Life&style

Zašto neobično mirišem nakon seksa i mijenja li mi vagina oblik... Odgovori na pitanja koja se možda ustručavaš pitati ginekologa

  • Imaš li i ti neko pitanje koje ne bi baš željela postaviti ginekologu?
  • Možda ga mi možemo odgovoriti
  • Zapravo, postavile smo stručnjacima neka najgorča pitanja te prenosimo odgovore

Ne može se reći da posjet ginekologu spada među najljepše stvari na svijetu. Ako još imaš neki konkretan problem, a nekako ti je muka pričati o tome – još gore! A ako ti ginekolog zbog toga ne može pomoći – katastrofa!

Općenito ne bi trebale postojati tabu teme – osobito kad je riječ o seksu i seksualnim navikama. Međutim, naše društvo je onakvo kakvo jest, pa se mnoge žene ipak boje (srame…) pitati neke stvari. S ovih pet neugodnih pitanja nećeš se više morati mučiti – jer smo ih mi postavile stručnjacima…

1. Nerado spavam sa svojim partnerom jer je seks s njim bolan. Što radim pogrešno?

Za početak: seks nikada ne smije boljeti! Bolovi za vrijeme seksa mogu imati tjelesne i psihičke uzroke.

Na primjer, problemi u vezi, strah, loša iskustva ili poljuljano samopouzdanje mogu dovesti do toga da se zgrče mišići stidnice. Liječnici to zovu vaginizam. Trebala bi razgovarati o tome sa svojim partnerom kako bi isprobali što je za tebe bolje. Pokušajte zajedno otkriti kad ti nanosi bol, a kada ne.

Možeš također probati s vježbama opuštanja. Ali ako ništa ne pomaže, trebaš tražiti dublje razloge te savjet terapeuta.

Ako je psihički sve u redu, onda je moguće da je riječ o nekoj upali, suhoj sluznici ili endometriozi – sve to izaziva bol za vrijeme seksa. Ti problemi nisu neobični te ih tvoj ginekolog u većini slučajeva može riješiti – samo moraš razgovarati s njim.

2. Nakon seksa uvijek čudno mirišem. Zašto?

Umirujuća vijest: nakon strastvenog seksa svatko čudno miriše. Naši „tjelesni sokovi“, to jest znoj, lubrikacija, sperma – svi imaju neki miris. Tko pokuša to prekriti umjetnim mirisima, riskira veću vjerojatnost za nastanak bolesti u intimnom području.

Ako nakon seksa primijetiš karakteristični „riblji“ miris na sebi, moguće je da se određena vrsta bakterija proširila u tvojoj flori stidnice. Zove se Gardnerella i živi u našoj crijevnoj i vaginalnoj flori. Kad dođe u dodir sa spermom, miris podsjeća na miris ribe.

Ako je „riblji“ miris vrlo intenzivan, trebala bi to reći liječniku – kako bi provjerio da nije možda riječ o bakterijskoj vaginozi (koja se inače liječi antibioticima).

Možda vas zanima Pitali smo ginekologe: kupati se u moru i bazenu za vrijeme mjesečnice ili ne? Rubrika Život Život

3. Nikako ne mogu vaginalno doživjeti vrhunac. Što nije u redu sa mnom?

S tobom je sve u najboljem redu – jednako kao i s tvojih milijardu istomišljenica. Doista, eventualno tek svaka šesta žena doživljava vaginalni orgazam (teško je točno reći jer su rezultati istraživanja različiti). To je jednostavno tako, zato jer se G-točka kod većine žena anatomski „nezadovoljavajuće“ stimulira penetracijom

Rješenje: isprobavaj različite položaje ili se dodiruj i zadovoljavaj sama prstima ili pokaži partneru gdje i kako te treba stimulirati kako bi i ti bila zadovoljena. Razgovaraj i isprobavaj!

4. Je li moguće da je moja stidnica s vremenom sve uža?

Da i ne. Klimakterij (obično počinje sredinom četrdesetih do sredine pedesetih) vodi do promjena endokrinog sustava i sluznice. Više od 50 posto žena primjećuje da im je sluznica više suha, ali im je za to koža osjetljivija te ulaz u stidnicu uži.

Pomaže lubrikant ili ulje te redoviti seks – kako bi ostala u formi. Sport i zdrava prehrana također su važni. Kod prevelikih promjena potraži savjet liječnika.

5. Zašto uvijek krvarim kod seksa i kako to mogu spriječiti?

Krvarenje izvan menstruacije treba prekontrolirati ginekolog. Za vrijeme i nakon klimakterija je sluznica osjetljivija, tanja te time sklonija ozljedama

Prije klimakterija ne bi trebala, ako si zdrava, krvariti. Ako se to ipak događa, pitaj se: pričinjava li ti seks s partnerom zadovoljstvo? Navlažiš li se? Ili prodire u tebe dok si još suha? Ako za vrijeme seksa ne osjećaš zadovoljstvo, to može objasniti krvarenje.

Doduše, u najgorem slučaju, krvarenje za vrijeme seksa može značiti rak vrata maternice – stoga je najbolje pitati liječnika za savjet - što prije.

Možda vas zanima 6 stvari koje tvoj ginekolog nikada ne bi trebao napraviti Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0