- Jabukama je sezona, a nema do pravog domaćeg kolača od jabuka!
- Ovaj jednostavan recept prepun je svježih jabuka i ugodnih začina, a prekriva ga hrskava kora od mrvica
- Sočan, skoro pa doslovno mokar, neodoljivo je dobar!
Za početak, nekoliko riječi o zvijezdama slatkog showa – jabukama! Korištenje prave vrste jabuka važno je kada se peku kolači (ili pite) od jabuka, jer vrsta jabuke može značajno utjecati na okus i teksturu konačnog proizvoda. Jabuke za pečenje biraju se iz ovih razloga:
– Tekstura/struktura: Jabuke za pečenje obično su čvršće i bolje drže svoj oblik kada se peku. To osigurava da kriške ili komadići jabuke u kolaču (ili drugim desertima) zadrže određenu teksturu i da se ne pretvore u kašu. Mekše jabuke poput Red Deliciousa ili Golden Deliciousa mogu postati premekane i vodenaste kada se ispeku, a nitko ne želi vodenastu pitu ili kolač!
– Okus: jabuke koje se peku obično imaju uravnoteženiji profil okusa. Često su pomalo trpke ili kiselkaste, što je u dobrom kontrastu sa slatkoćom šećera i ostalih sastojaka u receptu.
Među popularne jabuke za pečenje spadaju jabuke sorti Honeycrisp, Granny Smith, Jonagold, Braeburn i Royal Gala.
U ovom receptu koriste se tri jabuke Royal Gala, ali svaka vrsta jabuke koja nije previše mekana poslužit će sasvim dobro.
Sastojci
• 3 srednje/velike jabuke - bilo koja crvena jabuka za pečenje (Royal Gala, Honey Crisp, itd.)
Za preljev od narezanih jabuka:
• ⅓ šalice (66 g) mekog smeđeg šećera
• ½ žlice mljevenog cimeta
Za crumble (mrvičasti toping):
• ¼ šalice (50 g) mekog smeđeg šećera
• ⅓ šalice (66 g) bijelog granuliranog šećera
• 1 ½ šalica (180 g) višenamjenskog brašna
• ¼ žličice soli – izostavi to ako koristiš slani maslac
• 1 žličica mljevenog cimeta
• ½ šalice (113 g) neslanog maslaca – rastopljenog
Za tijesto:
• 1 ¼ šalice (150 g) višenamjenskog brašna
• 2 žlice (16 g) kukuruznog škroba
• 1 žličica praška za pecivo
• ¼ žličice sode bikarbone
• ¼ žličice soli
• 1 žličica mljevenog cimeta
• 1 žličica đumbira u prahu
• ¼ žličice mljevenog klinčića
• ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
• ¾ šalice (150 g) mekog smeđeg šećera
• 2 veća jaja – sobne temperature
• ½ šalice (100 g) biljnog ulja bez okusa (npr. od uljane repice)
• ¼ šalice (70 g) grčkog jogurta sobne temperature
• 1 žličica esencije/ekstrakta vanilije
Priprema
1. Prethodno zagrij pećnicu na 160 °C s uključenim ventilatorom. Namasti ili obloži kalup za torte od 22 cm.
2. Oguli sve jabuke. Dvije jabuke prereži i izvadi im sredinu te ih nareži na tanke kriške (oko 2-3 mm debljine).
3. Preostalu jabuku naribaj koristeći najveće rupe na ribežu i ostavi je sa strane za korištenje u tijestu za kolač kasnije u receptu. Trebalo bi biti oko 120 g naribane jabuke.
Toping od narezanih jabuka
• U zdjeli pomiješaj meki smeđi šećer i cimet. Dobro promiješaj pa dodaj narezane jabuke. Dobro izmiješaj tako da sve jabuke budu obložene smjesom šećera/cimeta. Ostavi za kasnije.
Crumble
1. U zdjeli pomiješaj meki smeđi šećer, bijeli granulirani šećer, brašno, sol i cimet. Miješaj dok se dobro ne sjedini.
2. Zatim dodaj rastopljeni maslac i miješaj dok se dobro ne sjedini. Crumble bi trebao nalikovati debelim/grubim mrvicama. Ostavite po strani.
Tijesto za kolač
1. Prosij u jednu posudu brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, đumbir, klinčiće i muškatni oraščić. Miješaj dok se dobro ne sjedini i ostavi sa strane.
2. U velikoj zdjeli pomiješaj meki smeđi šećer, jaja, biljno ulje, grčki jogurt i vaniliju. Miješaj dok ne postane glatko.
3. Dodaj naribanu jabuku od ranije (zajedno sa svom tekućinom koja je iscurila iz jabuke) i pomoću lopatice umiješaj u mokru smjesu dok se dobro ne sjedini.
4. Završi dodavanjem prethodno prosijanih suhih sastojaka u mokru smjesu i miješaj dok se ne sjedini. Nemoj pretjerano dugo miješati, tj. dok više ne vidiš tragove brašna koji prolaze kroz tijesto.
Slaganje
1. Stavi tijesto u kalup. Ravnomjerno rasporedi tijesto i jednom lagano spusti kalup na radnu površinu kako bi uklonila sve velike mjehuriće zraka.
2. Na vrh tijesta za tortu ravnomjerno rasporedi narezane jabuke, te otkloni tekućinu na dnu zdjele koja je iscurila iz jabuka.
3. Završi tako da ravnomjerno rasporediš crumble po vrhu jabuka. Možda će ti se činiti da je puno mrvica, ali svakako potroši sve!
4. Peci oko 45 minuta. Možeš testirati s pomoću drvene čačkalice (kad probodeš kolač, na čačkalici ne smije biti mokro tijesto, ali vlaga/cimet iz jabuka je u redu).
5. Ostavi da se hladi u kalupu 10 minuta prije nego što ukloniš stranice kalupa za torte. Ostavi da se hladi još 20 minuta prije nego što kolač prebaciš na pladanj za posluživanje/stalak za kolače. Ne moraš ostaviti kolač da se skroz ohladi, možeš ga poslužiti i toplog.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.