Life&style

Legendarni Tetris danas slavi rođendan, samo se jedna igra u povijesti prodavala bolje

  • Jedna od najpoznatijih videoigara svih vremena danas slavi svoj 35. rođendan, koliko si sati izgubila igrajući ga?
  • Najviše smo ga igrali na popularnom Game Boyu te na računalu. I uvijek nam je bio zanimljiv...
  • Na svim platformama do danas je prodano preko 170 milijuna primjeraka ove legendarne igre

Nakon objave da se vraća popularan Tamagochi, odlučili smo se prisjetiti još nekih videoigara od kojih se nismo odvajali i koje i danas pamtimo samo po dobrome. Jedna od njih je bila popularna igra Tetris. Pojavio u 6. lipnja 1984. godine, no svjetsku slavu stekao je tek 1989. godine Game Boy verzijom. 

Možda vas zanima Gdje su danas dr. Udo Brinkmann i ostale zvijezde nama omiljene ''Klinike Schwarzwald''? Rubrika Life&style Life&style

Tvorac ove popularne igrice bio je ruski znanstvenik Aleksej Pažnitov, a igra je naziv dobila od kombinacije dvije riječi - 'tetra' što znači četiri, a figurice su sastavljene od četiri dijela i tenisa koji je bio omiljeni sport ovog Rusa. Glazbena tema u pozadini igrice je vrlo prepoznatljiva te je izvedena iz ruske narodne pjesme 'Korobeiniki'. Možda se na prvu i ne možeš sjetiti o čemu je riječ, no kad ju čuješ odmah ćeš ju prepoznati.

Nakon što je izumljena igrica, prvih nekoliko godina igrala se samo u Istočnoj Europi i Rusiji, no 1996. godine postigla je svjetski uspjeh kad je Pažnitov s Hankom Rogersom osnova  ''Tetris Company'' koja je imala sjedište u Americi. Najveći uspjeh Nintendo je postigao s inačicom Tetrisa za Game Boy te se igra u  to vrijeme prodala u čak 35 milijuna primjeraka. Do danas je na svim platformama prodano više od 170 milijuna primjeraka Tetrisa, a uz Minecraft (176 milijuna) i Grand Theft Auto 5 (110 milijuna) je jedina igra u povijesti s više od 100 milijuna prodanih primjeraka.

Igra koju danas kad nas uhvati nostalgija možemo igrati na računalima vrlo je jednostavna i zabavna, ali i i dalje prilično zarazna pa smo se i donedavno znali dobrano zaigrati. Djelići koji su sastavljeni od četiri kvadratića padaju s vrha polja dok na dnu čeka već naslaganih dvadeset kvadratića. Cilj igre je, rotirajući, slagati kvadratiće tako da između njih ne ostane prazno polje. Red nestane kad se skroz popuni te kvadratići koji su bili iznad dolaze na njegovo mjesto. Djeliće možemo nazivati i slovima kojima nalikuju, a to su: I, J, L, O, S, T i Z. Igra je gotova kad se igrače polje popuni do vrha. 

Možda vas zanima Nećeš vjerovati kako Amal i George Clooney započinju svoj dan Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Nas je ponovno uhvatila nostalgija, a tebe?

Photo: shutterstock

Komentari 0