Life&style

Godinama je trpjela bolove za vrijeme seksa – nedavno je otkrila zašto

Savannah Magruder iz New Yorka prisiljavala se godinama na seks – usprkos nepodnošljivim bolovima. Nitko joj nije mogao pomoći, sve dok konačno nije otkrila pravu terapiju

Savannah Magruder iz New Yorka oduvijek je željela samo jedno: voditi normalan život. Uživati u životu te, kao i njene prijateljice, poseksati se bez bolova. Naime, nikad nije uživala u seksu. Otkad je navršila 13 godina, počela je osjećati strašne bolove kad je nešto htjela staviti u vaginu – pa čak i najmanji tampon. „Silila sam se na seks, a osjećala sam tek nepodnošljive bolove. Htjela sam samo biti normalna djevojka“, rekla je u intervjuu za časopis Self. Kad je pritisak postao prevelik, a tada je navršila 17 godina i imala prva seksualna iskustva, odlučila je potražiti pomoć liječnika. 

Seks usprkos bolovima 

Nakon prvog posjeta liječniku uslijedili su brojni drugi. Najprije su joj dijagnosticirali vulvodiniju  - vulvodinija je kronična bol koja se javlja na vulvi oko ulaza u vaginu i nema jasan uzrok nastanka. Bol može biti u obliku žarenja, samo osjetljivosti, bockanja, osjećaja ranjavosti, kuckanja ili svrbeža. Neugodan osjećaj boli može biti tako nepodnošljiv da onemogućuje seksualni odnos ili čak dugotrajno sjedenje. Simptomi mogu potrajati mjesecima ili godinama, ali isto tako mogu i spontano nestati. Ali, pokazalo se kasnije da je to pogrešna dijagnoza. Odlučila je potom pronaći liječnika koji joj doista može pomoći. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Dobri izgledi za izlječenje 

Do konačne dijagnoze bio je dug put koji je Savannah često u napuštala u napadu očaja. Na kraju je dobila dijagnozu: vaginizam. Vaginizam je fizičko ili psihičko stanje koje utiče na sposobnost žene da se, u bilo kojem obliku, uključi u vaginalnu penetraciju, uključujući i bilo koji seksualni odnos, penetraciju prstima, ubacivanje tampona ili drugih menstruacijskih pomagala. Pretpostavlja se da je to posljedica nevoljnog grčenje vaginalnih mišića, što čini bilo kakvu penetraciju vegine čini bolnom ili nemogućom. Iako nema dokaza da se definitivno odredi koji mišić je odgovoran za spazam, najčešće se smatra da je to pubokokcigni mišić, poznat i kao "PC mišić".

Pretpostavlja se da šest do 12 posto žena pati od tog stanja – premda je moguće da su brojke veće, jer mnoge žene koje pate od toga ne odluče se na posjet liječniku. Dobra vijest: u devet od deset slučajeva je vaginizam izlječiv! 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Liječnik joj je prepisao terapiju: deset minuta na dan mora si u vaginu stavljati dilatator – u početku veličine prsta. Kad se počne osjećati dobro, odnosno prilagodi se toj veličini i nema više bolova, onda treba krenuti s većim modelom. Sve dok ne dostigne veličinu prosječnog penisa. 

Danas Savannah ima 22 godine i često govori o svojoj bolesti kako bi ohrabrila druge žene.

Photo: None

Komentari 0