Life&style
Umak chutney od šljiva

Recept za kraj ljeta koji treba probati: chutney, pikantni 'kečap' od šljiva

  • Kečap od rajčice je klasik, no uz meso i druga jela lijepo idu različiti umaci 
  • Umaci se mogu raditi i od voća što čini neodoljivu slatko-slano-kiselu kombinaciju okusa
  • Ovaj chutney sa šljivama je i ljutkast i pravi okusni doživljaj. Naravno, imamo i recept

Sezona je šljiva. Često se koriste za kompot, u desertima ili kao voćni dodatak pri pečenju mesa. Međutim, jesi li znala da se plavo aromatično voće također može u obliku umaka izvrsno kombinirati s mesom, povrćem ili sirom? Ako voliš eksperimentirati s okusima, otkrili smo odličan recept za aromatičan chutney od šljiva. Chutney su umaci koji korijene vuku iz indijske kuhinje, a rade se od voća, povrća ili bilja s octom, šećerom i začinima. 

Ovaj chutney od šljiva uspijeva bez puno truda i oduševljava mješavinom voćno-slatkog te istovremeno ugodno ljutkastog okusa. Najbolje je isprobati ga odmah i uživati u njemu uz povrće na žaru, pomfrit, meso ili sir!

Povrtni gulaš Možda vas zanima Ljetni gulaš od povrća izvrsna je varijanta tradicionalnog mađarskog jela Rubrika Life&style Life&style

Sastojci za 1 bočicu (oko 600 ml):

• 1 kg šljiva

• 150 ml balzamičnog octa

• 100 g smeđeg šećera

• 100 g crvenog luka

• 2 režnjića češnjaka

• 1 komad đumbira (približno 2 cm)

• 2 čili papričice

• 100 ml crnog vina

• ½ žličice soli

• ½ žličice mljevenog korijandera (po izboru)

• 2 žličice sjemenki gorušice

• 2 žličice zrna papra

• 2 štapića cimeta

• 1 žlica ulja (npr. od uljene repice)

Priprema

1. Operi šljive, posuši, otkloni koštice pa nareži na kocke.

2. Nasitno nasjeckaj luk, đumbir, čili i češnjak. Stavi štapiće cimeta, gorušicu i zrna papra u vrećicu od tkanine.

3. Zagrij ulje u loncu. U njemu kratko propirjaj luk, češnjak, đumbir i čili, a zatim umiješaj smeđi šećer te dodaj šljive, balzamični ocat i vrećicu začina.

4. Posoli smjesu, po želji dodaj mljeveni korijander i sve kratko propirjaj. Zatim dodaj crno vino i vrećicu sa začinima pa pirjaj kečap na niskoj temperaturi (oko 40 minuta) dok smjesa ne postane gusta.

5. Na kraju izvadi vrećicu začina, napravi pire od smjese te napuni dok je još vruće u steriliziranu bocu. Zatim ostavi da se ohladi i spremi na hladno mjesto.

Najjednostavniji umak na svijetu: Brzi hollandaise umak gotov je za samo par minuta i sjajan je

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    slatki kečap