- Jesen je sezona bundeva, a hokaido bundeva sve je popularnija u našim kuhinjama
- Ova se sorta bundeve jako dobro može sačuvati pa je stoga hokaido bundeva dostupna čak do siječnja
- Donosimo savjete za vlastiti uzgoj, kao i uzbudljive informacije te izvrstan recept
Hokaido bundeva jedna je od naših omiljenih jesenskih namirnica. Bundeva, koju su u Japan prvotno unijeli Amerikanci, danas je jedna od najpopularnijih sorti bundeve. Zbog sličnih klimatskih uvjeta može se izvrsno uzgajati i u Europi. Hokaido je također blagog okusa i može se koristiti na puno načina u kuhinji.
Evo nekoliko činjenica o omiljenoj bundevi
• Podrijetlo: Hokkaido bundeva izvorno dolazi s istoimenog poluotoka Hokkaido u Japanu. Međutim, tamo je poznat pod imenom 'Uchiki Kuri'.
• Izgled: (tamno) narančasta kora ili tamno zelena boja
• Sezona: Hokkaido bundeva dozrijeva u sezoni od početka rujna do kraja studenog. Međutim, plodovi bundeve se vrlo dobro čuvaju i stoga su obično dostupni do siječnja.
• Vrijeme sadnje: Ako želiš sama uzgajati hokaido bundeve, možeš posijati sjemenke bundeve izravno na otvorenom ili ih uzgojiti kao male biljke bundeve kod kuće u posudi sa zemljom. Dostupne su i već uzgojene biljke. Budući da su bundeve osjetljive na mraz, rane sadnice i sjemenke sadi tek sredinom svibnja. Imaj na umu da biljke zahtijevaju puno prostora jer razvijaju duge vitice. Prilikom sjetve biljaka bundeve pripazi da razmak sadnje između pojedinih mladih biljaka bude najmanje 1,5 metara. To će također spriječiti zarazu plijesni. Kada se formira dovoljno plodova, možeš ukloniti preostale cvjetove. To daje mladim biljkama više snage, a bundeve postaju veće. Pozitivno na rast plodova bundeve djeluje i ako skratiš vrhove vitica nakon zadnjeg željenog ploda.
• Položaj i tlo: biljke penjačice daju bolje prinose na svijetlom i sunčanom mjestu nego na tamnim mjestima. Zemlja ne smije biti previše suha. Hokaido bundeve zahtijevaju ilovasto tlo bogato hranjivim tvarima. Kada u tlo uneseš kompost, ono postaje bogato humusom. Gnoj od koprive opskrbljuje tlo dušikom.
• Berba: Ovisno o tome jesi li posadila rane biljke ili sjemenke, berba popularnih bundeva počinje ranije ili nešto kasnije u rujnu.
• Obitelj: Divovska bundeva
• Veličina i težina: Premda hokaido bundeve pripadaju obitelji divovskih bundeva, male su do srednje veličine i prosječno teže između jednog i tri kilograma.
• Okus: Pulpa je blago aromatičnog, blago orašastog okusa i podsjeća na okus kestena. Savjetuje se oprez ako je gorkog okusa.
• Posebnost: Može se jesti i sirova.
• Čuvanje: Hokaido bundevu najbolje je čuvati cijelu na hladnom i suhom mjestu. Provjeri je li stabljika netaknuta. Bundevu u komadima možeš čuvati u hladnjaku 3-4 dana ili je možeš zamrznuti.
• Test zrelosti: Najbolji način provjere stupnja zrelosti je test udarcem. Ako bundeva zvuči šuplje kada je lupneš prstom, spremna je za jelo.
Savjeti za pripremu
Hokkaido bundeva je pravi svestrani dodatak u kuhinji. Možeš pripremiti sve vrste recepata s bundevom i, primjerice, napraviti juhu od bundeve, kruh od bundeve, kolač od bundeve ili pire od bundeve. Možeš je peći u pećnici, pečenu kao složenac od bundeve ili kao pizzu od bundeve, a možeš je i ispeći na roštilju. Možeš je koristiti čak i za dočaravanje slastica poput kompota od bundeve, savijače od bundeve ili klasične američke pite od bundeve. Tako je hokaido savršen prilog kao i glavno jelo ili desert.
