Life&style

Kuhinjski mit: Jednom zauvijek otkrivamo smiju li se gljive prati prije pripremanja

  • Gljive se mogu u svakodnevnoj kuhinji upotrijebiti na razne načine
  • Sjajne su u umaku uz tjesteninu, u salati, s kajganom, na roštilju… I fenomenalnog su okusa
  • Međutim, pereš li ti ili tek čistiš gljive prije spravljanja?

Rajčice, jabuke, salata i sl.: nema sumnje da se te namirnice prije spravljanja stavljaju pod tekuću vodu. Ali, što je s gljivama? Pranje ne dolazi u obzir, zar ne? Šampinjoni i druge sorte gljiva – zbog svoje „spužvaste konzistencije“ – upiju puno vode i postanu gnjecave. Dakle, ili ih uopće ne čistimo ili samo s pomoću četkice skinemo najgrublju prljavštinu. Međutim, je li to doista točno i ispravno?

Možda vas zanima Ne znaš kako preživjeti ljetne vrućine? Imamo brrrza rješenja i cool nagrade! Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Trebaš li prati gljive?

Više eksperimenata koje je provela ekipa iz „Serious Eats and Cook's Illustrated“, pokazali su zanimljiv preokret. Oni su izvagali gljive dok su bile neoprane, a zatim u opranom stanju te su usporedili rezultate. Iznenađujuće su došli do zaključka da oprane gljive nisu bile teže.

Možda vas zanima Pomlađuju i čine kožu lijepom - što će ti se još dogoditi ako češće počneš jesti gljive Rubrika Beauty Beauty

Dakle, ako ih kratko opreš od zemlje i prljavštine, to ne znači da će se gljive odmah napuniti s velikom količinom vode. Ali, metodu čišćenja gljiva ipak ćemo prepustiti tebi. Ako gljive nakon čišćenja pržiš u tavi, nije strašno ako nisu sto posto čiste. Međutim, ako spravljaš cijelo pakiranje gljiva, naravno da je brže da ih sve opereš u zdjeli, a ne da svaku posebno četkaš.

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0