- Kolači s jabukama definitivno zauzimaju posebno mjesto kod sladokusaca i rijetko tko im može odoljeti
- Još kad ga možemo pripremiti u verziji sa sočnim grizom, rezultat je slastica koja će baš sve oduševiti
- Donosimo odličan starinski recept za kolač od jabuka i griza koji podsjeća na bakinu kuhinju
- Pročitaj više: Ovaj sočni kolač od jabuka stvarno se radi brzinski, za 40 minuta gotovi su i priprema i pečenje
Kada sam dobila ovaj recept od mame uporno sam joj govorila kako fali još jedan sastojak za tijesto, neka tekućina - jogurt, mlijeko, jaje, ulje.... nešto što će povezati sve suhe sastojke. Ali ne! Ne treba ništa od toga. Samo suhi sastojci i jabuke!
Sva u nevjerici kako će ovo bit fijasko od kolača, ipak sam ga odlučila napraviti. I gle, kolač je uspio, sve se povezalo. A koliko je kolač dobar, ma izvrstan, govori činjenica kako se nije uspio ni skroz ohladiti, a u protvanu je ostao samo jedan bijedni red kolača (da možemo reći da nismo odmah sve pojeli).
Recept za kolač je jako jednostavan i brz, najviše vremena ćete potrošiti na ribanje jabuka, sve ostalo je 'piece of cake'.
Suhi sastojci:
- 2 šalice ( 2 dcl) brašna
- 2 šalice griza
- 1 prašak za pecivo
- 1 šalica šećera
- 1 vanilin šećer
Sastojci za nadjev
- 1 - 1.5 kg jabuka
- 1 vanilin šećer
- cimet
- 0.5 šalice šećera
- 150 g maslaca
Priprema:
- Prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte griz i šećer. Sve zajedno pomiješajte i raspodijelite na 3 jednaka dijela.
- Jabuke naribajte i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Razdijelite na 2 jednaka dijela. Jabuke se ne cijede, jer će njihov sok natopiti sipano tijesto i ono će postati mekano tijekom pečenja.
- Pećnicu zagrijte na 180 ºC.
- Posudu za pečenje premažite maslacem ili uljem.
Slaganje:
- Kao prvi sloj stavite suhe sastojke, žlicom poravnajte, dodajte polovinu jabuka, rukama ili žlicom, dodajte drugi dio suhih sastojaka, poravnajte žlicom i pritom malo utisnite, dodajte preostale jabuke. Utisinite jabuke i posipajte zadnji sloj suhih sastojaka. Dobro sve utisnite.
- Preostali maslac naribajte ili narežite na tanke listiće i poslažite po kolaču.
- Staviti u pećnicu zgrijanu na 180 ºC i pecite oko 45 minuta.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.