Life&style

Nevjerojatno za što je sve dobar obični krastavac, međutim, na nekoliko ti načina može i naštetiti

  • Krastavac je voće (da, voće) koje je važno za održavanje lijepe kože i hidratacije tijela i bogato je antioksidansima i mineralima koji štite od preranog starenja
  • Ipak, ne bi ga smjela konzumirati navečer jer može ozbiljno poremetiti tvoj san i funkcioniranje organizma
  • Uz puno prednosti i pokoju malu manu, on je važan u tvojoj prehrani pa bi ga trebala znati i pravilno konzumirati. Znaš li kako?

Još od drevnih vremena krastavci su se u Indiji koristili ne samo kao dio prehrane, već i kao dio tradicionalne medicine. To ni ne čudi, jer u takvoj zemlji s toplom klimom osiguravaju potrebnu hidrataciju ljudskome tijelu i ujedno ga hlade.

Ali ovo voće može i puno više. (I da, krastavac je zapravo voće.) On skriva puno dobrobiti pa bi ga što prije, pogotovo sada kad je sezona, trebala uvrstiti u svoju svakodnevicu, kako u prehranu, tako i u beauty rutinu. Osvježavajuć, pun vitamina K i antioksidansa, krastavac je doista važna namirnica.

Međutim, važno je i u koje ga doba konzumiraš. Naime, krastavac se ne bi trebao jesti navečer ni tijekom noći. Otkrit ćemo ti sve njegove prednosti, ali i razloge zašto bi ga trebala izbjegavati prije spavanja, osobito ako je tvoj želudac osjetljiv.

1. Štiti od neuroloških bolesti

Antioksidant fisetin koji je prisutan u krastavcu ima ključnu ulogu za bolje funkcioniranje mozga. Osim njega, krastavac sadrži i fosfor. Naime, nedostatak fosfora u tijelu povezan je s povećanim rizikom od pojave neuroloških bolesti. Dakle, ako jedeš krastavce dulje ćeš ostati bistra i fokusirana.

2. Uz njega gubiš višak kilograma

Visoka razina vode u krastavcima pomaže ti da brže postaneš sita i na taj način kontroliraš pretjerano unošenje hrane. Krastavac je osim toga voće koje ne sadrži masti i ima nisku razinu kalorija pa će ti definitivno pomoći pri gubitku kilograma.

3. Smanjuje mogućnost pojave raka

Fisetin u krastavcu ima antioksidanska i protuupalna svojstva, a ujedno je povezan i sa smanjivanjem mogućnosti za pojavu određenih vrsta raka u tijelu.

Možda vas zanima Otkrivamo ti na čemu štedjeti, a na što se isplati potrošiti ovo ljeto Rubrika Life&style Life&style

4. Poboljšava probavu

Krastavci sadrže vlakna i visoku razinu vode što pomaže pri probavi. Vitamini koje sadrže također pomažu pri funkcioniranju cijeloga probavnog sustava pa već jedan krastavac na dan može riješiti tvoje probavne probleme.

5. Tijelu omogućuje hidraciju

Oko 95 posto krastavca čini voda pa njegova svakodnevna konzumacija poboljšava ukupnu razinu hidracije tijela, a to je veliki plus za tvoje zdravlje. A ako zaboravljaš redovito piti vodu, krastavac će za tebe učiniti čuda.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Ovo je definitivno najzahvalniji ljetni komad odjeće koji možeš nositi na sto načina - osmislile smo tri outfita koja će te inspirirati Rubrika Moda Moda

6. Održava kožu mekšom i sjajnijom

Krastavci, dakle, obiluju vodom i pomažu hidraciji koja je važna i za kožu. Osim toga, sadrže vitamine B i C te cink, a oni su ključni za održavanje kože lijepom. Puni su i kofeinske kiseline koja ima protuupalna svojstva, a hranjivi sastojci iz krastavaca pomažu i pri borbi sa znakovima starenja kože, za što je ponovo zaslužan antioksidant fisetin.

