Life&style
Čitanje poboljšava pamćenje

Kraće no što si mislila: koliko dugo moraš čitati kako bi održala mozak u dobroj formi?

  • Čitanje je dobro za tvoje pamćenje, ali koliko zapravo dugo moraš čitati kako bi imala koristi od pozitivnih učinaka čitanja na mozak?
  • Odgovor bi te mogao pozitivno iznenaditi! Dovoljno je naime već 15 minuta za osiguranje vitalnosti mozga

Potrebne su rutine kako bi mozak što duže bio funkcionalan te u formi. Samo oni koji dugoročno održavaju zdrav način života ostat će vitalni i do starosti. Kako bi ostala mentalno sposobna, također je važno trenirati mozak u svakodnevnom životu. A to funkcionira ne samo sa škakljivim zagonetkama i hobijima - poput učenja stranih jezika ili stvaranja glazbe - nego i sa čitanjem. Ali, koliko dugo trebamo čitati „u komadu“?

Možda vas zanima 5 jednostavnih načina kako ćeš stilizirati svoje police za knjige da izgledaju skupo Rubrika Life&style Life&style

Evo koliko bi dugo trebala čitati

Neuroznanstvenica Kristen Willeumier misli: „Ono što bi ljudi definitivno trebali raditi jest češće čitati. Barem 15, po mogućnosti 30 minuta.” I to ne poruke ili vijesti na društvenim mrežama na prijenosnom računalu ili mobitelu, nego prave knjige. To značajno poboljšava sposobnost koncentracije i pamćenja.

Koliko često čitaš knjige? Evo zašto je svakodnevno čitanje jako dobro za tvoj mozak...

Prema Willeumier, oni koji žele posebno stimulirati svoj mozak trebali bi pokušati brzo čitati ili pokušati uhvatiti osnovne informacije brzim skeniranjem teksta. Ako naučimo ili doživimo nešto novo, potiče se stvaranje i povezivanje živčanih stanica koje zauzvrat tvore svojevrsnu mrežu. Što je mreža gušća, to su mentalne performanse veće - i to u starosti.

Photo: Shutterstock

Komentari 0