- Juha od bundeve, kremasta, zasitna i prekrasne narančaste boje tipično je jesensko jelo
- Spravlja se brzo i jednostavno, s malo dodataka - sol, vrhnje eventualno malo limuna u bučino ulje, no ovaj recept uključuje više namirnica i to vrlo zanimljivih
- Dok neki još nisu navikli na okus juhe od bundeve, drugi je obožavaju, a vjerojatno će i jednima i drugima ovo osvježenje u recepturi dobro doći...
Klasična juha od bundeve savršena je za prijelaz s jakih ljetnih vrućina na oštrije i hladne dane jeseni. U ovoj njezinoj inačici bundeva grije tijelo i opušta unutarnje organe, dok sunčano zlatni kukuruz čuva sjećanja na ljeto. Također, ovo je juha koja jača imunitet što nem je ujesen itekako dobodošlo.
Recept je osmislila poznata makrobiotička chefica Christine Pirello, koja je izliječila leukemiju prirodnim pristupom hrani i iskorištavanju najbolje iz nje ne uključujući namirnice životinjskog porijekla. Sve njezine recepte možemo naći u kuharici Juhe i variva u izdanju Planetopije.
Sastojci za 3 – 4 tanjura
- ½ malog poriluka
- 1 šalica muškatne ili neke druge bundeve, narezane na kockice
- 2 šalice izvorske ili filtrirane
- 2 šalice nezaslađenog bademovog, rižinog ili sojinog mlijeka
- 3 žlice svijetlog misa
- 1 šalica svježih ili smrznutih zrna kukuruza
- 3 – 4 grančice peršina, grubo narezanog za ukras
Priprema:
U loncu za juhu složi sloj poriluka pa sloj bundeve. Dodaj vodu, pokrij i kuhaj na srednjoj vatri dok ne proključa. Dodaj mlijeko, poklopi i smanji vatru na minimum. Polako kuhaj dok bundeva posve ne omekša, 35 minuta.
U ručnom mlincu za hranu ili blenderu izmiksaj juhu u pire, pa je vrati u lonac da polako proključa.
Odvoji malu količinu tekućine u kojoj ćeš otopiti miso. Razrijeđeni miso i kukuruz umiješaj u lonac pa pusti da se ponovo zagrije kako bi se oslobodili enzimi misa, ali pazi da ponovo ne proključa. Poklopi i pusti da odstoji. Posluži toplo i ukrašeno peršinom.
Ovaj je članak prethodno objavljen na portalu missZDRAVA.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.