7. Jača kosu

B vitamini, poput riboflavina, kojima krastavci obiluju, zaslužni su za održavanje zdrave kose. Osim njih važni su i biotin i vitamin C koji ujedno sprečavaju prijevremeni gubitak kose i pojavu sijedih.

8. Poboljšava kardiovaskularni sustav

Ovo voće obiluje i kalijem, magnezijem i vitaminom K, a svi oni važni su za pravilno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava. Vitamin K regulira razinu kalcija u krvi, a pak smanjenje razine magnezija i kalija povezano je s porastom krvnoga tlaka. Osim toga, redovita konzumacija krastavaca znači i smanjenu razinu kolesterola.

9. Omogućuje bolju kontrolu razine šećera u tijelu

Krastavci sadrže cijeli niz fenolnih spojeva koji uspješno kontroliraju razinu šećera u krvi.

Možda vas zanima Sad je pravo vrijeme! 8 načina na koji voda s krastavcima djeluje na tvoje tijelo Rubrika Life&style Life&style

10. Jača kosti

Bogati su vitaminom K i kalcijem koji su važni za jače kosti. Vitamin K smanjuje rizik od njhovih oštećenja i važan je za opskrbu kosti kalcijem.

11. Iz tijela izbacuje toksine

Vjeruje se da krastavci imaju detoksifikacijska svojstva pa njihova redovita konzumacija znači i uklanjanje nečistoća i toksina iz jetre i crijeva.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez foodiecrush

12. Poboljšava zdravlje zubiju

Krastavci sadrže minerale poput molibdena i fluora koji sprečavaju nastanak karijesa. Također obiluju kalcijem koji jača zube.

13. Vraća hormonalnu ravnotežu

Fosfor je ključni sastojak za hormonalnu ravnotežu u tijelu. Djeluje na endokrine žlijezde i pomaže pri stvaranju i otpuštanju hormona, a krastavci ga sadrže oko 4%, što je u jedno i preporučena dnevna količina njegovoga unosa.

Ipak, navečer ga izbjegavaj

Vjerojatno ti je već dobro poznat savjet da večeraš dva do tri sata prije polaska na spavanje. Osim toga, preporučuje se i što lakši obrok kako se probavni sustav tijekom noći ne bi opteretio i poremetio tvoj san. Zato se za večeru ne preporučuju ugljikohidrati, a osim njih, ne bi trebala konzumirati niti voće ni povrće koje sadrži puno vode, primjerice krastavac.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Budući da sadrži 95% vode, velika je vjerojatnost i da će ti on poremetiti ciklus spavanja jer ćeš imati osjećaj nadutosti. Pojedeš li ga više, to će osjetiti i tvoj mjehur pa ćeš se možda tijekom noći trebati češće buditi. On osim toga nije za one s osjetljivim želucem jer sadrži cucurbitacin, snažni sastojak koji može uzrokovati probavne probleme.

Kruljenje u želucu, zatvorenost i podrigivanje - sve to može ti se dogoditi ako si osjetljiva ili imaš sindrom iritabilnog crijeva, a tada za tebe ne slijedi mina noć.

Koji je pravi način za njegovu konzumaciju?

Da bi iz krastavca izvukla što više koristi, uvedi ga u svoju svakodnevicu i redovito konzumiraj. A znaš li kako? Zapamti da nakon njega ne piješ vodu. Krastavac je već sadrži puno, a dodaješ li je još, zapravo poništavaš hranjive tvari koje se u njemu nalaze i smanjuješ njihove koristi.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez thrivemags

Možeš ga dodati salatama ili pojesti samoga, narezanog uz malo začina. Osim što će te osvježiti, u tvoje će tijelo unijeti hrpu minerala i pospješiti rad organizma. Ako već bez njega ne možeš navečer, pojedi ga oko pola sata prije večere. Tako će se prije odlaska na spavanje razina vode u tvom tijelu stići regulirati, a ti ćeš mirno otići na počinak.

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0