Life&style

6 stvari koje tvoj ginekolog nikada ne bi trebao napraviti

  • Na ginekološkom stolu nije uvijek ugodno, no liječnik bi trebao pripomoći, a ne pojačati osjećaj neugode
  • Neprimjerene riječi, osuđujući stavovi, postupci koji ti nisu objašnjeni - te se stvari ne bi trebale događati
  • Ni jedna žena ne bi se smjela osjećati loše zbog tuđih riječi 

Kod svake žene bi u kalendaru trebao biti jedan ili čak dva termina godišnje za posjet ginekologu, odnosno kompletan ginekološki pregled. Međutim, mnoge ga smatraju neugodnim – naravno, nitko se ne osjeća ugodno dok ginekolog prčka po intimnim dijelovima. Međutim, možda te može smiriti spoznaja da kao pacijentica ne moraš dopustiti neke stvari. Ovih šest stvari ginekolog nikada ne bi trebao raditi – ako radi, razmisli da potražiš nekog drugog. 

Možda vas zanima Pronašli smo "it" komad sezone idealan za krizme, maturalne večeri i vjenčanja! Rubrika Moda Moda

1. Nikada te ne smije osuđivati 

Uglavnom je teško izbjeći vrlo osobna pitanja kod ginekologa – na primjer, imaš li partnera ili redovite seksualne odnose. S time liječnik ne želi narušiti tvoju intimu – mora ti postaviti ta pitanja kako bi (na primjer) znao treba li raditi test na trudnoću ili neke spolne bolesti. Dobar ginekolog pri tome ima isključivo tvoje zdravlje na umu. Nikada ti ne smije davati osjećaj da se moraš sramiti odgovora na takva pitanja. Ako pri tom od njega čuješ kakav neprimjereni komentar zbog kojeg ti je neugodno, potraži drugog liječnika. 

via GIPHY

2. Nikada ne smije svoje osobne stavove projicirati na tebe 

Ginekolog ti nikada ne smije govoriti o svojim osobnim stavovima – primjerice, o seksu prije braka. On ima obavezu pružiti ti najbolju medicinsku njegu i eventualno te stručno savjetovati. Ako imaš osjećaj da ti želi nametnuti svoje mišljenje koje nije isključino medicinsko, imaš svako pravo potražiti drugog liječnika. Tvoje tijelo pripada tebi i ti si ta koja donosi odluke! 

3. Nikada ne smije provoditi testiranja bez tvog znanja 

Za dobar odnos s ginekologom važne su iskrenost i otvorenost. Zbog toga je bitno da i liječnik tebi objasni sva ispitivanja i eventualne testove. Primjerice, ako sumnja na nešto, treba ti objasniti na što, kakve će testove raditi i kakvo je eventualno liječenje. 

4. Nikada ne smije reći nešto ćeš se loše osjećati u svom tijelu 

Imaš tetovažu mrtvačke glave na desnom boku? I liječnik će to negativno komentirati? Ne bi išlo… Osobito ako će komentirati izgled tvog tijela „nemedicinskim“ rječnikom. 

5. Nikada ne smije nešto napraviti bez da objasni što će raditi 

„Dakle, sada će biti malo hladno“ – to je tipična rečenica koju čujemo kad nam stavljaju gel za ultrazvuk na trbuh. I to je u redu i tako bi trebalo biti kod svakog pregleda – liječnik treba objasniti pacijentu što ga očekuje. 

Osim toga: jasno je da je neugodno kad liječnik iznutra pregledava vaginu – međutim, ne smije jako boljeti! Ako osjećaš jake bolove ili se ekstremno neugodno osjećaš, obavezno to reci ginekologu! 

Možda vas zanima Ovo su vaša pitanja na koja bi se ginekolozi najradije nasmijali, ali ne smiju... Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

6. Nikada ne smije iskoristiti tvoje povjerenje 

Ako nešto kažeš liječniku u povjerenju, on to ne bi trebao prenositi drugima. Naravno da smatraš kako su tvoje tajne sigurne kod tvog ginekologa te neće postati tema trača liječnika i osoblja uz kavu – ali ako se to ipak dogodi, onda odmah mijenjaj liječnika. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0