Life&style

Life on Mars - za mnoge najljepša staza u Hrvatskoj koja vodi do četiri bajkovite paške plaže

'Life on Mars' ne postoji samo u kultnoj pjesmi Davida Bowiea ili SF filmovima. Već nekoliko godina 'Život na Marsu' službeno postoji i kod nas. Točnije, na otoku Pagu, još preciznije u malom novaljskom mjestu Metajna koja skriva jednu od najljepših paških plaža Ručica. Otok poznat po paškoj čipki, koja se smatra kulturnim dobrom naše zemlje, i svjetski nagrađivanom paškom siru, prepoznatljiv je i svojim izgledom kojim se ističe među svim drugim otocima i krajolicima.

Možda vas zanima Pelješac je ove sezone hit destinacija, a na jednoj plaži blizu Stona želimo provesti cijelo ljeto Rubrika Life&style Life&style

Ono što ga izdvaja zapravo je potpuni izostanak raslinja na istočnoj strani otoka. Bura i burno more razlog su zbog kojeg površina ovog otoka posjetitelje podsjeća na neke druge planete. Bijeli kamen u spoju s plavetnilom mora i neba čini uistinu nestvaran prizor koji privlači avanturiste, kao i one koji se jednostavno žele diviti nesvakidašnjim prirodnim ljepotama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Pag (@visit.pag)

Kako je nastao 'Život na Marsu'?

'Life on Mars' za mnoge je najljepša trail staza u Hrvatskoj, a to potvrđuje i nagrada 'Najbolja outdoor turistička infrastruktura' koju je ova staza dobila 2020. godine od Hrvatske Treking lige. Radi se o zajednici od gotovo desetak tisuća ljudi koji redovno sudjeluju na utrkama koje se održavaju u raznim dijelovima Hrvatske, ali i susjednim zemljama.

Prva utrka u Metajni je održana 2017., a može se pripisati Šimunu Cimermanu, avanturistu poznatom i kao ocem pustolovnog trekinga u Hrvatskoj, koji je došao na ideju da upravo na grubom paškom kamenu organiziraju utrku. Izgled i nepristupačnost same staze podsjetio ga je na Bowievu pjesmu pa je prema njoj dobila i ime, a kultna pjesma pušta se prilikom svake trke.

Nakon prve uspješne utrke 'Life on Mars', Šimun je došao na ideju da se na tom području napravi planinarska staza te je kontaktirao Općinu i Turističku zajednicu Novalje koji su prihvatili njegov prijedlog. I tako je nastao 'Život na Marsu'. Danas se na ovom području nalazi 16 km prohodnih i označenih staza različitih dužina i zahtjevnosti. 

 | Autor: Visit Novalja Visit Novalja Trail Life on Mars

'Life on Mars' - prizori s ove staze ostavit će te bez daha

Projekt koji je započeo kao utrka danas je, zahvaljujući jednom entuzijastu i responzivnosti lokalne zajednice, turistička atrakcija ovog otoka. 'Life on Mars' staza privlači sve, ne samo avanturiste i one željne adrenalina, jer staza je, ovisno o ruti koju odaberete, dostupna uistinu svima željnim istraživanja (i dobrih fotki na Instagramu).

plaža Stiniva Možda vas zanima 3 skrivene plaže na Jadranu koje Instagram obožava: Kupanje i sunčanje u čarobnom okruženju Rubrika Life&style Life&style

Ovo je kružna staza koja započinje i završava u mjestu Metajna. Bilo kojim smjerom da kreneš, možeš je podijeliti na polovicu koja gazi preko sitnog kamenjara i onu koja prati obalu prelazeći preko čuvenih paških plaža. Kozmička ljepota plaža Ručica, Beritnica, Slana i Seline svakome će oduzeti dah.

 | Autor: Visit Novalja Visit Novalja Plaža Ručica

Beriknica ili Desert Stone Beach za mnoge je najljepša plaža na otoku Pagu. I kao svaka najljepša plaža, ni do ove ne možeš doći samo tako da se dovezeš autom već si moraš dati malo truda. To možeš ukoliko se zaputiš na šetnju po Marsu ili ako s plaže Ručica u Metajni kreneš kajakom prema Paškim vratima. Naravno, plaži se može pristupiti i brodom.  Sve opcije svakako su doživljaj koji ćeš pamtiti.

 | Autor: Visit Novalja Visit Novalja Plaža Beritnica

Priroda je na plaži Britanici učinila jedno od svojih čuda - u plitkom moru posložila je tri velike kamene stijene i stvorila prirodnu instalaciju koja čini ovu plažu posebno atraktivnom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CROATIA (@ig.croatia)

Plaža je okružena stjenovitim krajolikom, sa manjim šljunčanim dijelom. Bez obzira što je očito, nije naodmet napomenuti kako na plaži nema prirodnog hlada, no nema ni kafića stoga je obavezno ponijeti dovoljno vode i pobrinuti se za zaštitu od sunca.  

Iznad plaže se uzdiže spektakularno penjalište Stogaj koje privlači brojne penjače. Zbog svog oblika, ali još više radi pogleda od kojeg zastaje dah, ova šljunčana uvala i stijena vjerojatno su najslikaniji  motivi otoka (uz neizostavne partije na Zrću).

Life on Mars trail staza nadograđena je prvom morskom Via Ferratom u Hrvatskoj u duljini od 100 metara. Via Ferrata namijenjena je nešto zahtjevnijim aktivnim sportašima te je potrebno korištenje adekvatne opreme poput rukavica, penjačkog pojasa, seta za osiguranje – apsorber i penjačka kaciga, a predstavlja premosnicu preko morskog dijela koji spaja uvalu Slana i rt Sušac. 

I za kraj - postoji li 'Život na Marsu'? Itekako postoji, to dokazuju brojni posjetitelji koji svakodnevno, i u ove vruće ljetne dane, šeću ovom uistinu fascinantnom stazom na otoku Pagu. Inače, Pag je najrazvedeniji otok u Hrvatskoj s najduljom obalnom crtom, dugačkom čak 302,47 kilometara te je peti najveći otok u Jadranskom moru, a radi svog neuobičajenog izgleda jedan od zanimljivijih otoka za posjetiti - neovisno o tome voliš li partijati.

Photo: Instagram @selenatomljanovic
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Mjesec vise nego mars