Life&style

Koliko vremena prije jela treba popiti vode kako bi uspješno smršavila? Znanstvenici imaju odgovor

  • Znaš li da nije svaka konzumacija vode ujedno i pravilna konzumacija vode?
  • Uz mnoge dobrobiti, pravilna konzumacija vode može ti pomoći pri gubitku kilograma 
  • Ključ je u tome da čašu vode popiješ najmanje pola sata prije jela

Kada je konzumacija vode u pitanju sigurno si čula dva zlatna pravila. Prvo je da je za pravilnu hidrataciju potrebno piti najmanje osam čaša vode dnevno, a drugo je da bi vodu trebali konzumirati 30 minuta prije svakog velikog obroka. Nutricionisti preporučuju da se držimo toga pravila jer pijenje vode neposredno prije ili nakon obroka se nikako ne preporučuje budući da voda razrjeđuje probavne sokove što će usporiti probavu. 

Možda vas zanima Vrijeme je za oporavak! Donosimo krizni jelovnik koji će ti pomoći da se vratiš u život Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Testiranje uvriježenih savjeta

Premda se čini banalnim, ali pravilna konzumacija vode može donijeti niz benefita, a jedan od njih je  i - pomoć u mršavljenju. Istraživači sa sveučilišta u Birminghamu odlučili su testirati istinitost ove tvrdnje. Proveli su istraživanje u kojem su sudjelovala 84 pretila ispitanika starije životne dobi. Oni su bili praćeni 12 tjedana te je svatko od njih prošao konzultacije o reguliranju težine kroz prehranu i tjelovježbu. Bili su podijeljeni u dvije skupine; skupina od 41 osobe konzumirala je 500 ml vode pola sata prije jela, dok 43 ispitanika nisu konzumirala vodu prije obroka. Tijekom 12 tjedana, prva skupina sudionika je izgubila u prosjeku  4,3 kg, dok je druga skupina izgubila 0,8 kg. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Saveznik pri mršavljenju

Osim pijenja vode, pri mršavljenju pomaže i konzumacija hrane s većim udjelom vode jer se ona apsorbira sporije od drugih namirnica što nam daje osjećaj sitosti. Voda također pomaže i da hrana lakše prođe kroz naš probavni sustav pa pijenje zapravo dobro djeluje protiv nadutosti i konstipacije. Znači, ako si trenutačno u procesu mršavljenja u svoju svakodnevicu uvrsti i ovu naizgled malenu promjenu - konzumiraj čašu vode pola sata prije jela te dobro prožvači hranu - to će ubrzati tvoj metabolizam i pripomoći ti u misiji gubitka kilograma.

Možda vas zanima Ove stvari u kući prljavije su od wc školjke, za jednu ne možemo vjerovati Rubrika Life&style Life&style

 


 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0