- Pojava šljiva na tržnicama označava da nam se bliži jesen, iako kalendarski ljeto traje još nekoliko tjedana
- Sezona šljiva ne traje dugo, stoga ju želimo što bolje iskoristiti, pogotovo u pripremi slasnih delicija
- missZDRAVA donosi odličan recept za knedle sa šljivama i to u zdravijoj verziji
Šljivama ne mogu odoljeti. Ove divne šljive koje sam koristila za izradu knedli su od djeda koji je opsjednut šljivama i pečenjem rakije. Iako osobno nemam ništa protiv dobre domaće šljivovice, ipak su mi šljive draže u nekom slatkom izdanju.
Obično se knedle rade od krumpira, jaja, griza i brašna. S obzirom da većinu vremena ipak izbjegavam jaja i krumpir odlučila sam se isprobati malo drugačiju kombinaciju. Umjesto krumpira koristila sam batat, a umjesto jaja aru prah. Recept je pun pogodak.
Veliki plus je što ove knedle vizualno mogu izgledati veoma sofisticirano, ako koristiš ljubičasti ili žarko narančasti batat. Recept je jednostavan i s minimalno sastojaka. Prvo idemo malo o šljivama pa onda brzo, brzo na recept.
Šljive, o šljive osobno ih sve volim i one male i one divovske, okrugle, duguljaste, debele, plosnate. Šljiva ima raznih oblika i boja, no meso ploda je obično žućkaste boje, slatkasto s košticom u sredini. Ovo voće ima nisku energetsku vrijednost, samo 46 kcal na 100 grama.
Bogate su one i vitaminima od kojih se najviše ističe beta-karoten, vitamin C, E, folna kiselina, vitamin B6, a obiluju i mineralima; najviše sadrže kalija, fosfora, kalcija, magnezija. Bogata je šljiva i dijetetskim vlaknima koja izvrsno djeluju na probavu i snižavanje kolesterola. Šljive su prave nutritivne bombe i trebale bi zauzeti važno mjesto u prehrani svih nas. Hajmo sad na recept.
Sastojci:
- 500 grama batata
- 50 grama pšeničnog griza
- 100 grama pšeničnog polubijelog brašna tip 850
- 6 velikih žlica aru praha
- Prstohvat soli
- ½ čajne žlice cejlonskog cimeta
Punjenje:
- 4- 5 većih šljiva ili 8 -9 manjih
- 1 čajna žlica cejlonskog cimeta
Posip:
- 2 žlice kokosovog ulja
- 12-14 velikih žlica ribanog kokosa ( možeš i od oka)
- 6-8 žlica šećera
- 1 čajna žlica cejlonskog cimeta
Priprema:
1. Neoguljeni batat stavi u pećnicu zagrijanu na 200˚C. Peci dok ne omekša - isprobaj vilicom.
2. Ohladi batata i oguli mu kožu. Stavi batat u zdjelu i usitni ga vilicom. Dodaj mu griz,brašno, aru prah,sol i cimet.
3. Rukama umijesi glatko mekano tijesto. Prema potrebi dodaj još malo aru praha i brašna.
4. Razdijeli tijesto na 8-9 kuglica.
5. Šljive operi i osuši. Prepolovi ih i izvadi im koštice. Ako su šljive velike odreži ih na četvrtine.
6. Po želji šljive začini jednom čajnom žlicom cimeta.
7. Rukama spljošti kuglice od tijesta i puni ih šljivama. Te rukama oblikuj kuglice.
*šljive na slici su velike, prepolovila sam ih i onda sam polovice razrezala još po pola, jedna kuglica je punjena sa pola šljive.
8. U većoj zdjeli zagrij vodu do vrenja. Dodaj malo soli u vodu.
9. U vrelu vodu dodaj knedlu po knedlu kuhaj 9-10 min, odnosno dok knedle ne isplivaju na površinu. Kad isplivaju na površinu kuhaj još 2-3 minute.
10. Zagrij kokosovo ulje na tavi dodaj mu ribani kokos, šećer i cimet. Stalno miješajući prži dok kokos lagano ne porumeni. Uvaljaj kuhane knedle u ovu mirišljavu divotu. Dobar tek!
*pripremljene knedle možeš i zamrznuti te ih vaditi iz škrinje i kuhati kad god zaželiš, nije potrebno odmrzavanje, samo prilagodi vrijeme kuhanja
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.