- Ultimativna francuska poslastica, mramorni kolač savršen je desertni dodatak za sve prigode
- Fini spoj čokolade i vanilije svi obožavaju, a mi danas donosimo verziju recepta za mramorni kolač pastry chefa Françoisa Perreta
- Mramorni kolač Françoisa Perreta u Parizu već ima kultni status te vjerujemo kako recept doista vrijedi isprobati!
Obožavani mramorni kolač slavni je desert u kojem se spajaju jednostavni, ali fini okusi vanilije i čokolade, a u verziji poznatog francuskog pastry chefa, Françoisa Perreta, ovaj mramorni kolač vraća ravno u djetinjstvo.
François Perret slavni je francuski pastry chef, zvijezda Netflixove serije 'The Chef in a Truck' i glavni pastry chef u luksuznom Ritz Paris hotelu od 2016. Upravo za hotel Ritz Paris priprema razne francuske slastice, a među njegovim verzijama raznih slavnih recepata, našao se i mramorni kolač. Diljem Pariza, mramorni kolač chefa Françoisa Perreta već ima zavidnu reputaciju te se smatra za jedan od onih kolača koje uvijek vrijedi podijeliti, a vole ga sve generacije.
Prema www.ritzparislecomptoir.com, službenoj stranici gourmet slastičarskog dućana hotela Ritz Paris, Perret je bio inspiriran spajanjem okusa vanilije i čokolade koji vraćaju u djetinjstvo. Luksuzan sve do raskošnog čokoladnog preljeva, ovaj mramorni kolač savršeno će nadopuniti i zasladiti sve proslave, a mi donosimo i recept chefa Perreta za ovaj fini desert!
Sastojci:
Za smjesu od vanilije:
3/4 šalice i 3 žlice brašna
3/4 žlice praška za pecivo
1/4 šalice omekšanog maslaca
3/4 šalice šećera
1/2 žličice vanilin šećera
1/2 fleur de sel ili stolne soli
1 jaje
1/2 šalice vrhnja za šlag
Za smjesu od kakaa:
3/4 šalice i 2 žlice brašna
3/4 žlice praška za pecivo
1/4 šalice omekšanog maslaca
3/4 šalice šećera
1 jaje
3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
1/2 šalice vrhnja za šlag
Za sirup za prelijevanje:
1 šalica vode
1/4 šalice šećera
1 žličica ruma
Za glazuru:
750 g čokoladnog premaza
250 g nasjeckane tamne čokolade sa 70% kakaa
1/2 šalice ulja sjemenki grožđa
1. Priprema smjese s vanilijom
Dvije uske posude za pečenje veličine 24-26 cm potrebno je premazati maslacom, a zatim pomiješati brašno i prašak za pecivo. Ostale sastojke, osim vrhnja za šlag treba zajedno izmiksati i dobro pomiješati, a nakon toga u tu smjesu dodati brašno i prašak za pecivo te na kraju i vrhnje za šlag. Dobro izmiješanu i spojenu smjesu zatim se može premjestiti u plastičnu vrećicu za kolače te staviti na hlađenje.
2. Priprema smjese s kakaom
Prvo je potrebno pomiješati brašno i prašak za pecivo. U posudi za miksanje zatim se mogu pomiješati maslac, šećer i sol te dodati jaje. U dobro izmiksanu smjesu onda se dodaju brašno i prašak za pecivo pa kakao te na kraju vrhnje za šlag. Smjesa se zatim također može premjestiti u posebnu vrećicu za kolače.
3. Unaprijed zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva
4. Napuniti posude smjesama
Prerezati vrhove vrećica u kojima su smjesa s vanilijom i smjesa s kakaom te izmijenjivati popunjavanje posuda smjesama kako bi se dobio mramorni efekt. Kad su posude popunjene smjesama, preko toga treba nanijeti i liniju maslaca, po sredini svake posude sa smjesama. Posude se zatim mogu staviti u pećnicu te peći 1 sat i 30 minuta.
5. Izrada sirupa
Dok se kolač peče, vrijeme je za izradu sirupa. Potrebno je pomiješati vodi i šećer dok ne zavriju, a zatim maknuti s vatre te dodati rum.
6. Ukrašavanje i posluživanje mramornog kolača
Kad su kolači pečeni, potrebno ih je izvaditi iz kalupa te postaviti na rebrasti stalak, a ispod staviti papir za pečenje te kolače zatim preliti vrućim sirupom. Nakon toga može ih se ostaviti da se ohlade, a zatim staviti u zamrzivač.
7. Glazura
Sastojke za glazuru potrebno je otopiti u Bain-marie posudi s toplom vodom, odnosno otopiti na pari. Smjesu zatim treba izmiksati, procijediti kroz fino sito, a nakon toga ukrasiti još smrznute mramorne kolače koje zatim treba pustiti da se opuste na sobnu temperaturu, nakon čega su spremni za posluživanje!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.