Life&style

Kora od krastavaca puno je korisnija nego što misliš. Evo zašto je ne bi trebala skidati

  • Vanjska kora krastavaca zapravo je puno korisnija nego što bi to na prvu pomislila
  • Obiluje vitaminima K, C i A te ima niz vlakana koji pomažu u održavanju rada probavnog sustava
  • Možeš ju zasebno iskoristiti u pripremi smoothieja, juha i salata, ali i kao sredstvo uklanjanje mrlja sa zidova

Skidaš li prije konzumacije redovito koru s krastavca? Možda bih je ponekada trebala i ostaviti budući da mnogo toga što krastavce čini hranjivim zapravo se nalazi u koži. Jedan veliki, neoljušteni krastavac sadrži 62 posao tvog dnevnog preporučenog unosa vitamina K. On je potreban za aktivaciju nekih proteina uključenih u procese zgrušavanja krvi, a nije zanemariva i njegova uloga u metabolizmu kostiju i drugih tkiva. Također, veliki krastavac s kojeg nije uklonjena koža također sadrži 6 posto dnevne vrijednosti vitamina A i 14 posto dnevne vrijednosti za vitamin C, što zapravo znači da je sjajan saveznik pri očuvanju zdravlja tvoga imunosnog sustava.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Nevjerojatno za što je sve dobar obični krastavac, međutim, na nekoliko ti načina može i naštetiti Rubrika Life&style Life&style

Zeleni saveznik

Iz ovog voća (da, krastavac je tehnički gledano voće) možeš dobiti i dovoljnu dozu vitamina B. Njegove inačice poput tiamina, riboflavina, niacina, B6, folata i pantotenske kiseline opskrbljuju tvoje tijelo potrebnom energijom za pravilno funkcioniranje srca, mozga i krvnih stanica. Kora krastavca također sadrži i vlakana koja pozitivno utječu na rad našeg prehrambenog sustava.

Korice krastavca također imaju više koristi od toga da su samo dobre za tvoje zdravlje. Krastavce s korom možeš dodati u smoothieje, staviti ih u salatu ili ih koristiti pri pripremanju hladne juhe. Samo pripazi da ga dobro opereš prije konzumacije budući da je često obložen voskom kako bi se spriječilo nastanak udubina tijekom prijevoza. Također, ispiranjem krastavca ukloniti ćeš sve moguće nakupljene nečistoće.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Osim što su jako ukusni, znaš li zašto je dobro baš svaki dan jesti kisele krastavce? Rubrika Life&style Life&style

Recept za preukusni namaz

Ako ipak preferiraš oguljene krastavce znaj da koru ne moraš baciti već je možeš pretvoriti u ukusni namaz. Naribanu koru krastavca pomiješaj s 1/2 šalice krem sira, dvije žlice senfa te dvije šalice sitno sjeckane rotkvice. Pripremljeni namaz začini solju i paprom po ukusu. Ako ga koristiš u izradi sendviča znaj da se sjajno slaže s pršutom! Kora krastavca može poslužiti i kao zgodan as u rukavu ako zatrebaš ukloniti tragove bojica na zidovima. Ovaj trik sjajno djeluje i na uklanjanje markera i flomastera, a sve što trebaš je istrljati vanjskom korom zamrljanu površinu. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0