Life&style
Minimalistička prehrana

Minimalistička prehrana: nije dijeta već način da jedeš zdravije, manje i jeftinije

  • U doba „samooptimizacije“ mnogi imaju samo jedan cilj: izvući najbolje iz sebe i vlastitog tijela 
  • Što bi sve trebalo poboljšati? Pa, sve: svi žele bolje spavati, baviti se sportom najbolje što mogu i jesti zdravo
  • Minimalizam je globalni trend pa bi ga trebalo uključiti i u prehranu: riješiti se nepotrebnih stvari iz smočnice i hladnjaka, kupovati samo nužno i zdravo, zaboraviti gotova jela i zamijeniti ih jednostavnim receptima koje sama pripravljaš 

Sve to najbolje funkcionira ako slijediš određenu vrst prehrane, poput paleo, vetarijansku ili s malo ugljikohidrata. Kako bi izgubila izgubiš kilograme, brojiš kalorije ili bodove, pratiš svaki zalogaj s pomoću aplikacije i voliš tijekom dijete imati „dan za varanje“. Uz to svakodnevno moraš birati između tisuća proizvoda u supermarketu, između bezbroj vrsta jogurta, sira ili kruha. Uhhh! 

Zvuči prilično iscrpljujuće, zar ne? I jest! Ono što ti zaista treba je veća jednostavnost i preglednost - osobito u prehrani. Kod minimalizma je riječ upravo o tome.

Kako se minimalistički hraniti?

Minimalisti žive po krilatici: manje je više. Ne, to ne znači da bi trebala jesti malo. Zapravo se radi o pokušaju da se riješiš viška - ne samo u pogledu prehrane.

Minimalisti ozbiljno ograničavaju svoju potrošnju i pozorno izbjegavaju brojne ponude i podražaje koji vrebaju u supermarketu, na primjer. Jelo na minimalistički način također znači da se više fokusiraš na ono najvažnije kad jedeš i kuhaš, poput održivosti i sezonalnosti. Rezultat: jedeš puno svjesnije te automatski i zdravije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wirgi🫐 (@wirgy_way)

3 razloga za minimalističku prehranu

Otkrit ćemo ti što možeš naučiti od minimalista i kako i ti lako, korak po korak, svoje prehrambene navike možeš učiniti minimalističnijima:

Uz pomoć ovog načina prehrane ne moraš se bojati jo-jo efekta

1. Minimalisti jedu zdravije

Kao minimalist preuzimaš veću odgovornost za svoju prehranu, umjesto da te prehrambena industrija vodi prema onome što navodno trebaš, a što ne. To i sama najbolje znaš.

Samo se moraš zapitati: sviđa li mi se ovo? I: je li to dobro za mene? To je upravo ono što mnoge velike prehrambene tvrtke definitivno ne pitaju, jer inače ne bi pumpale svoje proizvode s puno umjetnih aroma, boja, šećera, soli i masti. Oni koji se prepuštaju minimalističkom kuhanju uvijek točno znaju što se nalazi u njihovoj hrani: samo zdrava i neprerađena hrana.

2. Kuhanje na minimalistički način štedi novac

Gotovi proizvodi su jeftiniji od svježih proizvoda? Gluposti! Napravi samotestiranje i svoju tjednu kupovinu prebaci na tržnicu. Tamo u osnovnim namirnicama možeš dobiti sve što ti treba za minimalističku kuhinju.
Dobra stvar: minimalistički recepti su jednostavni i koriste samo nekoliko sastojaka. Ako sama kuhaš kod kuće, uštedjet ćeš i na troškovima odlaska u restorane za vrijeme stanke za ručak.

Možda vas zanima 7 kilograma lakša u samo 5 dana? Kažu da to tako ide s "dijetom za dugovječnost Rubrika Life&style Life&style

3. Minimalistička prehrana štedi vrijeme

Recepti minimalističke kuhinje nisu ni komplicirani, a ni spravljanje ne traje dugo. Zdrava prehrana može biti tako jednostavna kad znaš kako to učiniti. Na primjer: musli s voćem ujutro, zeleni smoothie između, salata od kus-kusa u vrijeme ručka, a navečer možeš spraviti brzu tavu s povrćem, juhu ili curry. 

Ako skuhaš dvostruku porciju, ostat će ti za sljedeći dan i uštedjet ćeš si još više vremena.

Na ovaj način ćeš prehranu učiniti minimalističnijom

Što se tiče tvoje prehrane, možeš puno naučiti iz minimalizma. Na taj način, ne samo kupovina, nego u principu i cijeli tvoj život postaje „lakši“…

1. korak: očisti ostavu i hladnjak

Napravi inventar smočnice i hladnjaka i razvrstaj sve što je suvišno. Gotovi proizvodi prvi lete van, primjerice umaci za roštilj, instant vrećice ili ravioli u konzervi. Važno: proizvode daj susjedima ili kolegama, umjesto da ih jednostavno baciš.

