- Kolači od jabuka zauzimaju visoko mjesto na ljestvici slastica kod pravih sladokusaca
- Jedan od razloga jest da je jabuka tako 'jednostavna' namirnica, a opet se može pripremiti na brojne načine
- Ovaj kuglof od jabuka, s dodatkom cidera, je sočan i vlažan, nježno začinjen i prepun okusa jabuke
Kuglof od jabuka sa ciderom, ili jabukovačom – mmmh, već na sami naziv nam idu sline i zamišljamo sočan, slakasto-kiselkasti kolač. Ovaj je kuglof poput prevelike verzije vlažne, sočne i meke krafne, nježno začinjen mrvicama i glazurom od smeđeg maslaca. Zvuči ukusno? I jest…
Sastojci:
Za kuglof:
• 2 slatke jabuke (kao što su Honeycrisp ili Pink Lady) - oguljene, očišćene i nasjeckane
• 360 ml jabučnog cidera tj. jabukovače
• 300 g višenamjenskog brašna
• 1 ½ žličica praška za pecivo
• 1 žličica soli
• ½ žličice sode bikarbone
• ¼ žličice mljevenog cimeta
• ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
• 110 g neslanog maslaca, sobne temperature
• 150 g granuliranog šećera
• 100 g svijetlosmeđeg šećera
• 3 jaja, sobne temperature
• 60 ml biljnog ulja
• 120 ml punomasnog mlijeka
• 2 žličice ekstrakta vanilije
Preljev
• 2 žlice neslanog maslaca
• 250 g šećera u prahu
• 2 punomasnog mlijeka, plus još po potrebi
• sol
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 180° C. Premazati kalup za pečenje s malo maslaca.
2. U posudi pomiješaj jabuke i jabukovaču. Pusti da zavrije, zatim smanji te kuhaj na laganoj vatri dok jabuke potpuno ne omekšaju, 8 do 10 minuta. Zgnječi jabuke gnječilicom za krumpir ili vilicom, a zatim nastavi kuhati smjesu dok se ne reducira na 1 šalicu (oko 250 ml). Makni s vatre i ostavi sa strane da se ohladi.
3. U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Ostavi po strani.
4. U zdjeli samostojećeg miksera opremljenog nastavkom s lopaticom, lagano miksaj maslac, granulirani šećer i smeđi šećer na srednjoj brzini dok ne postane svijetlo i pjenasto, oko 5 minuta. Umuti jedno po jedno jaje. Umiješaj ulje.
5. U ohlađenu smjesu od jabuka dodaj mlijeko i vaniliju te promiješaj da se sjedini. Dodaj suhe sastojke u mikser u 3 dodavanja, naizmjenično s mokrim.
6. Prebaci tijesto u pripremljeni kalup i peci 35 do 45 minuta (napravi test čačkalicom). Ostavi kolač u kalupu oko sat vremena da se ohladi prije nego ga preokreneš na rešetku da se potpuno ohladi.
7. Napravi glazuru: u malom loncu otopi maslac na srednjoj vatri, miješajući dok ne postane smeđe i ne zamiriše na orašaste plodove, oko 5 minuta. Odmah makni s vatre i prebaci u manju posudu.
8. Umiješaj slastičarski šećer i 2 žlice mlijeka. Dodaj još mlijeka, žlicu po žlicu, dok glazura ne postane gusta, ali opet ne pregusta. Umiješaj prstohvat soli. Prije posluživanja prelij glazurom ohlađeni kolač.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.