Life&style

Starinski kolač od jabuka i griza: Recept za neodoljivu slasticu koja ne može loše ispasti

Kada sam dobila ovaj recept od mame uporno sam joj govorila kako fali još jedan sastojak za tijesto, neka tekućina - jogurt, mlijeko, jaje, ulje.... nešto što će povezati sve suhe sastojke. Ali ne! Ne treba ništa od toga. Samo suhi sastojci i jabuke

Sva u nevjerici kako će ovo bit fijasko od kolača, ipak sam ga odlučila napraviti. I gle, kolač je uspio, sve se povezalo. A koliko je kolač dobar, ma izvrstan, govori činjenica kako se nije uspio ni skroz ohladiti, a u protvanu je ostao samo jedan bijedni red kolača (da možemo reći da nismo odmah sve pojeli).

Možda vas zanima Domaća puding pita: Još slasnija verzija američkog klasika koja osvaja okusom Rubrika Life&style Life&style

Recept za kolač je jako jednostavan i brz, najviše vremena ćete potrošiti na ribanje jabuka, sve ostalo je 'piece of cake'.

Suhi sastojci:

  • 2 šalice ( 2 dcl) brašna
  • 2 šalice griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šalica šećera
  • 1 vanilin šećer

Sastojci za nadjev

  • 1 - 1.5 kg jabuka
  • 1 vanilin šećer
  • cimet
  • 0.5 šalice šećera
  • 150 g maslaca

 | Autor: Instagram @allthatsjas Instagram @allthatsjas

Priprema:

  1. Prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte griz i šećer. Sve zajedno pomiješajte i raspodijelite na 3 jednaka dijela.
  2. Jabuke naribajte i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Razdijelite  na 2 jednaka dijela. Jabuke se ne cijede, jer će njihov sok natopiti sipano tijesto i ono će postati mekano tijekom pečenja.
  3. Pećnicu zagrijte na 180 ºC. 
  4. Posudu za pečenje premažite maslacem ili uljem. 

Slaganje:

  1. Kao prvi sloj stavite suhe sastojke, žlicom poravnajte, dodajte polovinu jabuka, rukama ili žlicom, dodajte drugi dio suhih sastojaka, poravnajte žlicom i pritom malo utisnite, dodajte preostale jabuke. Utisinite jabuke i posipajte zadnji sloj suhih sastojaka. Dobro sve utisnite.
  2. Preostali maslac naribajte ili narežite na tanke listiće i poslažite po kolaču.
  3. Staviti u pećnicu zgrijanu na 180 ºC i pecite oko 45 minuta.
Pita od limuna s beze puslicama Možda vas zanima Ova osvježavajuća pita od limuna izvana je fino hrskava, a iznutra božanstveno sočna Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagarm @ugotow_anna
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ocjena 10