- Ovo je jelo pravi klasik, ali sada na malo drugačiji način – bez mesa!
- S ovim jednostavnim receptom možeš dočarati brzi vegetarijanski gulaš od ljetnog povrća
- Okus je doista božanstven! A ako baš ne želiš bez mesa - dodaj malo junetine narezane na kockice
Gulaš vuče porijeklo iz Mađarske i tradicionalno je bio namijenjen jelu za siromašne pastire. Premda se gulaš od mesa dugo smatrao mađarskim nacionalnim jelom, vrlo je popularan i kod nas. Stoga ne čudi da sada postoje brojne varijante gulaša.
Ljeti je idealna varijanta gulaša bez mesa od svježeg ljetnog povrća. Gljiva portobello, uzgojena gljiva, daje mesnati okus i karakterističnu tamnu boju gulaša i savršeno se slaže s predivno začinjenim okusima paprike.
Sastojci za 4 obroka:
• 2 paprike različite boje
• 2 ljutike
• 2 mrkve
• 2 rajčice srednje veličine
• 2 gljive portobello
• 1 srednje veliki patlidžan
• 1 srednje velika tikvica
• maslinovo ulje
• sol, papar
• češnjak
• 2 mlada luka
• 1 žličica kima
• 2 žličice mljevene slatke paprike
• 3 žličice mljevene ljute papričice
• 2 lovorova lista
• 300 g pasirane rajčice
• 300 ml temeljca od povrća
• posušeni mažuran po želji
Priprema:
1. Nareži na kockice papriku, luk, rajčicu, mrkvu, patlidžan i tikvice te rasporedi po limu za pečenje. Očisti gljive, nareži na komade veličine zalogaja te također stavi na lim za pečenje. Nakapaj povrće s malo maslinova ulja pa peci na 180 stupnjeva u pećnici. Alternativno, povrće možeš ispeći na roštilju, jer to mu daje još više arome.
2. Gotovo povrće ohladi na sobnu temperaturu. Nareži mladi luk i češnjak pa pirjaj u posudi za pečenje da postanu prozirni. Zatim dodaj začine (kim, papriku, lovorov list), rajčicu, povrtni temeljac i pečeno povrće te ostavite da sve krčka na niskoj temperaturi oko 20 minuta. Napomena: gulaš povremeno promiješaj da ne zagori na dnu.
3. Začini gulaš solju, paprom i po želji posušenim mažuranom. Ostavi gotovi gulaš da odstoji neko vrijeme, a najbolji okus ima kad se zagrije!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.