Njeno čvrsto meso i mala veličina olakšavaju rukovanje, a jestiva kora prije svega olakšava pripremu ploda. Ne moraš baciti ni sjemenke. Naime, pržene orašaste sjemenke jednako su prikladne kao dodatak za krem juhu od bundeve ili na salatu.
Pitaš se kako izrezati hokaido bundevu, a da se ne ozlijediš? Obavezno koristi oštar, veliki nož, te čvrstu površinu. Zatim bundevu uz malo pritiska prereži na četiri dijela. Zatim četvrtine možeš rezati na trakice pa po potrebi na kockice.
Uz hokaido bundevu dobro idu ovi začini:
• sol, papar
• muškatni oraščić
• đumbir
• kumin
• paprika
• čili
Smije li se jesti kora hokaido bundeve?
Hokaido bundeva nije popularna samo zbog svog izvrsnog okusa, nego i zato jer se lako prerađuje. Hokaido se može jesti s korom i ne treba je guliti. Kada se kuha, peče ili peče na žaru, postaje prekrasno mekana. Također sadrži puno vitamina A i doista je zdrava.
Je li hokaido bundeva zdrava?
Nije zdrava samo kora, nego i cijela narančasta bundeva. Osim svoje svestranosti i izvrsne arome, narančasto-crvena bundeva također je niskokalorična, ima malo masnoća te je bogata vitaminima. U 100 grama hokaido bundeve ima samo 26 kcal.
To da je bundeva zdrava može se zaključiti i po visokoj gustoći hranjivih tvari: U usporedbi s drugim vrstama bundeve sadrži manje vode i puno beta-karotena. Samo 100 grama mesa bundeve pokriva dnevne potrebe za beta-karotenom, koji naše tijelo može pretvoriti u vitamin A. To je važno za dobar vid, jaku kožu i kosu.
Koji se vitamini nalaze u Hokkaido bundevi?
• Vitamin A (beta-karoten)
• Vitamin B1, B2, B6
• Vitamin C
• Vitamin E
• Željezo
• Kalij
• Fosfor
• Folna kiselina
• Magnezij
Hokkaido bundeva: nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti: Hokaido bundeva na 100 g:
• Kalorije: 67 kcal
• Bjelančevine: 1,7 g
• Masti: 0,5 g
• Ugljikohidrati: 13,6g
• Vlakna: 2,4g
Štrudla od bundeve
Ova ukusna štrudla od bundeve oplemenjena je krem sirom i prženim sjemenkama bundeve - toplo jesensko jelo za cijelu obitelj!
Sastojci za 4 porcije:
• 1 paket tijesta za savijače (alternativno filo ili jufka tijesto)
• 500 g hokaido bundeve
• 1 glavica luka
• 1 češanj češnjaka
• 200 g krem sira
• sol, papar
• 2 žlice sjemenki bundeve (nasjeckane)
• 1 jaje
Priprema
1. Operi bundevu, nareži na četvrtine, izvadi sjemenke i krupno je naribaj. Kod hokaido bundeve može se jesti i kora. Sjemenke bundeve nemoj baciti, nego ih ostavi sa strane (vidi savjet).
2. Oguli luk i češnjak, nasitno nareži i poprži na ulju. Dodaj naribanu bundevu, začini solju i paprom i pirjaj još 5 minuta. Zatim pusti da se smjesa od bundeve ohladi i pomiješaj je sa krem sirom. Pržene sjemenke bundeve nasjeckaj na sitne komadiće i umiješaj u nadjev za savijaču od bundeve.
3. Rasporedi nadjev po tijestu, ostavljajući oko tri centimetra prostora do ruba. Zatim savij rub i labavo zarolaj savijaču od bundeve. Razmuti jaje i njime premaži tijesto.
4. Na kraju stavi savijaču od bundeve u lim obložen papirom za pečenje i peci na 180 stupnjeva na srednjoj rešetki oko 35 minuta.
Savjet: Sjemenke bundeve isprži i nasjeckaj na sitne komadiće te koristi u savijači od bundeve. Uz kolač se dobro slaže i umak od začinskog vrhnja.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.