Life&style

11 razloga za neugodan miris vagine - neki su stvarno iznenađujući

  • Sasvim je prirodno da vagina ima svoj specifični miris
  • "Ne bi se trebao osjećati jak, neugodan miris i nipošto nas taj miris ne bi nas trebao podsjetiti na zoološki vrt ili ne baš posve svježu ribu"
  • Ako si primijetila neku promjenu u njezinu mirisu koje se ne možeš nikako riješiti, najbolje je da odeš kod svojeg ginekologa


Bez obzira na besramne televizijske i internetske reklame, vjerojatno nema ništa ni čudnog, ni nezdravnog ili neugodnog kad je miris tvoje vagine u pitanju. Sasvim je prirodno (bogme i poželjno kad su normalni muškarci u pitanju) da vagina ima svoj specifični miris. Naravno da to nije miris jorgovana u proljeće jer to je - rodnica, vagina, a ne proizvod iz parfumerije.

"Ako se pitaš što je zapravo normalan miris vagine, odgovor je nešto blago, nježno, što doista nije neugodno", kaže dr. Lauren Streicher, profesorica ginekologije na sveučilištu Northwestern, i dodaje: "Ne bi se trebao osjećati jak, neugodan miris i nipošto nas taj miris ne bi nas trebao podsjetiti na zoološki vrt ili ne baš posve svježu ribu". 
Dakle, ako osjećaš jači miris koji ne podsjeća na odstajalu ribu, vjerojatno je sve s tobom u redu - no ipak bi ti bilo pametno da pročitaš ovih 11 razloga za neogodan miris vagine.

Miris vagine je poput znoja - svaka žena ima svoj osobni miris. I vjerojatno je posve u redu! No, ako si primijetila neku promjenu u njezinu mirisu koje se ne možeš nikako riješiti, možda je bolje da odeš kod svojeg ginekologa. 

Nekoliko uobičajenih razloga za miris kojeg se ne možeš riješiti

1. Slučajno si zaboravila izvaditi tampon


To se događa, žao nam je što te moramo šokirati - i to ne osobito rijetko. Postoje žene koje stave tampon dok tek čekaju da dobiju menstruaciju ili im je već prošla, za svaki slučaj. Neke zaborave da su jedan tampon već stavile ujutro, pa si stave još jedan i onaj prvi zguraju gotovo do vrata maternice.
"Svaki ginekolog je u svojoj praksi barem jednom imao pacijenticu koja je došla zbog mirisa i tek kod liječnika, na svoj užas, otkrila da se u njezinoj rodnici nalazi tampon na koji je posve zaboravila", kaže dr. Streicher. 
Koliko god to bilo neugodno, to je i odurnog mirisa koji će ta žena teško zaboraviti.  Miris dolazi od stare krvi koja počinje mirisati jače jednom kad oksidira. To može promijeniti i pH vrijednost vagine (normalno je između 3,5 do 4,5). Vagina tad postaje rasadište bakterija koje uzrokuju infekciju. Srećom, taj će tampon liječnik veoma lako izvaditi.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

2. Bakterijska infekcija


Bakterijska vaginoza je najčešća vaginalna infekcija kod žena u dobi od 15. do 44. godine. Naprosto se u vagini stvori previše jedne vrste bakterije. Infekcija mijenja PH vrijednost vagine  i uzrokuje neugodan miris na ustajalu ribu. Zapravo se radi o poremećenoj ravnoteži dobrih i loših bakterija.
Stručnjaci nisu posve sigurni zašto se ženama događa vaginoza, jedino što znaju je da se najčešće događa seksualno aktivnim ženama. Žene koje ispiru rodnicu iznutra (američki douche) imaju veće šanse da dobiju vaginozu. Liječi se antibioticima, koji će ti, dakako, pripisati liječnik, i koji odmah riješe i miris.

3. Pojela si nešto čudno


Možda si negdje pročitala da tamo dolje slađe mirišiš nakon što si jela ananas ili citrusno voće. S druge strane, novodno, sva pržena fast food hrana mijenja joj miris na gore. Dr. Streicher tvrdi da je to urbani mit koji znanost nije potvrdila. No, što si iznutra zdravija, to će tvoj miris biti neutralniji.
"Hrana koja uzrokuje mirkoupale u tvojem organizmu doista može promijeniti miris vagine", objašnjava ginekologinja. Ako osjetiš da ti je miris drugačiji, a jela si danima samo junk food, skuhaj si juhicu, napravi blitvu s povrćem, pirjane tikvice. Vidjet ćeš da će tvoj miris biti odmah bolji. Ak to ne pomogne, dogovori pregled kod ginekologa.

