- Knedle, odnosno okruglice, mnogima su jedno od dražih jela
- Podsjećaju nas na djetinjstvo, a veoma su lagane i brze za napraviti
- Sada ti donosimo recept za zdravu verziju koja se sprema slično klasičnoj, a ne sumnjamo kako će te oduševiti
U mnogim su se obiteljima od ostatka pire krumpira radile okruglice punjene voće, poznatije kao i knedle. Višak bi se zamrznuo kada nam dođe želja da ih brzo spravimo, a bake su znale ugoditi svojim unucima spravljajući svježe. U današnje vrijeme veliki broj klasičnih i tradicionalnih jela dobilo je nove inačice, a tako je i s knedlima s marelicom. Njihovu zdraviju verziju koja izgleda preukusno predstavila nam je food blogerica Doris koja stoji iza profila foodoris_.
Obično nakon što su kuhane, klasične okruglice stavljamo u krušne mrvice, no sada ćemo ti otkriti da su jednako fine i s krušnim mrvicama kao i s mljevenim bademom. Donosimo ti recept za bezgluteinske knedle, koje mogu jesti i vegani, a svi koji ih probaju bit će oduševljeni.
Sastojci (za 8 komada):
- pola šalice rižinog griza
- 1 šalica biljnog mlijeka po želji
- 3/4 šalice integralnog rižinog brašna
- 1 i pol šalica praška za pecivo
- 1 žlica mljevenih zlatnih sjemenki lana
- 1 žlica eritrita ili nekog drugog zaslađivača
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 4 marelice
Sastojci za krokant:
- 2-3 žlice eritrita
- 1 žlica badema bez kožice
Priprema:
- U zdjelici zagrij mlijeko te mu dodaj griz neprestano miješajući. Kada je griz gotovo, prebaci ga u posudu i pusti ga da se ohladi.
- U drugu posudu stavi mljeveni lan koji ćeš pomiješati s tri žlice vode.
- Svaku marelicu prereži na pola te izvadi košticu, a zatim ih posipaj s eritritom i vanilijom i pusti da odstoje.
- Bademe smrvi do sitnih komadića, a dodati ćeš ih na tavu na kojoj se prethodno otopilo 2-3 žlice eritrita an srednje jakoj vatri. Tostiraj ih dok ne porumene, a kad se to dogodi ostavih ih tako da se ohlade.
- U lagano ohlađen griz dodaj brašno, prašak za pecivo i prethodno pripremljen lan koje ćeš miješati dok ne dobiješ tijesto.
- Napravljeno tijesto zamotaj u prozirnu foliju i zatim ga izvaljaj valjkom i pusti da se ohladi do kraja.
- Pobrašni površinu na koju ćeš staviti tijesto te ga čašom razreži na osam komada.
- Svaki komad razvaljaj,a u sredinu stavi polovicu marelice te ju zamotaj ostatkom tijesta i oblikuj kuglicu.
- U prethodno zagrijanu vodu ubaci knedle, a kad isplivaju na površinu, kuhaj ih još jednu, dvije minute.
- Procijedi ih te stavi u tavu u kojoj si napravila krokant tako da bude po cijeloj površini knedle.
Knedle su spremne za jelo odamah čim su napravljene, a jedna od ideja je da ih serviraš uz kuglicu sladoleda od vanilije. Naravno, to prepuštamo tebi na izbor, no uvjereni smo kad jednom probaš ove zdrave knedle da ćeš se rijetko vraćati klasičnima.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.