Life&style
Bučine sjemenke

Bučine sjemenke tako su zdrave da bi ih trebalo jesti svaki dan. Ovo je 9 benefita koje donose tijelu

  • Sezona je bundeva i buča, no uz juhe i bučnice nikako ne smijemo zaboraviti na skromne bučine sjemenke
  • Skromne, ali moćne! Bučine sjemenke nevjerojatno su zdrave, pune antioksidansa, magnezija, vlakana
  • Jedna su od najzdravijih grickalica općenito i redovito izlaze u tekstovima tipa "što nutricionisti jedu" i "što grickati navečer, a da se ne udebljamo" 

Apsolutno su i velike narančaste bundeve zdrava hrana, ali ne smijemo zaboraviti ni na njihove sjemenke. Možda ti bučine sjemenke na prvi pogled izgledaju malene, ali u njima nalazi se mnoštvo vrijednih hranjivih tvari. Već i male količine pojedenih sjemenki tvojem tijelu osiguravaju značajne količine zdravih masti, magnezija i cinka, a lako ih je uključiti u svakodnevnu prehranu.

30 g sjemenki sadrži:

Energija: 151 kcal

Vlakna: 1,7 grama

Ugljikohidrati: 5 grama

Proteini: 7 grama

Masti: 13 g (od čega je 6 g omega-6 masnih kiselina)

Vitamin K: 18% RDI

Fosfor: 33% RDI

Mangan: 42% RDI

Magnezij: 37% RDI

Željezo: 23% RDI

Cink: 14% RDI

Bakar: 19% RDI. Bučine sjemenke također sadrže i značajne količine antioksidansa i polinezasićenih masnih kiselina te kalija, vitamina B2 i folata.

Sadrže značajne količine antioksidansa

Bučine sjemenke sadrže antioksidanse poput karotenoida i vitamina E. Antioksidansi mogu smanjiti upalu i zaštititi naše stanice od slobodnih radikala. Zbog toga ti namirnice bogate antioksidansima mogu pomoći u zaštiti od različitih bolesti. U jednom istraživanju provedenom na štakorima oboljelim od artritisa, primijećeno je smanjene upalnog stanja nakon što im je davano bučino ulje.

Bučine sjemenke | Autor: Shutterstock Shutterstock

Povezane su sa smanjenih rizikom od određenih vrsta karcinoma

Prehrana bogata bučinim sjemenkama povezana je s manjim rizikom od karcinoma želuca, dojke, pluća, prostate i debelog crijeva. Rezultati jednog velikog istraživanja, provedenog na ženama u postmenopauzi, pokazali su da je konzumiranje bučinih sjemenki povezano sa smanjenim rizikom od raka dojke.

Poboljšavaju zdravlje prostate i mokraćnog mjehura

Nekoliko je studija potvrdilo da bučine sjemenke smanjuju simptome povezane s problemima prostate. Također, rezultati jedne studije pokazali su da svakodnevno uzimanje 10 g ekstrakta bučinih sjemenki poboljšava funkciju mokraćnog sustava.

Možda vas zanima Imamo najbolji recept za pravu domaću bučnicu koja se doslovno topi u ustima Rubrika Life&style Life&style

Sadrže visok udio magnezija

Bučine sjemenke su jedan od najboljih prirodnih izvora magnezija što je vrlo važno zbog sve češće pojave nedostatka magnezija u zapadnim zemljama. Magnezij je neophodan za više od 600 kemijskih reakcija u tijelu. Adekvatna razina magnezija u organizmu važna je za:

  • kontrolu krvnog tlaka
  • smanjenje rizika od srčanih bolesti
  • formiranje i održavanje zdravih kostiju
  • regulaciju razine glukoze u krvi

Juha od bundeve | Autor: Shutterstock Shutterstock

Mogu poboljšati zdravlje srca

Studije na životinjama su pokazale da bučino ulje može smanjiti visoki krvni tlak i visoku razinu kolesterola - dvaju važnih rizičnih čimbenika za razvoj srčanih bolesti. Rezultati jedne studije, koja je uključila 35 žena u postmenopauzi, pokazali su da uzimanje dodataka prehrani u obliku bučinog ulja smanjuje krvni tlak za 7% i povećava razine "dobrog", HDL, kolesterola za 16% u razdoblju od 12 tjedana.

Mogu smanjiti razine glukoze u krvi

Studije provedene na životinjama su pokazale da buča, bučine sjemenke, prah bučinih sjemenki i bučin sok mogu smanjiti razinu glukoze u krvi. To je posebno važno osobama s dijabetesom koje  vode borbu s kontrolom glukoze u krvi. Nekoliko studija je utvrdilo da konzumiranje bučinog soka ili praha bučinih sjemenki smanjuje razine glukoze u krvi u osoba s dijabetesom tipa 2 što se pripisuje visokom udjelu magnezija.

Možda vas zanima Sezonski recept: bundeva punjena mljevenim mesom i sirom Rubrika Life&style Life&style

Sadrže visok udio vlakana

Bučine sjemenke su odličan izvor prehrambenih vlakana - osiguravaju  5,2 g vlakana na 30 g sjemenki. Prehrana bogata vlaknima održava zdravlje probavnog sustava i povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Mogu poboljšati kvalitetu sperme

Smanjena razina cinka u organizmu povezana je sa smanjenom kvalitetom sperme i povećanim rizikom od neplodnosti u muškaraca. Bučine sjemenke bogat su izvor cinka zbog čega mogu poboljšati kvalitetu sperme. Također, sadrže antioksidanse i druge hranjive tvari koje mogu sudjelovati u održavanju poželjne razine testosterona.

Poboljšavaju san

Ako imaš problema sa spavanjem, možda bi mogla konzumirati bučine sjemenke prije spavanja. Bučine sjemenke su prirodni izvor triptofana, aminokiseline koje poboljšava san. Utvrđeno je da dnevni unos od 1 g triptofana može poboljšati san. Međutim, to bi značilo da moraš pojesti oko 200 grama bučinih sjemenki dnevno kako bi osigurala unos od 1 grama triptofana.

 

Ovaj članak je izvorno objavljen na portalu missZDRAVA.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    zdravo i odlično