4. Seks bez kondoma


Možda ćeš i primijetiti da tamo dolje malo drugačije mirišiš nakon seksa. To je posve logično. Svoje tjelesne tekućine miješala si s onima nekog drugog, baš kao što ste razmijenili i znoj s tijela. Osim toga, sperma ima povišenu pH vrijednost što odmah može promijeniti tvoj prirodni mirs. Taj će miris nestati za dan ili dva - ili još češče nakon što se okupaš ili samo istuširaš. Ako miris ne odlazi, zovi doktora.

 

5. Imaš menstruaciju


Vjerojatno si do danas već osjetila da je tvoj vaginalni miris intenzivniji kad imaš menstruaciju. Krv ima povišenu pH vrijednost koja može malo poremetiti ravnotežu vaginalne flore. Obično se ne radi o velikoj promjeni mirisa, a čim ti menstruacija prođe, sve se vraća u normalu. 

 

6. Imaš gljivičnu infekciju


Sigurno misliš da je jedini znak gljivične infekcije iscjedak, ali to može biti i neugodan miris. ”Nalikuje na miris kvasca”, kaže dr. Streicher. ”Nije toliko neugodan da moraš napustiti prostoriju, ali ima taj neki karakterističan ton.” 
Tvoja pH vrijednost ne mora se promijeniti prilikom gljivične infekcije – naprosto gljivična infekcija tako miriši. Za gljivičnu infekciju postoje lijekovi koji bi to trebali riješiti, ali ako ti to ne uspije iz prve, potraži liječnika.  

7. Imaš trihomonijazu


Neugodan miris poput ribljeg, može signalizirati spolno prenosivu bolest – trihomonijazu, kaže Alyssa Dweck, ginekologinja s čuvene klinike Mount of Sinai u New Yorku.
Uzrokuju ga sićušni mikroorganizmi koje možeš dobiti prilikom seksualnog odnosa, a zapravo su prilično rasprostranjeni, otkrila je studija Klinike Mayo. Osim lošeg mirisa vaginalnog iscjetka, može uzrokovati svrbež genitalija i bolno mokrenje, iako mnogi ljudi, zapravo, ne osjete te simptome. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

8. Imaš neku drugu spolnu bolest  


Gonoreja i klamidija također uzrokuju iscjedak neugodna mirisa, kaže dr. Dweck. Kao i kod trihomonijaze, možda nećeš osjetiti simptome. Ako pak osjetiš bolne smetnje prilikom seksa ili mokrenja, svakako posjeti liječnika da isključiš spolno prenosive bolesti.

9. Imaš zdjeličnu upalnu bolest 


Ta bolest razvit će se ako spolno prenešene bakterije, možda neliječena klamidija ili gonoreja, prijeđu iz vagine u maternicu, jajnike ili jajovod, precizira se u studiji Klinike Mayo. 
Osim jakog iscjetka neugodna mirisa, možeš osjetiti bol u donjem dijelu trbuha i u području zdjelice, krvarenje poslije seksualnog odnosa, groznicu, drhtavicu i bolno mokrenje. Iscjedak signalizira spolono prenosivu bolest, a liječenje na vrijeme spriječit će da se razvije prava zdjelična upala - stoga požuri ginekologu ako ikada uočiš te simptome.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

10. Nedavno si vježbala u teretani


Ako si intenzivno vježbala u teretani, a zatim iskusila neugodan vaginalni miris, to je vjerojatno stoga što se tamo dolje zadržalo nešto znoja, kaže dr. Dweck. Gusto tkani materijal odjeće za vježbanje koji zadržava znoj ponekad se prožme neugodnim mirisima. Nema razloga da odbasiš svoje omiljene tajice, ali nemoj nikada dugo ostati su znojnoj odjeći. I upamti – ne treba ti nikakvo sredstvo za ispiranje vagine, obična voda i blagi sapun primjerene pH vrijednosti sasvim su dovoljni.  

11. Nosiš pogrešno rublje


Važno je kakav veš nosiš, neki materijali zadržavaju sve naše tjelesne tekućine, pa remete ravnotežu, što pogoduje razvoju bakterija – i da, odatle može nastati neugodan vaginalni miris. Klasični savjet: prilikom kupovine rublja treba birati pamučni materijal, iako nema nikakva znanstvenog dokaza da sintetički, poput poliestera i umjetne svile, imaju nepovoljan efekt. Što je zaključak? Ako osjetiš neugodan miris, zamijeni svoje uobičajeno rublje za neko od drugog materijala: recimo, ako nosiš ono od umjetne svile, prebaci se na pamučno. Možda će i sama promjena dovesti do rezlutata koji priželjkuješ…  

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0