Life&style

Kapsule koprive koje se koriste za mršavljenje nova su TikTok fora. Koliko su učinkovite?

  • Na TikToku mogu se pronaći razni savjeti za mršavljenje, neki korisni, a neki čak i opasni po zdravlje
  • 'Izgubila sam nekoliko kilograma u samo nekoliko dana', iskustvo je koje mnoge mlade žene odnedavno dijele na TikToku nakon uzimanja kapsula od koprive
  • O čemu je riječ kod ove metode i je li ova pompa opravdana ili zabrinjavajuća? Evo što kažu stručnjaci

Zdrav način života i tjelesno blagostanje glavna su pitanja kamo god pogledaš na društvenim mrežama. Najnoviji hype na TikToku su kapsule koprive za dehidraciju, odnosno, odnedavno i za mršavljenje, a osobito su popularne u Njemačkoj (kao što se vidi u priloženom TikTok isječku, gdje djevojka tvrdi da je u tjedan dana izgubila 2 kilograma, samo uz pomoć tableta s koprivom). Mnogi testiraju ovaj trend, hvale se brzim gubitkom kilograma i pokazuju fotografije ravnih trbuha „prije i poslije“.

Dodaci prehrani s koprivom koriste se za brzo mršavljenje jednostavnim ispiranjem vode koja se nakupila u tijelu u samo nekoliko tjedana. Kapsule s koprivom lako su dostupne i mogu se kupiti i kod nas u specijaliziranim ljekarnama uz samo nekoliko klikova (cijena za pakiranje od 75 pa do 120 kapsula kreće se od 19 do 23 eura). Međutim, koliko je ova metoda zapravo učinkovita te prvenstveno sigurna?

@dailylife_bykibi Wirken die Brennnessel-Dragees? Ich habe sie jetzt eine Woche lang getestet und mein Fazir: ja!, die Waage zeigt -2 KG!! #abnehmen #diät #ernährung #tipps #viral ♬ Sunrise - Official Sound Studio

Trend mršavljenja s kapsulama koprive

Stručnjaci su kritični prema ovom novom trendu pa tako holistička nutricionistkinja Yasmin Poloczek u članku objavljenom u magazinu Glamour savjetuje: "Važno unaprijed razjasniti uzrok zadržavanja vode u tijelu, umjesto da se oslanjamo na brza rješenja."

Zapravo, zadržavanje vode može imati različite razloge: prema stručnjacima, paradoksalno uključuje nedovoljan unos tekućine, visoku potrošnju soli iz gotovih proizvoda, hormonalne promjene prije menstruacije ili tijekom trudnoće, kao i stres i nedostatak tjelovježbe. Iz naturopatske perspektive, važno je prvo riješiti ove moguće razloge prije uzimanja dodataka prehrani kao što su kapsule koprive.

Možda vas zanima Ovih 5 detalja kod uređenja doma moglo bi loše utjecati na naše zdravlje Rubrika Life&style Life&style

Kopriva u tradicionalnoj medicini 

Ipak, kapsule koprive ne moraju se demonizirati. Naime, koprive se stoljećima koriste kao ljekovita biljka u tradicionalnoj medicini, a znanstveno je dokazano da imaju diuretski i protuupalni učinak. Ali, pozitivan učinak posebno je usmjeren na osobe koje imaju problema s mjehurom, kožom ili prostatom. Zato stručnjaci upozoravaju na podcjenjivanje učinka biljke, jer postoje važne točke na koje treba obratiti pažnju kako bi se izbjegli mogući zdravstveni rizici. 

To uključuje prvenstveno rizik od dehidracije. Diuretski učinak kapsula koprive potiče stvaranje mokraće, što kod prekomjernog konzumiranja može dovesti do nedostatka tekućine. "Dehidracija pak može uzrokovati niz zdravstvenih problema, uključujući glavobolje, vrtoglavicu, umor i oslabljenu funkciju bubrega. Pojačani nagon za mokrenjem također može dovesti do povećanog izlučivanja važnih elektrolita poput kalija i natrija, a oni su našem tijelu potrebni za razne važne procese" upozorila je nutricionistkinja. Stoga neki proizvođači na pakiranjima upozoravaju na probleme s bubrezima ako se prekorači preporučena količina i vrijeme uzimanja suplementa od dva do četiri tjedna.

Zašto općenito zdrav način života ima veći učinak

Prema savjetima stručnjaka za prehranu, pompa oko kapsula koprive također bi mogla postati zabrinjavajuća ako se ignoriraju temeljni uzroci debljanja i zadržavanja vode. Nekontrolirano uzimanje kapsula koprive može dovesti do ignoriranja pravih okidača kao što su nedovoljan unos tekućine, visok sadržaj soli u prehrani ili kronični stres.

Želiš li smršavjeti, stručnjaci preporučuju holistički i održivi pristup mršavljenju. To zahtijeva svijest o potrebama svog tijela, uravnoteženu prehranu, dovoljno vode i redovitu tjelovježbu. Umjesto fokusiranja na kratkoročne trendove, trebali bismo se fokusirati na dugoročne, zdrave promjene načina života.

 | Autor: Unsplash/JoelValve Unsplash/JoelValve Foto: Unsplash/JoelValve

Kopriva, primjerice kao svježa samonikla biljka ili u obliku čajeva, može nadopuniti uravnoteženu prehranu u kombinaciji s drugim vrstama voća i povrća. Međutim, prije nego počneš uzimati koprivu za mršavljenje ili dehidraciju, prvo bi trebala potražiti mišljenje liječnika.

Možda vas zanima Isprobala sam 4 menstrualne čašice kroz 7 godina, a jedne se nikad ne bih odrekla! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pexels / Thirdman

Komentari 0