Koje je alkoholno piće najlošije za zdravlje? U velikim količinama sva, ali ovog je i jedna čaša - puno

  • Previše alkohola u bilo kojem obliku štetno je za tvoje zdravlje i sadrži približno nula zdravstvenih blagodati
  • No to ne znači da si ne smijemo priuštiti s vremena na vrijeme čašu ili čašicu omiljenog pića
  • Za nekoga to je čaša vina, za nekoga domaća travarica, za nekog hladno pivo, a za nekog koktel. Ipak, neka alkoholna pića imaju veliki nedostatak - obilje kalorija

Obožavaš Piña Coladu, Margaritu i Long Island? Možda se nakon čitanja ovog članka predomisliš ili barem postaneš opreznija s naručivanjem koktela. Jesi li znala da Piña Colada ima više kalorija od Big Maca? Naime, Piña Colada sadrži 650 kalorija, što je više od 576 koliko broji burger Big Mac, izvještava Gizmodo. Ovaj koktel sadrži kombinaciju ruma, kokosovog mlijeka, kokosove kreme, soka od ananasa i limunovog soka. Drugim riječima, prava je šećerna bomba! A sa svojih 40 grama šećera po porciji na vrhu je popisa najgorih koktela na planeti - ako mariš za unos šećera i kalorija. No, nadamo se da ti sada nismo pokvarili omiljeno ljetno piće i da se nećeš potpuno odreći svoje najslađe alkoholne šećerne doze.

Zanima li te koji se još kokteli po tom kriteriju aktivno bore za priznanje "najgoreg alkoholnog pića"? Sljedeći na listi omiljen je koktel djevojkama iz "Seksa i grada" - imaš samo jedan pokušaj da pogodiš... Nije Cosmopolitan, ali to je naravno - Margarita! Porcija margarite dolazi s 274 kalorije i 36,1 grama šećera. No kao što vjerojatno dobro znaš, margarite nisu svugdje jednake i nije neobično da ljudi vrlo brzo posegnu i za drugom čašom slatke infuzije.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Kad se alkohol "razrijedi" šećerom

Treća sreća, ili ovoga puta ipak nesreća je Long Island koktel koji sadrži votku, džin, rum, tekilu, triple sec, slatko-kiselu mješavinu, limunov sok, jednostavni sirup i kolu. "Jedan Long Island može imati čak ogromnih 780 kalorija", piše Gizmodo. "Osim toga, sav taj alkohol odjednom pogodi tvoj sustav poput teretnog vlaka, a jedine stvari koje razrjeđuju ovo piće samo dodaju još više šećera."

British Medical Journal izdvojio je Mamutov koktel kao najvećeg šećernog ubojicu sa svojih 890 kalorija i 183 grama ugljikohidrata - što je jednako kao sedam čokoladnih pločica.

Dakle, prevelika količina šećera dugoročno može dovesti do više masnoća na trbuhu, povisit krvni tlak, utjecati na funkcije mozga i udvostruči rizik od srčanih bolesti. Ako se idalje pitaš koja je najgora vrsta alkoholnog pića koju bi definitivno trebala izbjegavati? To su zasigurno miješana alkoholna pića u obliku neodoljivih nam koktela, kaže Leslie Bonci, sportska dijetetičarka. Osim što imaju više alkohola u sebi (čitaj brže udaraju u glavu) kalorijske su atomske bombe.

Zato bolje posegni za čistim pićima jer moći ćeš više popiti, ali ne opiti se! A dotad pozorno prouči koja će ti još pića zadavati dodatan mamurluk ili pokoji kilogram viška.

Mudslide

 | Autor: shutterstock shutterstock

Kao i mnoge smrznute margarite i Piña Colade, i Mudslide obiluje šećerom. "Ultimate Mudslide sadrži votku, Baileys, Kahluu, vrhnje i sladoled te iznosi ogromnih 740 kalorija, 26 grama masti i 86 grama šećera", rekla je nutricionistica, Lauren Harris-Pincus, za Eat this, not that.

Smrznuti daiquiri

 | Autor: shutterstock shutterstock

Prosječni daiquiri sadrži oko 40 grama šećera, istu količinu kao u četiri glazirane krafne.

Wiskey s limunom ili limunovim sokom

 | Autor: shutterstock shutterstock

Još jedan koktel koji premašuje dnevnu šećernu dozu.

Ginger Beer

 | Autor: shutterstock shutterstock

Ako si se tijekom karantene bavila pravljenjem koktela kod kuće - živjela ! Ali kloni se piva od đumbira kao dodatnog sastojka koktelima, prepunjeno je šećerom.

Eggnog

 | Autor:

Ovo piće blagdanski je klasik, ali daleko je od zdrave hrane. Mlijeko, vrhnje i jaja čine bogato piće, ali čine i koktel s dovoljno kalorija uz kombinaciju ruma, viskija i brandyja te bi mogao parirati obroku.

Možda vas zanima Osvježavajući proljetni kokteli od kojih se nećeš udebljati Rubrika Life&style Life&style
Photo: None

Komentari 0