Beauty

Pomlađuju i čine kožu lijepom - što će ti se još dogoditi ako češće počneš jesti gljive

  • Gljive voliš ili ne voliš, ali kako god bilo, znaj da ti mogu donijeti jako puno koristi
  • Odličan su izvor minerala koji pomažu pri održavanju zdravlja, ljepote i mladosti
  • Znaš li da su one i zdrava zamjena za sol koju koristiš pri kuhanju? Gljive su doista prave male riznice zdravlja...

Ako ne voliš šampinjone i ostale gljive, nakon ovog teksta mogla bih ih zavoljeti. A ako si pak strastvena obožavateljica, samo ćemo te uvjeriti da ih trebaš jesti još i više!

Gljive sadrže puno minerala, kao što su selen, kalij, bakar, željezo i fosfor koji se u hrani biljnog porijekla baš i ne nalaze u velikim količinama. Osim toga, postoji još šest razloga zašto bi ih trebala redovito konzumirati.

 

1. Uz gljive ćeš biti mlađa

Gljive sadrže visoku koncentraciju dvaju antioksidanata, ergotionina i glutationa, čija kombinacija štiti tijelo od psihološkoga stresa koji uzrokuje vidljive znakove starenja poput bora.

2. Štite tvoj mozak dok stariš

Od starenja ne možemo pobjeći, ali barem ova dva antioksidanta pomažu u sprječavanju Parkinsonove i Alzeheimerove bolesti, kako potvrđuje studija. Preporuča se pojesti barem pet šampinjona na dan da bi se smanjio rizik pojave neuroloških bolesti u budućnosti. Da bi se sačuvale njihove nutritivne vrijednosti najbolje ih je pripremati na roštilju.

Možda vas zanima Evo što će se sve dogoditi tvom tijelu ako počneš svaki dan jesti žlicu meda Rubrika Life&style Life&style

3. Jačaju tvoje pamćenje

Istraživanje je pokazalo da 3/4 šalice pripremljenih gljiva tjedno može smanjiti šanse za pojavu gubitka pamćenja.

4. Čuvaju zdravlje srca

Gljive hranu čine ukusnijom i koriste se umjesto soli pa su idealan dodatak za stvaranje umami okusa i pomažu u sprječavanju visokog krvnog tlaka i srčnog udara. Štoviše, cijela šalica narezanih gljiva sadrži 5 mg natrija. Osim za sol, gljive su idealna zamjena za crveno meso u raznim jelima jer eliminiraju kalorije, masnoće i kolesterol.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ein Beitrag geteilt von Shangri-La Hotel, Bengaluru (@shangrilablr) am

5. Jačaju tvoje kosti

Kad kupuješ gljive, pripazi da na sebi imaju oznaku UVB jer to znači da su tijekom rasta bile izložene sunčevoj svjetlosti, za razliku od onih uzgojenih u mraku. Te su gljive zahvaljujući suncu već pretvorile provitamin ergosterol u vitamin D. To znači da ćeš ako pojedeš tek 80 grama takvih gljiva u sebe unijeti potrebnu dozu vitamina D i ojačati svoje kosti!

 6. Gljive ti daju energiju

Gljive su bogate raznim vitaminima B skupine koji su važni koriste energiju iz hrane koju konzumiramo i proizvode crvena krvna zrnca zaslužna za prenošenje kisika kroz tijelo.

Ako ne znaš kako gljive pripremiti i u koje ih jelo ubaciti, imamo nekoliko prijedloga. Nasjeckaj ih i ubaci u mljeveno meso, a to je najlakši načn kako da ih uneseš u svoju svakodnevicu da ih pritom, ako nisi ljubiteljica, uopće ne osjetiš. Pomiješaj ih ustinjene s jajima i pripremi ukusnu kajganu ili ih pak pomiješaj s umakom za tjestenine. Gljive će tako u tvoje jelo unijeti poseban okus i bogatu teksturu, ali i puno zdravih elemenata od kojih ćeš imati jako puno koristi!

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0