Life&style

Koliko je dugo zapravo prehlada zarazna, koliko je zarazna i treba li baš uvijek ostati kod kuće?

  • Svake zime uhvatimo neku prehladu, a možda ne znamo ni neke osnovne stvari kako se ponašati dok si bolesna
  • Na primjer, je li moguće da smo zarazni i prije pojave simptoma. A kad oni već nestaju, a mi se osjećamo dobro?
  • Jesmo li i jače zarazni ako je prehlada jaka i simptomi izraženiji?

Počela je sezona prehlada (gripe još, srećom, nije): kolegica preko puta cijeli dan kašlje, tebe peče u grlu, neki tip u autobusu je kihnuo ravno prema tebi. Jeste li svi skupa trebali ostati kod kuće da ne širite zarazu? Obična prehlada je poprilično zarazna i može te koštati nekoliko dana bolovanja, no koliko je točno zarazna i koliko dana?

Možda vas zanima Bliži nam se zimsko sniženje! Ovih je 5 stvari dobro hvatati po sniženim cijenama Rubrika Life&style Life&style

Razdoblje prije no što se prehlada razvije. Zanimljiva je činjenica da si zarazna i prije pojave prvih simptoma. Točnije, jedan dan prije pojave simptoma svoje virusiće već možeš prenijeti drugima.

Prehlada na vrhuncu: možeš osjećati različite simptome, ovisno kakav si virus pokupila i kakav je tvoj imuno sustav. Mogu biti sasvim blagi, a možeš se osjećati i kao da doslovno umireš. U oba slučaja, ako su simptomi tu, zarazna si.

Kraj prehlade: razdoblje u kojem si zarazna traje od pet do sedam dana od pojave simptoma bez obzira jesu li simptomi sad već sasvim oslabili.

Znači, u sezoni prehlada i gripa čak i oni koji ne znaju da su bolesni mogu zaraziti druge. Pa su tako i oni kolege koji kažu da su prehlađeni, ali se ne osjećaju tako bolesni da bi ostali kod kuće itekako bolesni, samo imaju jači imunitet pa ih prehlada ne obori u krevet. Malo ih boli glava, malo curi nos, pecka u grlu, doista ništa strašno, ali njihovo se tijelo bori s infekcijom i za to vrijeme virus mogu proširiti dalje. Zato je uvijek dobra ideja ostati kod kuće i barem spriječiti da ne zaraziš ostale makar se ne osjećaš tako loše - poslodavci, čujete li?

via GIPHY

Ako si stvarno jako bolesna, jesi li i jače zarazna?

Ne nužno. Naravno da ako jako kašlješ i puno kišeš efikasnije raspršuješ virus, ali to što se osjećaš baš loše ne znači da si i više zarazna. Jačina simptoma je odraz jačine tvog imuniteta, a ne jačine virusa. Isti virus može kod različitih ljudi uzrokovati različite tegobe. Ono što je nekome manja neugoda, drugome je teška bolest.

Kako se virusi šire?

Dok kašlješ ili kišeš što su uobičajeni simptomi prehlade, lansiraš viruse uokolo kapljicama koje izlete iz tvojih usta ili nosa. Zato uvijek treba pokriti usta rukom (i što češće zbog toga ruke prati) ili maramicom, maskom. No prehlada se ne širi samo zrakom. Sve što na sebi ima kapljice iz respiratornog sistema ili sline puno je virusa. Naravno, ljubljenje je zabranjeno, no ono na što možda ne mislimo jest kako treba očistiti sve površine koje koristi i netko drugi osim nas poput tipkovnice kompjutora, miša, telefona i oprati ruke prije nego što se rukuješ s ljudima ako si ti širitelj zaraze.

via GIPHY

Kako spriječiti da se razboliš?

Jednostavnije je no što misliš. Radi na jačanju imuno sistema i poštuj ova jednostavna pravila o kontaktu oboljelih s drugim osobama koje smo naveli. Pazi da dovoljno spavaš, vježbaj, jedi zdravo, s puno svježeg voća i povrća. I peri ruke. Često. Možeš upotrijebiti i dezinfeksijske maramice za ruke ako si bila u kontaktu s nekim tko ima prehladu ili gripu. No ne pretjeruj u čistoći. Svakodnevna izloženost mikrobima jača naš imunitet i čini nas otpornijima. Održavaj svoje radno mjesto čistim i drži razdaljinu s oboljelima.

Možda vas zanima Kurkuma-latte: Sama pripremi superukusni napitak protiv prehlade koji pomaže i u mršavljenju Rubrika Life&style Life&style

Što kad osjetiš prve simptome?

Na prvi znak da te hvata prehlada popij veliku količinu vode, dobro se odmori, naspavaj i popij neki od dodataka prehrani koji jačaju imunitet i sprječavaju prehladu. Možda prehladu sasječeš u startu ili barem ublažiš simptome kad se pojave. I, da, zadrži svoje viruse za sebe. Ostani kod kuće koji dan, učinit ćeš uslugu i sebi i svojim kolegama. Ako baš moraš ići, uvijek pokrij nosi i usta kad kašlješ i kišeš i operi ruke nakon toga, jednako kao i nakon ispuhivanja nosa.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0