Life&style

Mit ili živa istina: Možeš li se doista razboljeti ako izađeš na zimu mokre kose?

  • Kao djeci, većini nas je rečeno da ne izlazimo na zimu mokre kose, inače ćemo se prehladiti
  • Postoji li doista nešto u tome?
  • Odgovorit ćemo (napokon) na to vječno pitanje 

Sjećaš li se odlaska u toplice ili na bazen s obitelji? Uvijek su ti mama ili tata (baka obavezno!) govorili: „Kosu posuši dobro fenom i dok se potpuno ne osuši nemoj ići van, jer ćeš se prehladiti!“ Je li to doista istina? Evo odgovora.

Razbolimo li se doista ako iziđemo mokre kose?

Kratki odgovor je: ne. Možda će nam biti hladnije nego što bi nam bilo bez mokre kose, ali od toga se nećemo razboljeti. Američka liječnica dr. Bita Nasseri izjavila je da se šansa da se razbolimo s mokrom kosom ne povećava tijekom zimske hladnoće.

„Većinu stvari od kojih smo bolesni unosimo disanjem (nosom i ustima). Virusi, bakterije i drugi patogeni ulaze u tijelo kroz naše dišne puteve i na taj način uzrokuju bolesti“. Svatko tko mrzi feniranje ili suho trljanje kose sada može odahnuti - šansa za obolijevanje se ne povećava s mokrom kosom.

via GIPHY

Kako možemo spriječiti prehladu u zimskoj sezoni?

„Naši nosovi prirodni su mehanizam filtriranja u našem tijelu“, kaže dr. Nasseri. Ako vani zahladi, naša sluznica nastoji se isušiti, što znači da više ne djeluje tako učinkovito. Ako sluz postaje sve gušća i gušća, to dovodi do začepljenja i tada se dulje zadržavaju neželjeni uzročnici. „Dakle, ono što nas zapravo muči je suh nos“. Dr. Nasseri preporučuje redovito puhanje nosa i održavanje unutarnje strane nosa vlažnom, na primjer sprejom od slane vode.

Možda vas zanima Koje je alkoholno piće najlošije za zdravlje? U velikim količinama sva, ali ovog je i jedna čaša - puno Miss7 miss7

via GIPHY

Postoje li posljedice za izlazak na hladnoću s mokrom kosom?

Premda izlazak s mokrom ili vlažnom kosom na hladnoću nema gotovo nikakvog utjecaja na naše općenito zdravlje, ima utjecaja na zdravlje kose. Kad je naša kosa vlažna, također je sklonija kovrčanju i statičkom elektricitetu. Ako s mokrom kosom odemo na hladnoću, zamrznuta voda može „zaglaviti“ kod korijena kose. Budući da se voda širi kad se zamrzne, kosa se lakše lomi. Dakle, ako želiš zaštititi kosu, trebala bi dvaput razmisliti želiš li zaista izići na hladnoću s mokrom/vlažnom kosom.

Možda vas zanima Ovih 5 frizura odlazi u zasluženu mirovinu. A evo kojim ih trendovima ih možeš (lako) zamijeniti Rubrika Beauty Beauty

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0