- Osobito industrijski prerađeni šećer može biti štetan za zdravlje i potaknuti kardiovaskularne bolesti
- Stoga je prehrana bez šećera odavno trend zdrave prehrane
- Međutim, koliko je zaista zdravo potpuno izbjegavati šećer?
Šećer je loš - barem što se tiče trenutačnog prehrambenog trenda. Knjige poput „Goodbye Sugar: biti sretan bez šećera u 8 tjedana“ autorice Sarah Wilson brzo postaju bestseleri i tjeraju nas da preispitamo vlastite prehrambene navike. Jedemo li previše šećera?
Fatalna stvar kod industrijskog šećera je to što se krije u gotovo svim namirnicama koje svakodnevno jedemo. Čak i bez dnevne čaše cole, čokoladice ili žličice šećera u jutarnjoj kavi, vreba u našim jelima. Hrana poput pizze, kobasica ili hruha i peciva često sadrži velike količine šećera i stoga postaje prava šećerna zamka ako se redovito konzumira.
Nije dobro... S ovih 10 znakova tijelo te upozorava da jedeš previše šećera
Ali, je li šećer doista toliko loš za naše zdravlje? Ovdje vrijedi uobičajeno općenito pravilo: sve dok umjereno jedeš slatku hranu, ali uvijek paziš na uravnoteženu i zdravu prehranu te dovoljno vježbaš, nema razloga za brigu.
Ali, svjesno izbjegavanje šećera zapravo može postići vidljive učinke: premda ćeš prvih dana suzdržavanja od šećera - prema simptomu „skidanja ovisnosti“ - vjerojatno biti loše volje, tvoje se tjelesno stanje osjetno mijenja tijekom otprilike četiri tjedna.
1. Više energije
Slatki stimulansi poput energetskih napitaka ili cole donose kratko povišenje energije - samo da bi se umor još brže i jače vratio. Nakon nekoliko tjedana bez šećera otkrit ćeš da imaš još više energije i da možeš raditi koncentrirano i dugo popodne.
2. Sitost
Nagli „udar“ šećera u početku može biti zadovoljavajući. Problem: izuzetno slatka hrana, slatkog peciva, brze hrane (čak i one slane) ili vjerojatno zaslađenog jogurta zasitit će te samo nakratko. Glad se vraća odmah nakon obroka - često kao neizdržljivi napadaj gladi u kojem nastojimo pojesti veliku količinu nezdrave hrane u kratkom vremenskom razdoblju. Ako ne jedeš šećer ili barem značajno smanjiš potrošnju šećera uvidjet ćeš da te i mali obrok može zasititi.
3. Normalizirani krvni tlak
Povremena omaglica, ubrzano lupanje srca, razdražljivost ili poteškoće s koncentracijom mogu biti posljedica visokog krvnog tlaka. Ako prestaneš jesti šećer, krvni tlak se može vratiti u normalu.
4. Bolji ten
Baš kao kad ne konzumiraš previše mliječnih proizvoda, prestanak konzumacije šećera može imati pozitivan učinak na tvoju kožu. Nakon otprilike četiri tjedna ten ti postaje ujednačeniji, nečistoće nestaju te ti ten izgleda općenito zdraviji i postojani.
5. Jesti svjesnije
Ako želiš ukloniti šećer s jelovnika, već prilikom kupovine nailaziš na prvu prepreku: sastojci hrane često su skriveni iza nerazumljivih izraza koje prosječan potrošač teško prepoznaje kao šećer. Nakon nekoliko tjedana prehrane bez šećera bit će ti vjerojatno poznati „loši“ sastojci poput maltoze, saharoze ili dekstroze, a sve su to vrste šećera. Oni koji se odluče za život bez šećera svjesniji su svojih obroka, upoznaju zdrave alternative i motivirani su da sami kuhaju više. Istovremeno se naš osjećaj okusa mijenja te odjednom drugačije i intenzivnije percipira slatke stvari nakon prestanka konzumiranja šećera. Bivši ljubitelji čokolade često se nakon nekoliko tjedana bez šećera iznenada pretvore u ljubitelje voća jer im je umjetna slatkoća industrijskog šećera neugodna.
Što ćeš napraviti za „fazu bez šećera“, ovisi o tebi: možda želiš svom tijelu dati mjesec dana odmora od „slatkog otrova“, ali možda želiš prikupiti i trajne prijedloge za zdraviji način života? Također možeš napraviti detoks nakon brda sladoleda, velikih količina alkohola ili smrznute pizze, a dijeta bez šećera dobar je način da se tijelu da odmor i vrijeme za oporavak od nutritivnih grijeha.
Sasvim bez šećera = sasvim bez voća
Biti potpuno bez šećera je ambiciozan pothvat. Naime, u knjigama koje zabranjuju bilo kakvu vrstu šećera, voće je također zabranjena namirnica jer sadrži fruktozu - odnosno voćni šećer. Ali, voće opskrbljuje naše tijelo važnim vlaknima. Stoga se savjetuje oprez ako želiš u potpunosti izbjeći šećer. Nije sama fruktoza štetna, nego umjetno dodana fruktoza u namirnicama koje nisu prirodno proizvedene. Isto vrijedi i za ugljikohidrate, koji su obično šećeri. To znači da su uobičajeni prilozi poput tjestenine i sl. teoretski također zabranjeni u životu bez šećera, a ugljikohidrati su također važni za funkcioniranje tijela.
Bez obzira želiš li potpuno izbaciti šećer iz prehrane ili ga samo želiš drastično smanjiti: tijelo će ti na tome zahvaliti. Naime, previše šećera povećava rizik od karijesa, kronične bolesti poput dijabetesa te može potaknuti kardiovaskularne bolesti. Pretilost, naravno, nije uzrokovana samo šećerom, ali je poduprta velikom potrošnjom šećera.
Ovaj pregled može ti pomoći da svoju prehranu prilagodiš na manje šećera - jer mnoge namirnice koje su potencijalno zdrave sadrže puno industrijskog šećera i stoga ih treba konzumirati umjereno. To uključuje:
• sirup od agave
• javorov sirup
• sok od jabuke
• gotovi smoothiji
• gotovi umaci
• riba iz konzerve
• voćni jogurt
• med
• instant cappuccino
• instant ledena kava
• pića s jogurtom
• kečap
• industrijski preljevi za salatu
• suho voće
• kruh od cjelovitih žitarica
• kobasice
• proizvodi koji obećavaju da su „manje slatki“
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.