Life&style

Vaginalni iscjedak: Što ti točno govori njegova boja i gustoća

Da te odmah umirimo: najčešće ništa opasno, ali...

Ako imaš vaginu, prije ili kasnije imat ćeš i iscjedak. Može biti različite boje i mirisa, nekih dana bit će jači, nekih slabiji, ali događa se i uglavnom nije razlog za uzbunu. To je jednostavno način na koji se vagina čisti od štetnih bakterija i mrtvih stanica i posve je prirodna pojava. Ipak, o tome se rijetko govori pa se mnoge od nas malo i uplaše kad primijete da je vaginalni iscjedak promijenio boju i izgled. Stručnjaci kažu da su neke promjene normalne i očekivane tijekom menstrualnog ciklusa, dok je u nekim slučajevima preporučljivo zatražiti savjet ginekologa. 
Evo koji su najčešći oblici vaginalnog iscjedka i kad bi bilo pametno otići liječniku:

Normalno: Proziran iscjedak
Iscjedak koji imaš svaki dan i povezan je s menstrualnim ciklusom pa će biti nešto slabiji odmah nakon menstruacije, a nešto jači prije ovulacije. Također ćeš možda primijetiti da se pojačava nakon vježbanja ili seksa.

Normalno: mliječnobijeli iscjedak
Takav se iscjedak također može pojaviti tijekom ciklusa, posebno u prvoj polovici. Uglavnom ne ukazuje ni na što opasno, ali ako imaš još neke simptome kao što je svrbež i primjećuješ da je iscjedak vrlo gust, možda je posrijedi gljivična infekcija.

 | Autor:

Normalno: Rastezljiv iscjedak 
Tijelo ti se sprema za trudnoću i količina estrogena raste oko ovulacije pa tad imaš jači iscjedak nego obično i tako je rastezljiv da ga možeš razvući među prstima. Zove se još i 'plodna sluz' i zapravo je znak da možeš zatrudnjeti.

Normalno: Nježnoružičasti iscjedak
Ako primijetiš blago ružičastu boju iscjedka uoči menstruacije, ne moraš paničiti. Vjerojatno se posteljica počela polako ljuštiti i uskoro ćeš dobiti mjesečnicu. Ali ako takav iscjedak primijetiš usred ciklusa, to bi mogao biti rani znak trudnoće!

Oprez: Gusti grudasti iscjedak
Dok je mliječnobijeli iscjedak normalan, onaj nalik na zrnati sir nije. To je simptom gljivične infekcije koju možeš izliječiti protugljivičnim preparatom kupljenim u ljekarni bez recepta, ali nije loše posjetiti ginekologa.

 | Autor:

Oprez: Iscjedak s mirisom ribe
U pravilu iscjedak ne bi trebao imati nikakav miris, osim mirisa vagine. Ako primijetiš snažan riblji zadah, to bi mogao biti simptom bakterijske vaginoze, infekcije izazvane bakterijama u rodnici. Ta se bolest obično liječi antibioticima pa moraš na pregled kod ginekologa da ti napiše recept.

Naravno, svaka je žena drukčija i ono što je jednoj normalnom, drugoj može biti sasvim netipično. Zato je važno da poznaješ sebe i svoje tijelo i da reagiraš čim primijetiš nešto neuobičajeno. Najbolje tako da odeš liječniku.

Photo: Instagram

Komentari 0