I onda kreni dalje: trebaju li ti doista tri različite vrste tjestenine u smočnici istovremeno? Ne baš, zar ne? Jednokratno raščišćavanje, naravno, nije dovoljno, mora se naučiti i minimalistička kupovina.

2. korak: kupuj i jedi samo prave namirnice

U supermarketu imaš izbor između tisuća proizvoda. Postavlja se pitanje: kome su sve te namirnice potrebne? Minimalistima definitivno ne. Samo neprerađena hrana, poput svježeg voća i povrća, neka završi u tvojoj košarici. Veliki naglasak stavljen je na sezonalnost i regionalnost.

Zamrznuta hrana također je u redu ako je to hrana bez aditiva, poput brokule ili špinata. Umjesto cole, ledenog čaja ili soka, minimalisti jednostavno piju vodu ili čaj koji sami pripreme. Tijelu ne treba ništa drugo. Leća, quinoa, kus-kus i tjestenina od cjelovitih žitarica, kao i orašasti plodovi i jezgre, također su dobar izbor. Možeš čak i sama uzgajati klice.

Proteini, proteini i proteini! Ovo je meni od kojeg ćeš biti dobre volje - dugoročno

A što je s mesom, mlijekom i jajima? Oni su naravno također dopušteni, ali u idealnom slučaju trebali bi dolaziti iz domaće proizvodnje. Minimalisti žele znati odakle točno dolazi hrana. Mnogi jedu vegetarijanski, ali to nije „obavezno”. Važnije je održivo i regionalno. Isprobaj barem ponekad nekoliko recepata bez mesa – iznenadit ćeš koliko su ukusni.

3. korak: kupuj samo onoliko hrane koliko ti doista treba

Budući da se općenito proizvodi mnogo više nego što se može potrošiti, doslovno su neke stvari predodređene za otpad. Često kupujemo puno više namirnica nego što smo prvotno željeli - a koje nam u osnovi niti ne trebaju. I na kraju višak hrane završi u smeću.

Primjer: za recept ti treba jedna paprika. Međutim, cijena za pakiranje s tri paprike mnogo je jeftinija pa kupiš tri. Ako pametno planiraš, pojest ćeš i dodatne paprike, naravno. Međutim, mnogi jednostavno zaborave na njih negdje u hladnjaku pa ih bace u smeće za tjedan dana…

4. korak: kuhaj jednostavne recepte - po mogućnosti unaprijed

Naravno, kuhati na minimalistički način ne znači i jesti manje. Međutim, jedeš manje nezdravu hranu. Naime, minimalisti se u kuhinji nose s najsvježijom, neprerađenom hranom, te iz nje dočaraju jednostavne, ali ukusne recepte. Nitko ne mora (i želi) stajati u kuhinji satima, osobito ne nakon dugog radnog dana. Stoga minimalistički recepti rezultiraju jednostavnom pripremom i malo sastojaka. Jednostavno i dobro. Što kažeš na ovaj primjer?

Antonija Blaće autorica je priručnika 'Ljeto bez parea' Možda vas zanima Antonija Blaće objavila priručnik za dijetu ‘’Ljeto bez parea’, a trebat će joj i nova odjeća: Hlače su mi velike! Rubrika Stars Stars

Power posuda sa slanutkom i brokulom

U ovu vegansku zdjelu ulaze samo dobre stvari: kuskus osigurava ugljikohidrate, povrće puno vlakana, a slanutak dio biljnih bjelančevina.

Sastojci za 2 porcije

• 100 g kus-kusa, sirovog

• 100 ml povrtnog temeljca

• 1 mrkva srednje veličine

• 125 g brokule

• 100 grama radiča

• 1/2 krastavaca srednje veličine

• 150 g zelene salate (endivije)

• 150 g slanutka (iz limenke)

• 2 žlice mješavine zrna za salatu (npr. mješavina sjemenki suncokreta, sezama, pinjola, pistacija, sjemenke bundeve)

• 2 žlice brusnica

• 2 žlice grbice

• 2 žlice maslinova ulja

• 1 prstohvat soli

• 1 prstohvat papra

• 4 žlice vinegreta za salatu (mješavina ulja i octa ili limuna)

 | Autor: Kuhne Kuhne

Priprema

1. Prelij kus kus vrućom povrtnom juhom (alternativno samo vodom) i ostavi da se namače oko 5 do 10 minuta uz povremeno miješanje.

2. Nareži mrkvu na ploške, a brokulu podijeli na male cvjetove. Nareži radič na trakice, a krastavac na sitne ploške. Operi i ocijedi endiviju.

3. Zagrij maslinovo ulje u teflonskoj tavi. Prvo poprži mrkvu, a zatim brokulu.

4. Ocijedi slanutak.

5. Sad sve lijepo posloži u veliku posudu. Najprije stavi salatu i kus-kus, a zatim na to poslaži preostale sastojke.

6. Pospi grbicom, sjemenkama i brusnicama. Na kraju prelij preljevom za salatu te po želji začini solju i paprom.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    malo ali zdravo