Life&style

Ovih 5 detalja kod uređenja doma moglo bi loše utjecati na naše zdravlje

  • Uređenje doma, iako je zabavan posao, često nam može zadavati muke s s obzirom na to da moramo voditi računa o jako puno aspekata - od udobnosti pa do funkcionalnosti
  • Prilikom uređenja rijetko razmišljamo o tome kakav utjecaj će na naše zdravlje imati određeni komadi poput posteljine ili čak rasvjete
  • Baš zato, vrlo se lako može dogoditi da u domu imamo nešto što ima negativan utjecaj na naše fizičko i mentalno zdravlje, a da toga nismo niti svjesni
  • Pročitaj također: 5 biljaka koje nisu samo dekoracija doma već pomažu i kod alergija i čiste zrak

Dom je mjesto u kojemu provodimo većinu vremena pa je jako važno da se u njemu osjećamo ugodno te da sve što se u njemu nalazi ima pozitivan učinak na nas. No, nerijetko prilikom uređivanja ne razmišljamo baš o svakoj sitnici koju unosimo u dom pa se vrlo lako može dogoditi da nesvjesno odaberemo neki komad koji po svom sastavu ili drugim osobinama neće imati povoljan utjecaj na naše zdravlje. 

Neke od tih 'pogrešaka' smo svi napravili (ili još uvijek radimo) barem jednom, a ovo je pet najčešćih. 

Posteljina od pogrešnih materijala

Kada kupujemo posteljinu, među najvažnijih stavakama su nam izgled i udobnost, ali pažnju bi trebalo obratiti i na materijale od kojih je ona načinjena. Naime, brojne su posteljine napravljene od sintetičkih materijala poput poliestera koji nisu prozračni pa u sebi nakupljaju mrtve stanice kože, prašinu i brojne alergene.

 | Autor: Unsplash/Susan Wilkinson Unsplash/Susan Wilkinson Foto: Unsplash/Susan Wilkinson

S obzirom na to da se posteljine od takvih materijala ne smiju prati na visokim temperaturama, sve što se na njima nakupilo često se ne može u potpunosti ukloniti što uzrokuje daljnje taloženje i naposljetku negativno utječe na naše zdravlje. Bilo da se radi o poteškoćama s dišnim putevima, kožnim oboljenjima i slično. Stoga, najbolje bi bilo okrenuti se posteljinama koje su u potpunosti napravljene od prozračnih materijala poput pamuka ili lana. 

Pogrešna rasvjeta

Iako o rasvjeti u našem domu rijetko kada razmišljamo u tom smislu, ona zapravo ima velik utjecaj na naše zdravlje, ali i raspoloženje i to ovisno o svom intenzitetu, ali i tonovima. Upravo zato, kada je riječ o rasvjeti, ne bismo svaku prostoriju u domu trebali tretirati jednako. Za spavaću sobu i dnevni boravak najbolje bi bilo odabrati 'slojevitu' rasvjetu, odnosno na stropu imati jedno veliko rasvjetno tijelo poput lustera, a u ostatku prostorije podne lampe te male lampe koje možemo staviti na stol ili noćni ormarić. 

 | Autor: Unsplash/volant Unsplash/volant Foto: Unsplash/Volant

Također, rasvjeta bi trebala biti toplih tonova, a odlično bi bilo kada bi imala postavke prigušivanja kako bismo, ovisno o dobu dana, mogli pojačati ili smanjiti intenzitet svjetla. Recimo, kako se približava vrijeme spavanja, poželjno bi bilo prigušiti svjetlo kako bi tijelo dobilo signal da je vrijeme za odlazak na spavanje. Jaka rasvjeta u hladnim tonovima dodatno će nas razbuditi, a može nas učiniti i nervoznima. 

Previše prozirne zavjese

Lagane, gotovo prozirne zavjese, idealne su za prostorije poput dnevnog boravka ili kućnog ureda u kojima boravimo kroz dan i u kojima je važno da se osjećamo budnima. No, kada je riječ o spavaćoj sobi, one ipak nisu dobar izbor. Naime, ovakve zavjese u prostoriju puštaju puno svjetlosti što može ometati naš ritam spavanja i tako negativno utjecati na hormone, krvni tlak i raspoloženje. 

 | Autor: Unsplash/Beazy Unsplash/Beazy Foto: Unsplash/Beazy

Za spavaću sobu najbolje bi bilo odabrati tamne, teške zavjese koje će ju pravilno zamračiti i omogućiti nam da lakše utonemo u duboki san. 

Namještaj i predmeti s hlapljivim organskim spojevima

Hlapljivi organski spojevi su tvari poput formaldehida, benzena i trikloretilena koji se često nalaze u raznim materijalima te bojama i premazima za zid, drvo, plastiku i metal, osobito ako se radi o starim parketima ili vintage komadima namještaja. Ovi se spojevi polako otpuštaju tijekom vremena i negativno utječu na dišne puteve, kožu pa i mentalno zdravlje. 

 | Autor: Unsplash/Deborah Diem Unsplash/Deborah Diem Foto: Unsplash/Deborah Diem

Stoga, prilikom odabira boje za zidove ili namještaj, važno je odabrati one koje ne sadrže ove spojeve ili, ako već na to ne možemo utjecati, u domu koristiti pročišćivače zraka te redovito provjetravati. 

Loše organiziran ili nepostojeći vanjski prostor 

Vanjski prostor poput terase, balkona ili dvorišta jako je važan za mentalno zdravlje osobito ako puno vremena provodimo unutra, recimo radeći od kuće. Već deset minuta boravka vani, makar to bilo i na balkonu, može pozitivno utjecati na koncentraciju, smanjiti razinu stresa i jednostavno učiniti da se osjećamo lakše. 

 | Autor: Unsplash/Spacejoy Unsplash/Spacejoy Foto: Unsplash/Spacejoy

No, jako je važno da vanjski prostor bude uredan i skladan, odnosno da nije prenatrpan i da u njemu nema nereda i bilo čega drugoga što može negativno utjecati na naše emocije. Najbolje bi bilo kada naš balkon ili terasa bili uređeni u smirujućim, zemljanim tonovima te kada bi obilovali zelenilom, odnosno biljkama

Photo: Unsplash/Collov Home Design

Komentari 0