Life&style
Povrtni gulaš

Ljetni gulaš od povrća izvrsna je varijanta tradicionalnog mađarskog jela

  • Ovo je jelo pravi klasik, ali sada na malo drugačiji način – bez mesa! 
  • S ovim jednostavnim receptom možeš dočarati brzi vegetarijanski gulaš od ljetnog povrća
  • Okus je doista božanstven! A ako baš ne želiš bez mesa - dodaj malo junetine narezane na kockice

Gulaš vuče porijeklo iz Mađarske i tradicionalno je bio namijenjen jelu za siromašne pastire. Premda se gulaš od mesa dugo smatrao mađarskim nacionalnim jelom, vrlo je popularan i kod nas. Stoga ne čudi da sada postoje brojne varijante gulaša.

Ljeti je idealna varijanta gulaša bez mesa od svježeg ljetnog povrća. Gljiva portobello, uzgojena gljiva, daje mesnati okus i karakterističnu tamnu boju gulaša i savršeno se slaže s predivno začinjenim okusima paprike.

Hrskavi povrtni 'pomfrit' s koricom od parmezana Možda vas zanima Ovaj hrskavi povrtni 'pomfrit' s koricom od parmezana isplati se probati, preukusan je Rubrika Life&style Life&style

Sastojci za 4 obroka:

• 2 paprike različite boje

• 2 ljutike

• 2 mrkve

• 2 rajčice srednje veličine

• 2 gljive portobello 

• 1 srednje veliki patlidžan

• 1 srednje velika tikvica

• maslinovo ulje

• sol, papar

• češnjak

• 2 mlada luka

• 1 žličica kima

• 2 žličice mljevene slatke paprike 

• 3 žličice mljevene ljute papričice 

• 2 lovorova lista

• 300 g pasirane rajčice

• 300 ml temeljca od povrća

• posušeni mažuran po želji

Priprema:

1. Nareži na kockice papriku, luk, rajčicu, mrkvu, patlidžan i tikvice  te rasporedi po limu za pečenje. Očisti gljive, nareži na komade veličine zalogaja te također stavi na lim za pečenje. Nakapaj povrće s malo maslinova ulja pa peci na 180 stupnjeva u pećnici. Alternativno, povrće možeš ispeći na roštilju, jer to mu daje još više arome.

2. Gotovo povrće ohladi na sobnu temperaturu. Nareži mladi luk i češnjak pa pirjaj u posudi za pečenje da postanu prozirni. Zatim dodaj začine (kim, papriku, lovorov list), rajčicu, povrtni temeljac i pečeno povrće te ostavite da sve krčka na niskoj temperaturi oko 20 minuta. Napomena: gulaš povremeno promiješaj da ne zagori na dnu.

3. Začini gulaš solju, paprom i po želji posušenim mažuranom. Ostavi gotovi gulaš da odstoji neko vrijeme, a najbolji okus ima kad se zagrije!

Anita Dujić podijelila je recept za savršene sušene rajčice za kojeg su je svi pitali - i vrlo je lagan!

Photo: Shutterstock

Komentari 0