna sluz ima kiselu pH vrijednost između 3,8 i 4,5. To je tako dobro, jer štiti vulvu od infekcija, poput gljivičnih infekcija. Ali, kiselo okruženje ne objavljuje rat samo bakterijama. Iscjedak je također prirodno mazivo i osigurava „klizavost“ tijekom seksa. Međutim, bijeli sekret također može uništiti čestice boje i strukturu naših gaća. Zbog toga gaćice s unutarnje strane prepona postanu svjetlije ili nakon nekog vremena postanu malo tanje. Premda nas to malo živcira, to je zapravo dobar znak. U krajnjoj liniji, znamo da tamo dolje sve funkcionira onako kako bi trebalo.

Ginekolozi objašnjavanju što bi tvoje gaćice na kraju dana mogle govoriti o tvome zdravlju

Činjenica da u našem društvu premalo  razgovaramo o normalnim tjelesnim funkcijama žena, objašnjava zašto tako malo nas zna zašto te mrlje uopće postoje. Korisnica TikTok-a stoga se najesen obratila svojoj zajednici i pokrenula golemi val olakšanja. U TikTok videu je studentica Alyssa Cochran-Caggiano izrazila svoje čuđenje prema izblijedjelim mjestima na gaćama. “Je li još netko potpuno šokiran sposobnostima izbjeljivanja vagine? Kako to radi?”, Pitala je 21-godišnjakinja pitanje koje su si mnoge žene postavljale prije nje. Kao rezultat te akcije, nebrojene su žene u komentarima izrazile olakšanje što nisu samo one koje imaju taj problem.

@uhlissuhrose

Please duet this with your pussy bleached underwear so I don’t feel alone. #underwear #WhatsPoppin #ThrowbackSongs #QuickRecipes #foryou #fyp #wap

♬ original sound - Alyssa💀🌹

Možda vas zanima Zašto neobično mirišem nakon seksa i mijenja li mi vagina oblik... Odgovori na pitanja koja se možda ustručavaš pitati ginekologa Rubrika Life&style Life&style

Evo kako možemo spriječiti izbjeljivanje 

Svijetla mrlja na gaćicama nije tragedija, ali ako i dalje želiš spriječiti blijeđenje, ne bi trebala koristiti sintetičke, izbijeljene tampone ili uloške kako bi upili iscjedak. Naime, to bi to moglo učiniti našu rodnicu previše suhom te oslabiti njezinu obrambenu funkciju. S druge strane, obloge za gaćice od svile ili pamuka su bolje, jer su vrlo nježne i prozračne.

11 razloga za neugodan miris vagine - neki su stvarno iznenađujući

Evo kako se mijenja naš iscjedak

Inače, nema razloga za zabrinutost ako se naš iscjedak malo promijeni tijekom mjeseca. Ponekad ga je više, a ponekad manje. Ponekad je sekret mliječni i gust, ponekad prilično vodenast. Ovisno o našem ciklusu, ženski iscjedak može čak puno reći o našoj plodnosti. Nakon naših plodnih dana, tj. nakon ovulacije i otprilike šest dana prije ovulacije, sekret je gušći, odnosno gust i bjelkast, ponekad čak i malo grudast.

Ali, oprez! Ako se boja i miris našeg iscjetka značajno promijene, na primjer ako miriše na ribu, svakako bismo trebali posjetiti liječnika.

Photo: Shutterstock

Komentari 0